Voice dialogue en kledingstress

Wie kiest jouw kleding?

Jaren geleden, tijdens mijn opleiding tot kleur- en stijlconsulente, kreeg ik van de docente een opmerking over mijn broek. Ik droeg toen graag en vaak Corell-broeken. Die waren tenminste lang genoeg voor mij. Het waren vrij strakke broeken, hoog in de taille, rits opzij, en smal toelopend. Ik had geen idee wat er mis was met die broek. Ik droeg ze graag Het bleek dat ik er langer en rechter door leek, en mannelijker.

´Wat zal het zijn, meneer?´
Ik had zelf ook al gemerkt dat ik een mannelijke uitstraling had: ik ben lang, heb een vrij recht figuur, oftewel, weinig taille, kleine borsten, weinig billen en had destijds kort haar. In winkels werd mij soms gevraagd: ‘Wat zal het zijn, meneer?’ Niet leuk.

Uiterlijke vrouw wordt zichtbaar
Ah, inzicht! Het kwam dus door mijn kleding dat mensen mij voor een man aanzagen! Vanaf toen droeg ik vooral broeken met wijd uitlopende pijpen, gerende rokjes, en licht getailleerde jasjes. Zo creëerde ik de illusie van een taille. Ik liet mijn haar groeien, droeg vaker een jurk. Koos een andere bril. En het werkte, ik werd niet meer aangesproken met ‘meneer’.

Innerlijke vrouw wordt wakker
Wat ook hielp, was dat ik cursussen ging volgen, o.a. de training Rusten in zijn, doen wat je echt wilt bij Centrum Zijnsoriëntatie. En de leergangen Systemisch werk voor professionals en Voice dialogue bij Elly te Brake.

Ik ging me niet alleen vrouwelijker kleden, ik ontdekte ook de vrouw in mezelf. De zachte kanten kwamen naar voren, naast de harde werker en de doorzetter. De uiterlijke verandering in kleding werd versterkt door de innerlijke verandering.

Nu draag ik weer strakke broeken: ja, ik lijk er langer en rechter door. Nou en, denk ik dan. Ik word niet meer voor een man aangezien, mijn innerlijke vrouw is sterk genoeg om door te ‘mannelijke’ kleding heen te schijnen.

Fluisteringen bij mijn kledingkeuze
Toch hoor ik heel vaak in gedachten de stem van de docente, wanneer ik een strakke broek koop. ‘Zeg jij tegen Janny, dat die broek niet kan, of doe ik dat?’ Ook andere stemmen laten zich soms horen bij de keuze van mijn kleding: kan dit wel? Is dit niet te uitbundig? Is die kleur niet te fel bij mijn grijze haar? Of: ik heb er gewoon zin in. Maakt niet uit dat rood opvalt, ik heb vandaag behoefte aan rood.

Kleur- of stijlcliënten vertellen me dat ze mìj in hun hoofd horen: wat zou Janny hiervan vinden? Ik ben hun innerlijke kledinggeweten geworden…

Welke stemmen hoor jij?
Herken je dat? Die innerlijke stemmen wanneer je voor je kledingkast staat? Wie kiest eigenlijk jouw kleding? Is dat de stem van je moeder? Of van vriendinnen, die gewend zijn dat jij bepaalde kleding draagt, en verbaasd zijn wanneer je daarvan afwijkt? Of van je dochter: dat kan echt niet meer, mam! Van je partner, je collega’s? Of laat je je leiden door een zgn. influencer of de musthaves van de modetijdschriften?

Leer die stemmen kennen
Hoewel ik geen praktisch kleur- en stijladvies meer geef, kun je wel bij mij terecht wanneer je inzicht wilt krijgen in innerlijke stemmen, die een rol spelen bij de keuze van je kleding. We inventariseren welke subpersonages jou iets toefluisteren, tot wie of wat ze zijn te herleiden, wat hun rol is, hoe ze jou beschermen, en we gaan met hen in gesprek. Een sessie met innerlijke overtuigingen heet voice dialogue, dialoog met je innerlijke stemmen.

Een gesprek met je zogenoemde subpersonages maakt je vrij(er) in je kledingkeuze. Je kiest vanuit je eigenheid. Heel fijn, vooral nu de feestdagen naderen, met alle kledingstress vandien.

Heb je interesse?  Neem vrijblijvend contact met me op: info@jannytermeer.nl. Op dit moment voer ik geen gesprekken.

© Janny ter Meer
November 2019