Van ‘dom blondje’ naar professionele vrouw

‘Mijn haar is ook wel bruin geweest, maar met blond haar krijg ik meer aandacht.’ ‘Ja, echt!’ voegt ze eraan toe, als ze de verwonderde blik van haar zus en moeder ziet. Martine is op een zaterdag bij mij voor een kleuranalyse. En zoals ik meestal doe, vraag ik of haar haarkleur echt is. Lichtblond is haar eigen kleur.

Hoe komt het dat blond haar meer de aandacht van (vooral) mannen trekt dan donkerblond, bruin of zwart haar? Als je deze vraag op internet stelt, krijg je een keur aan antwoorden, van verklaringen uit evolutionair oogpunt tot het idee dat blonde vrouwen meer van feestjes houden…

Blonde vrouwen vallen meer op
De evolutionaire verklaring stelt dat blond haar nog maar recent is ontstaan, zo’n 11.000 jaar geleden, tegen het eind van de laatste ijstijd. Bij de mensen die toen uit Afrika noordwaarts trokken, verdween geleidelijk het pigment uit hun huid doordat de zon er minder scheen. In deze noordelijke streken was het land nog met ijs bedekt. Mannen gingen erop uit om eten te bemachtigen, wat gevaarlijke tochten waren waarvan niet iedereen terugkeerde. Er ontstond een vrouwenoverschot, en het idee is dat de mannen de voorkeur gaven aan blondines, omdat ze meer opvielen. Ook waren blondines seksueel aantrekkelijk door hun fijnere gelaatstrekken, smalle schouders en minder lichaamsbeharing.

Blonde vrouwen zijn vruchtbaar
Nog een evolutionaire verklaring is dat blonde vrouwen vruchtbaarder zijn. Of ze zich er nu van bewust zijn of niet, mannen zoeken een vrouw die vruchtbaar is, omdat een man nageslacht wil. Blond haar duidt op jeugdigheid, omdat de meeste vrouwen donkerder worden wanneer zij ouder worden. Lang blond haar is extra aantrekkelijk, omdat de lengte van het haar laat zien dat de vrouw al langer gezond is. (bron).

Blond is zacht, vriendelijk en vrouwelijk
Kijken we naar de taal van kleur, dan is blond een zgn. yinkleur. In het speelveld dat ik gebruik bij een kledingconsult met innerlijk kompas staat blond in het 4de kwadrant. Net als alle lichte kleuren is blond vrouwelijk, vriendelijk, informeel en sociaal. Blond straalt zachtheid en lieflijkheid uit… Hoe zacht en lieflijk, wordt beïnvloed door de coupe. krullend kapselLange, krullende blonde haren hebben een andere uitstraling dan een strak geknipte blonde bob.bob-volle-pony

Deze twee kapsels zijn afkomstig van de website www.kapsels.net. Daar vind je nog veel meer voorbeelden van korte, halflange en lange kapselstijlen.

Gentlemen prefer blondes
De zachte uitstraling gevoegd bij de wens van mannen voor een vruchtbare vrouw kan verklaren waardoor Martine met een blond kapsel meer de aandacht trekt dan wanneer ze donkerblond haar heeft.

Het domme blondje
Dat blondines voor dom worden aangezien, komt waarschijnlijk doordat lichte kleuren ons doen denken aan kleine kinderen. Baby’s worden niet voor niets in roze en lichtblauw gekleed. Ze zijn vooral schattig, niet intelligent…

In een boeiend artikel in de Engelse wikepedia lees je meer over het hardnekkige misverstand dat blonde vrouwen dom zijn.

Van dom blondje naar professionele vrouw
Ben jij blond en heb je op je werk last van dit vooroordeel?  Dan hoef je niet per se je haar te verven. Laat met je kleding zien hoe intelligent en bekwaam je bent. Niet door zwart te dragen trouwens, die kleur is meestal te donker voor blondines. Kies wel voor donkerder kleuren, zo donker als je haarschaduw, en draag bijvoorbeeld meer effen kleding dan stoffen met dessins. Effen is formeler dan een printje. Draag kleding met een stevig model, zoals een goed gesneden jasje, of een jurk met een heldere belijning. Gebruik niet te veel kleuren bij elkaar, maar draag een neutrale kleur (blauw, taupe, bruin, grijs, petrol) met een echte kleur.  Draag je haar niet los, maar steek het op.

Een bekend en inspirerend voorbeeld van een blondine die overtuigend bewijst dat ze gevat en intelligent is, is Eva Jinek. Deze week staat ze in de VPRO-gids, gekleed in een prachtig scherp gesneden blauw jasje met het haar opgestoken…

Imago advies voor blondines
Kom je er zelf niet uit welke kleuren, stoffen en modellen jou een krachtige uitstraling geven? Met een imagoconsult specifiek over personal branding en kleding leer je hoe je met je kleding laat zien wat je waard bent.

© 2013 Janny ter  Meer
023 – 5272084 / info@jannytermeer.nl