Voor welk virus ben jij gevoelig?

Er waren allerlei virussen rond in de wereld, en eentje hebben we een mooie naam gegeven: corona. Maar er zijn ook andere, zoals  het angst- en het liefdesvirus. Voor welke ben jij gevoelig?

Op het coronavirus ga ik hier niet in. Daar is en wordt al genoeg over geschreven.

Angst- en liefdesvirus
Ik ga het hebben over het angst- en het liefdesvirus, die ook rondwaren. Ze komen in verschillende daden en woorden tot uiting, afhankelijk van je persoonlijkheid en de subpersonages die bij jou op de voorgrond treden, vooral in deze onrustige en angstige tijd.

Welk virus een subpersonage wakker maakt en naar voren komt, is niet altijd duidelijk. Wel is het goed dat bij jezelf te herkennen, en na te gaan hoe hij wordt getriggerd. Wordt hij gevoed door angst of door liefde?

Subpersonages die nu te zien zijn
De bange man zagen we afgelopen week bij De wereld draait door zitten. Meteen na het opstaan ’s ochtends kijkt Paul Witteman naar het nieuws en hij blijft de hele dag het nieuws volgen. Door de overdaad aan informatie wordt zijn angst versterkt. Ik hoop voor hem dat hij de andere kant van angst leert ontdekken, de liefde.

Paul Witteman lijkt op de nieuwsjunk, die ik herken in mijn echtgenoot. Hij houdt het nieuws bij, wil op de hoogte zijn. Dat geeft hem houvast en een gevoel van veiligheid.

Ik zie ook de strijdbare. Ik herken deze in een familielid, dat in een ziekenhuis werkt. Hij appte mij een youtube-video met het lied ‘We will fight the virus’ op de wijs van Sound of Silence van Simon and Garfunkel. Past helemaal bij hem. Hij gaat het gevecht aan, hij blijft op zijn post, en neemt voorzorgsmaatregelen opdat hij niet zelf besmet raakt.

Het angstige kind is een subpersonage dat ik zelf heel goed ken. Daarom bescherm ik mezelf en kijk ik met mate naar het nieuws. Ik hoef de angst niet te voeden. Zie ook mijn vorige blog. Manlief houdt me toch wel op de hoogte van de nieuwste verordeningen van de overheid.

Ik zie de activist, die kritische vragen stelt bij de regels van de regering, die aandacht vraagt voor de klimaatcrisis,  die acties opzet tegen de mensonterende toestanden op de Griekse eilanden. Pauline Tazelaar is zo’n activist. Elke week maakt zij voorbeeldbrieven, die naar leden van de Tweede Kamer worden gestuurd. Daarin vraagt ze o.a. om versnelling van de asielprocedure. Inmiddels steunen ruim zeventig mensen haar initiatief.

Er is de helper. Die maakt bijvoorbeeld mondkapjes, of doet boodschappen voor oude of zieke buren, schrijft een kaart naar ouderen in verzorgingstehuizen.

De doener ken ik zelf goed. Bij onrust ga ik aan de slag: schoonmaken, opruimen, in de tuin werken, bewegen. Dat helpt me, omdat ik uit ervaring weet dat angst me kan verlammen. Mijn instinctieve reactie bij gevaar is bevriezen. Voor mij is het behulpzaam om in beweging te komen.

Gevaar en subpersonages
Vooral in angstige tijden zullen de primaire ikken naar voren komen. Er zijn drie instinctieve reacties bij gevaar: vechten, vluchten of bevriezen. Welke herken jij bij jezelf?

Misschien zijn de mensen die afgelopen week coronafeestjes bouwden, de mensen die vluchten bij gevaar.

Wat doen de mensen die gaan vechten? Ongetwijfeld is mijn familielid daar een voorbeeld van. Hij vecht tegen het virus.

Is je hart open?
Angst en liefde zijn twee kanten van dezelfde medaille. Welke van de twee zich manifesteert in jouw handelingen, weet jij alleen. Er zijn wel manieren om erachter te komen wat je drijft: Wanneer je hart zich sluit, wanneer je verkrampt, niet helder meer kunt denken, is de kans groot dat je uit angst reageert, ook al ben je je daarvan niet altijd bewust. Opent je hart zich, voor jezelf en de ander, blijf je helder, dan is het duidelijk dat liefde de overhand heeft. Uit eigen ervaring weet ik dat deze twee snel achter elkaar kunnen optreden…

Groen is de kleur van het hartchakra
Mij helpt het om de liefde te visualiseren, en te versterken. De kleur van het hartchakra is groen, daarom heb ik vandaag een groene jurk aangetrokken. Misschien heb jij ook iets groens in de kast hangen. Al is het maar een sjaaltje of een hemd(je). Of lak je nagels groen…

Contact maken met je hart
Als ik in meditatie zit, maak ik contact met mijn hart. Zo kun je dit doen, nadat je eerst een kwartier heb gemediteerd.

Sluit je ogen, als je dat nog niet gedaan had. Concentreer je op het hartgebied, voel hoe je hart klopt. Visualiseer een kleur, alles wat komt is goed. Het hoeft geen groen of rood te zijn. Stel je voor dat die kleur zich uitbreidt, door je armen heen de wereld in. Misschien voel je je handen warm worden. Strek eventueel je armen uit. Maak als het ware een grote omhelzing vanuit je armen. De kleur verspreidt zich steeds verder en verder, net zo ver als voor jou goed voelt. Zo blijf je een tijdje zitten. Als het genoeg is, leg je je handen weer in je schoot en blijf je nog even zitten navoelen.

Jij bent…
Tot slot: subpersonages zijn manifestaties van jou, jij bent ze niet. Het zijn manieren (of energieën) om in de wereld te zijn. Het helpt ze te herkennen en te erkennen. Lijk je helemaal samen te vallen met een primair subpersonage, probeer dan afstand te nemen en er met liefde naar kijken. Oh ja, zo doe ik dat. Ik ben niet het angstige kind, de helper, de activist, of wat dan ook. Ik ben …

 

© Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl
maart 2020