Queeste naar de eigen stilte

‘Mijn reis in de stilte kende tientallen vragen aan het begin maar wat langzaamaan steeds duidelijker is geworden, is dat stilte niet alleen het buitensluiten van de wereldse zorgen betekent, maar eigenlijk meer een verdieping, een queeste is naar je eigen stilte. Daarmee, in het uiteindelijke zoeken en vinden, daarmee vervielen alle vragen. De stiltedagen werden voor mij een “O ja, dit zocht ik, wat mooi dat dit er is als invulling”.

Eigenlijk is het gek want veel van mijn vrienden zijn dan niet eens meer verbaasd dat dit mij raakt en toch eraan meedoen is voor hen net een stap te ver.’

Dit schreef Rolf van der Geest, een van de deelnemers van de serie van vijf stilteochtenden, die we in 2017 tussen kerst en oud-en-nieuw hebben gehouden in de ruimte De Garage. Hij was er vier dagen bij, anderen drie of twee of een.

Elke ochtend een andere groep mensen, elke ochtend hetzelfde programma. Dat gaf rust en bedding. In een heel fijne omgeving, waar we ons materiaal konden laten liggen, nl. ruimte De Garage, in de Kennemerstraat te Haarlem. Tegenover Het Dolhuys.