Vijf praktische tips voor een fotoshoot.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, wordt wel gezegd, en daarom is je profielfoto op een digitaal platform zo belangrijk. Ben je van plan een foto te laten maken, bereid je dan goed voor: Wat laat je zien op die foto? Welke kleding draag je? Ben je je bewust van wat je uitstraalt?

Het oog kan zichzelf niet zien
Omdat het lastig is onbevooroordeeld naar jezelf te kijken, is het goed van tevoren advies te vragen over de uitstraling van je kleding. Bijvoorbeeld aan mensen die je goed kennen en verstand hebben van de taal van kleding. Je kunt natuurlijk ook een professional inschakelen, zoals een imagocoach of een styliste. Een styliste kijkt naar het plaatje als geheel, de styling; een imagocoach gaat uit van jouw kwaliteiten, wie jij bent (jouw persoonlijkheid), en stelt op basis daarvan outfits samen.

In professionele handen
Zo was ik als imagocoach aanwezig bij een fotoshoot, georganiseerd door fotografe Vesna Zuuring van ZieHaar (www.ziehaar.nl). Vesna brengt o.a. ondernemende vrouwen in beeld op een manier die laat zien waar ze voor staan en wat ze doen. Zo’n shoot kan een middag in beslag nemen, maar ook een hele dag. Dan sta jij in het middelpunt van de belangstelling, met eerst imagocoaching, dan visagie, een heerlijke lunch en fotoshoots in de studio en buiten op een mooie locatie. Je kunt je er helemaal aan overgeven, want je bent in professionele handen.

Waar ben je goed in?
Die dag was een VIP-dag voor een vrouwelijke directeur van een grote organisatie van kinderfotoshoot bij Vesna Zuuring 9-5-14dagverblijven. Ter voorbereiding op het imagoadvies heb ik haar gevraagd welke kwaliteiten ze wil laten zien op de foto’s. Samen hebben we deze eigenschappen doorgesproken, tot we uiteindelijk tot vier woorden zijn gekomen, een kernachtige samenvatting van wie zij is. Het is een snelle variant van een innerlijk kompas, dat je maakt in een consult Personal branding

Vijf keer andefotoshoot bij Vesna Zuuring 9--5-14 (2)rs, en toch helemaal wie zij is
Daarna hebben we combinaties samengesteld met kleding uit haar eigen garderobe. Uiteindelijk zijn we tot vijf outfits gekomen, die alle vijf laten zien wie zij is, maar telkens een ander element benadrukken. Zo laat één combinatie vooral haar ambitieuze en leidinggevende kwaliteiten zien, een andere meer haar zachtere en verbindende kwaliteiten, en een derde haar brutale en creatieve kant. Verder is er een meer op de voorgrond, en een andere meer op de achtergrond.

Ruime keuze
Na de visagie door Yvon Moll (www.yvonmoll.com) is het tijd voor de eigenlijke fotoshoot, eerst binnen en daarna buiten op locatie bij de ruïne van Brederode in Bloemendaal en een speeltuin in Santpoort-Noord. Het resultaat van de dag is een ruime keuze aan foto’s die voor verschillende doeleinden te gebruiken zijn. Zo is de ene foto geschikt voor LinkedIn, de andere voor Facebook, of voor een nieuwsbrief, weer een andere voor een tijdschriftartikel.

Op de foto’s zie ik terug hoe belangrijk het voor mijn uitstraling is eerst een imago-advies te doen en samen met een professional kleding te kiezen. Zo weet ik nu dat zwart echt niet mijn kleur is!’ 

Vijf praktische tips
Ben je van plan professionele foto’s te laten maken? Hierna volgen vijf praktische tips ter voorbereiding:

1. Bedenk van tevoren wat je met de foto’s wilt. Waar zijn ze voor bedoeld? Voor welk medium, wat wil je vooral laten zien, hoe wil je overkomen?

2. Stel thuis alvast outfits vast en neem er eventueel foto’s van. Op een foto zie je zelf beter hoe je overkomt dan in een spiegel.

3. Denk aan accessoires! Ze zijn het zout in de pap, en ze kunnen een outfit net dat extraatje geven. Neem altijd wat extra sjaals, kettingen en tassen mee naar de fotoshoot.

4. Subtiele kledingaccenten en accessoires, zoals een fijn kettinkje, komen op een foto niet over. Kies voor duidelijkheid.

5. Zorg dat je haar goed zit. Ga niet een dag van tevoren naar de kapper, maar bijvoorbeeld veertien dagen ervoor. Dan zit je haar tijdens de fotoshoot precies goed.

Persoonlijk imagoadvies
Twijfel je over kleur, model of uitstraling? Vind je het lastig te benoemen waar jij goed in bent en hoe je dat laat zien in je kleding? Ik geef je graag advies. Neem vrijblijvend contact op voor een intakegesprek. Dan bespreken we de mogelijkheden, hetzij voor een imago-advies  hetzij voor een combinatie met een fotoshoot bij Vesna.

© 2014 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl / 023 – 5272084