Wat is identiteit en wat is de link met kleding?

Iedere vrouw die voor een feestje vertwijfeld voor haar kledingkast staat, en uitroept: ik heb niets om aan te trekken! worstelt eigenlijk met de vraag: wie wil ik zijn?  Wil ik vanavond de femme fatale zijn, die alle mannen verblindt met haar schoonheid? Of wil ik de stoere vrouw zijn die haar mannetje staat en uit haar dak gaat? Of, hoe voorkom ik dat ik het muurbloempje ben?

Waarom twijfelt de man die zich voor een belangrijke presentatie afvraagt hoe hij zich kan onderscheiden van de andere mannen, die vast en zeker ook in een strak pak verschijnen? Zal hij die aparte stropdas omdoen, of vinden ze hem dan een uitslover?

Wie ben ik?
Dat er een dieper liggende vraag achter onze kledingkeuze ligt, namelijk: wie ben ik?, zijn we ons lang niet altijd bewust. Vaak kiezen we zonder al te veel nadenken iets om aan te trekken: als het maar gemakkelijk zit, als het maar bij mijn stemming past, als ik er maar in kan fietsen, als het maar niet te veel afwijkt van de rest van de groep. Alleen bij belangrijke gelegenheden – een presentatie, een sollicitatiegesprek, een feestje, de eerste keer bij je a.s. schoonouders op bezoek – denken we erover na: hoe wil ik overkomen? Hoe wil ik dat de ander mij ziet? Hoe laat ik zien dat ik geschikt ben voor die baan, voor zoon of dochterlief?

Onze identiteit
omslag-dus-ik-ben-stine-jensen-rob-wijnbergDe vraag Wie ben ik? refereert aan onze identiteit, en die kun je op verschillende manieren benoemen. Stine Jensen en  Rob Wijnberg schreven er een boeiend boekje over, met als titel Dus ik ben. Daarin onderzoeken de twee auteurs de vraag hoe we onszelf identificeren. Van de bekende uitspraak van Descartes ‘ik denk, dus ik ben’ (ik ben mijn ratio) tot aan het hedendaagse ‘ik consumeer, dus ik ben’ (ik ben mijn spullen).

De twee auteurs gaan niet in op de vraag of we onze kleding zijn. Dat doet wel de Amerikaanse psycholoog Jennifer Baumgartner, die een boek schreef You Are What You Wear, met als ondertitel What your clothers reveal about you. De kledingkasten van haar cliënten vertellen haar allemaal een verhaal: of ze tevreden zijn over hun lichaam bijvoorbeeld, of dat ze workaholics zijn, of dat ze niet willen weten dat ze ouder worden, of dat ze hun zelfvertrouwen ontlenen aan merkkleding.you-are-what-you-wear-jennifer-baumgarten

Hoor ik erbij?
Met kleding laten we niet alleen zien wie we zijn, maar ook bij welke groep we (willen) horen. Soms maakt dat de keuze gemakkelijk, bijvoorbeeld wanneer je op je werk een uniform draagt. Een politieagent hoeft niet na te denken over wat hij aantrekt, gewoon zijn uniform, en het is duidelijk dat hij bij de politie hoort. Net als elk mens wil ook een politieagent echter zijn eigenheid, zijn identiteit, laten zien, en dat doet hij bijvoorbeeld door zijn bril of kapsel.

Kleding als evenwichtskunst
We willen graag dat onze kleding lekker zit, goed staat, onze eigenheid onderstreept, bij onze sociale groep hoort, ons tegen het weer beschermt, bij onze stemming past, in de mode is… Als je daar allemaal bij stil gaat staan, kom je dan nog wel tot een keuze? Het is toch veel gemakkelijker om ‘zomaar’ wat aan te trekken, of naar het vertrouwde zwart of het traditionele pak te grijpen?

Durf je te laten zien!
Een van de motto’s van mijn bedrijf is: durf je te laten zien! Het is bedoeld als een uitnodiging wel over de keuze van je kleding na te denken. Durf uit je gewoontes te stappen en te kiezen voor kleur bijvoorbeeld. Durf te kijken naar jezelf en wie je bent. Durf te onderzoeken welke kleding echt bij je past, experimenteer, kijk en vergelijk. Onze wereld wordt er niet alleen kleuriger door, ook jij kunt er (meer) plezier in kleding door krijgen en (meer) zelfvertrouwen wanneer je bewust je kleding kiest. Met als bonus: inzicht in jezelf.

Wat is belangrijk bij je kledingkeuze?
Begin simpel en vraag je af hoe je ’s ochtends bepaalt wat je aantrekt. Wat is belangrijk voor je? Dat het lekker zit of dat het past bij de omgeving, dat het trendy is of dat het niet te opvallend is? Houd eens bij hoe je je voelt in je kleding, voelde je je er goed in, was je over- of underdressed? Wat is je lievelingskledingstuk? Wat vind je daar zo prettig aan, de stof, de kleur, het model?

Kijk ter inspiratie ook naar anderen: wat dragen zij? Klopt het met wie ze zijn? Wat vind jij mooi bij hen? Bewust je kleding kiezen begint namelijk bij goed kijken.

Heb je begeleiding nodig bij je ontdekkingstocht in je kledingkast, je kunt bij mij terecht voor praktisch en coachend advies op het gebied van kleur en kleding.  Stuur me een mail als je meer informatie wilt.