Verlangen vanuit overvloed

*‘Kun je tevreden zijn en toch verlangen?’
*‘Je kunt wel mooi verlangen, maar als je iets wilt bereiken, heb je toch wilskracht nodig.’  
*‘Als je een verlangen een kledingstuk zou zijn, wat zou het dan zijn?’

sabien-in-de-keuken-diner-van-verlangens-30-11-16-fot-cfvangelderenDiner van verlangens
Dit waren een paar vragen die ik had bedacht voor het diner van verlangens, op 30 november jl. in restaurant Staal.

Vanuit overvloed verlangen
Ja, je kunt verlangen en tevreden zijn, was de besliste reactie van mijn buurvrouw. Dan leef je als het ware op het scherp van de snede. Je verlangt vanuit overvloed, niet vanuit gebrek. Mooi geformuleerd.

Ik moet toch iets doen!
Mijn overbuurvrouw had het daar moeilijk mee. Ik wil graag meer rust, maar het is nu zo druk, dat ik er niet aan toekom. Maar ik wil het wel heel graag. Het helpt me niet veel om ernaar te verlangen. Ik zal er toch zelf iets aan moeten doen.

Nog een andere disgenote verlangt naar een fijn huis, en voelt zich verdrietig dat het niet lukt. Hoe blijf je dan verlangen, en ook vertrouwen dat er een huis beschikbaar komt?

Verlangen zonder hechting
Verlangen en openlaten of en hoe het verlangen vorm krijgt. Uitspreken wat je verlangt, voelen wat het doet in je lichaam, je niet laten weerhouden door praktische bezwaren, eerst maar eens uitspreken en voelen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor je het weet hoor je allerlei stemmetjes in je hoofd: dat kan toch niet, dat lukt toch niet, dat kun je niet.

Negeer de stemmetjes
Net als bij brainstormen is het de kunst je niet door die stemmetjes te laten smoren. Nee, voel wat je verlangt. Zo kwam bij mij het verlangen op weer te boetseren in een groot atelier. Jaren geleden heb ik dat een zomer gedaan in het atelier van Marleen van den Bergh in IJmuiden Geweldig vond ik dat! Oh, zou zoiets weer kunnen?  Eh, hoe dan, waar dan, en waarom dan?

Daar maak ik me voorlopig niet druk om. Ik wacht af, en merk dan wel of er uit dit verlangen actie ontstaat. Of zit er iets anders onder? Het idee van een groot atelier maakt me in ieder geval blij.

Doen door niet te doen
Moet je dan niet iets doen om je verlangens te realiseren? Het gaat toch niet vanzelf? Tsja, misschien wel, misschien niet. Misschien kan het anders, misschien kunnen verlangens werkelijkheid worden volgens WuWei, een principe uit het taoïsme. Doen door niet te doen. Je eigen wil die samenstroomt met de universele Wil. Niet handelen vanuit moeten, maar vanuit verlangen.  Moeiteloos: lichaam, emotie en persoonlijkheid in balans.

De avond ontvouwt zich
janny-ter-meer-diner-van-verlangens-301116-foto-cfvangelderenKen ik dit principe uit eigen ervaring? Ja, soms ervaar ik dat. Bijvoorbeeld tijdens het diner van verlangens. Mijn persoonlijke verlangen voor die avond was ontspannen te zijn, de avond te laten ontstaan door de deelnemers. Ik heb de avond weliswaar georganiseerd, maar de avond zelf kan ik niet vormgeven. Die ontstaat vanuit de deelnemers. Het enige wat ik kan ‘doen’ is van tevoren afstemmen: met zangeres Anita, met restauranthouder Sabien, met specialist verborgen verlangens Joke. En daarna laat ik los, en vertrouw ik op wat er wil ontstaan. Het werd een mooie avond.

© Janny ter Meer
December 2016
info@jannytermeer.nl

bewogen-joke-met-haar-blikjes-diner-van-verlangens-301116-foto-cfvangelderenzang-anita-van-jukeboxfromtheheart-301116-foto-cfvangelderen