Vanochtend kwam Anita bij mij voor een kleuranalyse en advies over kleding die ze het best kan dragen bij haar sollicitatie volgende week. Ze draagt vaak en veel zwart, want ‘zwart is altijd goed en het kleedt zo lekker af’. Klopt dat wel of is zwart niet zo’n goede ‘kleur’ om te dragen?
Veel vrouwen dragen graag zwart: het kleedt af, het staat overal bij, en je valt er niet mee uit de toon. Tijdens een sollicitatie of een pitch wil je echter wel opvallen: je wilt dat in één oogopslag duidelijk is wie jij bent, waar je goed in bent, wat jij belangrijk vindt. Je wilt die baan of die opdracht krijgen vanwege jouw kwaliteiten, omdat jij zo goed in het team past of omdat jij de gevraagde expertise hebt. Met kleur kun je laten zien wie je bent. Draag je zwart, dan ben je minder zichtbaar als persoon.
De uitstraling van zwart
Zwart is eigenlijk geen kleur. Het heeft alle kleuren geabsorbeerd, waardoor onze ogen alleen het zwart zien. Zwart schermt af voor indrukken, het beschermt, het is een kleur waar je je achter kunt verschuilen. Daarom is zwart wel een goede kleur voor ambtsdragers zoals de dominee of de advocaat. Hun functie is belangrijk, niet zij als persoon. Zie ook mijn blog over introversie en zwart.
Het is niet zo zwart-wit
Draag je zwart, dan is niet meteen te zien wie jij bent. Bij kleding speelt niet alleen de kleur een rol bij de indruk die je maakt, ook stof en model doen mee. Op het tweede gezicht is misschien te zien dat je zwarte jasje of jurk prachtig is gemaakt, van goede kwaliteit is of trendy, en opvallende details heeft. Dat zie je echter niet meteen. Het duurt even voor de ander dat opmerkt. En dan is de eerste indruk al gevestigd.
Het kleedt zo mooi af
Dat zwart afkleedt, klopt ook niet helemaal. Wanneer zwart jou niet goed staat, lijk je er juist zwaarder, massiever door. Je kunt beter andere manieren gebruiken om slank(er) te lijken, verticale belijning bijvoorbeeld, of een donkere kleur die je wel goed staat.
Eigenlijk heel aardig
Anita is teamcoach en conflictbemiddelaar, ze is bruisend en energiek, en je ziet haar snel niet over het hoofd. Na afloop van teamcoaching krijgt ze vaak als commentaar dat ze ‘eigenlijk heel aardig is’. Kennelijk zien mensen dat niet meteen. Gedeeltelijk komt doordat ze zwart draagt: ze oogt dan streng en hard. Ze houdt weliswaar van regels, maar hard is ze beslist niet. Ze heeft juist hart voor de mensen die ze begeleidt.
Het totale plaatje
De kleuranalyse is een eyeopener voor Anita. Tijdens een eerdere ontmoeting had ze al gezien dat warmbruin haar beter staat dan zwart. Vandaag draagt ze dan ook een bruin vest met een donkere top en een prachtige sjaal in oker en bruin. In deze outfit oogt ze al veel vriendelijker dan in zwart. Toch mist er nog iets. Door het donkere topje te vervangen door een glanzend beige topje (meer contrast, en glans) is de outfit af en is Anita als persoon zichtbaar. Door het licht-donkercontrast wordt haar organisatietalent zichtbaar, en de glans legt een verbinding met haar duidelijkheid. De uitstraling is nu open, helder, fris, warm.
Vooral het effect van lichte kleuren op haar uitstraling verrast ons beiden. Lichte kleuren accentueren Anita’s vriendelijkheid en toegankelijkheid ! Ze gaat naar huis met de kleurkaart warm-licht-helder.* Vertaald naar seizoenstypen is Anita een zgn. lentetype.
‘Dit smaakt naar meer,’ zegt ze lachend bij het afscheid. ‘En volgende week wordt het beslist geen zwart!’
Heb je binnenkort een sollicitatie, een pitch, een presentatie of een acquisitiegesprek? Ik vertel je graag hoe je kleding kunt inzetten als jouw visitekaartje.
© 2013 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl
023 – 5272084
*De analysemethode die ik gebruik – het 78Color System van Regien Strategier –, gaat niet uit van de vier seizoenen, maar gebruikt 78 verschillende Personal Color Cards. Mensen passen nu eenmaal niet in vier hokjes.