Van henna naar grijs haar: word geen grijze muis

‘Appeltjesgroen was de jas, en dat stond mij altijd prachtig.  Maar nu niet meer!’ Martine is nog steeds verbijsterd dat deze kleur haar niet goed staat.

Dan maar grijs
Een half jaar geleden nam Martine het ingrijpende besluit haar haar niet meer te verven. Ze gebruikte altijd henna, wat een prachtige warme dieprode kleur opleverde. Nu haar haar grijs wordt, wordt het haar echter oranje door henna. Dat vindt ze geen gezicht. Dan maar iets anders proberen, maar ze vindt niets waar ze tevreden over is. Dan maar grijs. Ze is tenslotte zestig geworden, en om haar heen ziet ze hoe mooi grijs haar kan zijn.

Wie ben ik?
Wat ze zich niet heeft gerealiseerd, is dat haar lievelingskleuren haar niet meer goed staan nu ze steeds grijzer wordt. Dan maar andere kleuren dragen, zou je denken, maar haar rode haar bepaalde niet alleen haar imago (zoals anderen haar ervaren), maar ook haar zelfbeeld (zoals zij zichzelf ziet). Zij was gewoon de vrouw met het mooie rode haar, op allerlei creatieve manieren opgestoken. Rood haar is voor Martine hetzelfde als eigenzinnig, apart, kleurrijk, expressief, kunstzinnig en pittig. Martine is dat ook.  

En nu? Welke kleuren staan haar nu goed? Ze wil beslist geen grijze muis zijn.

Zachtere kleuren
Bij de kleuranalyse blijkt dat gedempte, warme, lichte kleuren Martine mooi staan. Voor ze grijs werd, was ze een zgn. lentetype en was ze prachtig in heldere warme kleuren, zoals appeltjesgroen, koraalrood, en korenblauw. Kleuren met een warme (=gele) ondertoon staan haar nog steeds heel mooi, maar felle kleuren zijn te heftig. We zien eerst de kleur, en dan pas Martine. Subtiele, poederige tinten (zalmoranje, licht petrol, camel) staan veel beter. Deze kleuren leiden de aandacht naar Martines gezicht, zij is zichtbaar.

Saai!
Martine ziet dat die zachtere kleuren haar beter staan, maar ze vindt het vreselijk. Die kleuren zijn saai! En ze passen niet bij wie ze is. Martine houdt van heldere kleuren; ze volgde ooit een opleiding kunstzinnige therapie en heeft een open en fantasievolle geest. Ze is allesbehalve saai. In de matte tinten voelt ze zich ‘een dame’. ‘En dat ben ik niet!’

Wat dan wel?
Nu Martine haar creatieve en eigenzinnige persoonlijkheid niet langer kan vertalen naar felle kleuren, zullen we iets anders moeten bedenken om haar uiterlijk te laten kloppen met haar innerlijk. Gelukkig is kleur maar één aspect van kleding, en valt er ook veel te doen met contrast (verschil tussen licht en donker), kleurcontrast, stof, model, en accessoires.

Licht-donkercontrast
Het contrast bij Martine is medium,  dat wil zeggen mediumdonkere kleuren gecombineerd met lichtere kleuren. Een groot contrast (zoals zwart-wit) is te zwaar. Een klein stukje in een donkere kleur, bijvoorbeeld een donker topje dat net zichtbaar is, is wel mooi. Dat geeft haar pit.

Kleurcontrast
triade-oranje-paars-groen-001Voorheen hield Martine van ton sur ton-combinaties, verschillende heldere tinten van één kleur in verschillende donkertes: donkergroen, mediumgroen en lichtgroen. Zulke combinaties in gedempte kleuren zijn echter voor Martine niet sprankelend genoeg. Ze kan nu beter kiezen voor een zgn. triade, een combinatie van drie kleuren die op gelijke afstand op de kleurcirkel liggen, zoals paars, oranje en groen of rood, blauw en geel. De combinatie in secundaire kleuren (zie foto) is creatief; de combinatie met primaire kleuren is formeel.

Stoffen en dessins
Martine kan ook kiezen voor verschillende dessins bij elkaar, bijvoorbeeld een streepje en/of een ruitje combineren met een bloemetjesdessin, of voor verschillende soorten stof bij elkaar. Ook blijkt een stof met een glansje erin verwerkt prachtig te staan. De glans legt een relatie met haar heldere ogen, die hierdoor extra gaan stralen.

Model
Uiteraard zijn er ook legio mogelijkheden om te spelen met aparte modellen: asymmetrische sluiting bijvoorbeeld, of een creatief gesneden rok.

Accessoires
Hoewel kleding in felle kleuren de aandacht afleidt, kan Martine wel accessoires dragen in felle kleuren en in aparte kleurcombinaties. Die leiden niet af, maar geven net dat extra accent dat Martine nodig heeft.

Samen winkelen
Martine was gewend haar kleding vooral op kleur te kiezen. Nu kan ze zich beter concentreren op stof of model en dat is wennen. Mijn adviezen over stof en model helpen haar op weg. Mocht ze er toch niet alleen uitkomen, dan gaan we een keer samen winkelen.

Ook grijs aan het worden?
Ken jij iemand die ook overweegt niet langer haar haar te verven, maar het grijs te laten worden? Vertel haar over de inzichten die kunnen ontstaan na een kleuradvies.

anneke-nicole-janny-en-regien-grijze-koppies-tijdens-opfrismiddag-kleur-2-6-16

Of twijfel jij er zelf over? Ontdek bij een kleuranalyse welke tinten in harmonie zijn met je buitenkant én je binnenkant.

© 2014 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl
023 5272084