Wat maakt oranje zo speciaal?

‘Groen? Nee, dat draag ik nooit. Staat me niet.’ ‘Roze? Nee zeg, roze! Staat me niet trouwens.’

Oh nee, staat groen of roze of welke kleur dan ook je niet? Er zijn zovele tinten van een kleur, dat er altijd wel eentje is die bij jou past. De kunst is te weten welke tint dat is en waar je hem koopt. Eigenlijk kun je daarom niet zeggen dat een bepaalde kleur je niet staat. De enige kleuren waarvoor dat wel geldt, zijn oranje en fuchsiaroze. Hoe komt dat?

Waardoor staan een kleur je goed?
Of een kleur je goed staat, heeft te maken met de eigenschappen van kleur. Zo hebben alle kleuren een ondertoon (de kleur onder de kleur). In het imagovak hebben we het over warme (met een gele ondertoon) en koele kleuren (met een blauwe ondertoon). Daarnaast kunnen kleuren licht(er) of donker(der) zijn, meer wit of zwart erdoorheen. Of helder of mat/gedempt. Meer grijs erdoorheen. Op de foto zie je kleurkragen met verschillende kleuren. 

Herhaal wat er al is
Draag je kleuren die in harmonie zijn met jouw eigen kleurig, dan staan ze je in het algemeen goed. Ze versterken jouw uitstraling. Welke dat zijn, ontdek je in een kleurconsult. Dan zie je in de spiegel welk groen je goed staat (smaragdgroen, olijfgroen, appeltjesgroen), of welk soort roze. Zalmroze of oudroze. Dan kan ook duidelijk worden dat een klein beetje roze wel mooi is, maar dat een hele top of jurk in die kleur te veel is.

Sommige kleuren zijn top
Ook al staan bijvoorbeeld alle koele kleuren jou goed, er zal toch verschil zijn in de uitstraling van de diverse soorten. Sommige zijn gewoon top. Dat zijn je flowkleuren. Waarschijnlijk is er dan een link met je persoonlijkheid, waardoor uiterlijk en innerlijk elkaar versterken.   

Oranje en fuchsia zijn speciaal
De enige twee kleuren waarvan je echt kunt zeggen dat ze je niet staan, zijn oranje en fuchsiaroze. Van oranje bestaat namelijk alleen een warme variant (dus met gele ondertoon) en van fuchsia alleen een koele variant (met blauwe ondertoon). Staan koele kleuren jou goed, dan zal oranje je niet zo mooi staan. Ben jij mooi in warme kleuren, dan is fuchsia niet je topkleur.

Wat als je wel van deze kleuren houdt? Gewoon dragen. Want dan heb je iets met die kleur, je hebt er een band mee. Let er wel op hoe en waar en hoeveel van die kleur je draagt. Ga je als ‘koel type’ helemaal gekleed in oranje, dan zal die kleur de aandacht van jou afleiden. Maar die kleur in je rok, of verweven in een dessin, kan prima. Of als accessoire.

Maak kleur passend voor jou
Zo draag ik als ‘koel type’ wel eens oranje. Van deze jurk bijvoorbeeld met oranje in het dessin word ik heel vrolijk. Naast oranje is er ook fuchsiaroze, rood en paars in verwerkt. Kleuren die me wel goed staan. De jurk combineer ik met een ketting met bolletjes in de kleur van het dessin, en soms een fuchsiaroze vestje. Een ‘warm type’ in dezelfde jurk zal mooier zijn in een oranje vestje.

De taal van kleur
Je voorkeur voor een kleur heeft te maken met de taal en de energie van een kleur. Ze hebben invloed op jou en de ander. Dit zijn de betekenissen van oranje en fuchsia.

Oranje heelt trauma’s
Oranje staat voor vrolijkheid en trekt de aandacht. Het is de kleur van de intuïtie, en helpt je trauma’s te boven te komen. Daarom wordt oranje vaak gebruikt in het interieur na een scheiding. De kleur doet denken aan een gezellig kampvuur of een open haard. Of aan de opgaande zon, die een nieuwe dag aankondigt. Hij staat voor gezelligheid en samen dingen ondernemen. De kleur spoort je aan het leven niet te serieus te nemen…

Fuchsiaroze staat voor vrouwelijke kracht 
Staat rood symbool voor doelgerichte, mannelijke kracht (dit gaan we doen, en zo gaan we het doen), fuchsiaroze of magenta heeft betrekking op vrouwenkracht: je weet wat je wilt gaan doen, en je staat open voor de inbreng van anderen. Mensen die van deze kleur houden, zijn betrouwbaar en behulpzaam. Ze moeten echter oppassen dat ze niet te veel van zichzelf vragen of anderen verstikken met hun aandacht. Het is een enthousiaste kleur die je ondersteunt wanneer je behoefte hebt aan avontuur.

Voorkeur voor kleur
Voor iedereen is er dus een variant van alle kleuren, die goed staan. Met uitzondering van oranje en fuchsiaroze. Wat natuurlijk wel kan, is dat je niet van een kleur houdt, dat je er zelfs een hekel aan hebt. Bijvoorbeeld omdat je als roodharige altijd groen moest dragen van je moeder, of omdat roze je aan oude dames doet denken.

Of een kleur past niet in de (werk)omgeving waarin je verkeert. Iedereen draagt voornamelijk zwart. Dan vind jij het lastig kleur te dragen. Of je vindt kleur ordinair, en anderen in jouw omgeving ook.

© Janny ter Meer
Juni 2017