Stilte

Hoe druk is jouw leven? Is er ruimte voor stilte, niets doen, reflectie? 

Lege ruimte
Zoals een tekst witregels nodig heeft om leesbaar te zijn, zo heeft je leven stilte en lege ruimte nodig om gekend te worden.  Anders draaf je door, reageer je alleen op anderen, en mis je wat jij nodig hebt, wat goed is voor je ziel.   

Even niets doen
Wees daarom regelmatig even stil en keer naar binnen met je aandacht, al is het maar een minuutje. Je lichaam ontspant, je geest wordt helder, je maakt contact met de rust in jezelf. Je wordt je bewust van wat je aan het doen bent. Daarna ga je weer verder.

Lees je leven 
Zo’n kort moment van stilte is als een spatie of een witregel in een tekst. In een boek zijn er echter ook blanco pagina´s. Om je zelf te leren kennen, te voelen wat goed is voor jou, is  meer stilte nodig dan een minuutje. Het is weldadig om daar tijd voor vrij te maken. Gewoon zitten, niks doen, niks willen, niks hoeven, alleen zijn.

Waarschijnlijk komt er dan van alles naar boven: onrust, fysiek ongemak, verdriet, kwaadheid, gedachtes die over elkaar buitelen. De kunst is dat te laten, ernaar te kijken, er niets mee te doen. Toeschouwer te zijn. 

In verbinding met je Zelf 
Lukt het om stil te blijven, dan kom je uiteindelijk in verbinding met de stilte in je zelf. Daar zetelt je innerlijke wijsheid, een betrouwbaar kompas in onze hectische maatschappij. Door regelmatig naar deze stilte te gaan krijg je vertrouwen in die wijsheid, en herken je steeds beter vaste patronen van jezelf, wensen van anderen, verwachtingen van je familie,  ideeën uit je omgeving. Je wordt vrij(er), reageert niet (meer) reactief, maar vanuit je ziel.

Begeleiding nodig?
Zitten patronen vast en kom je er niet uit? Of is het zo heftig wat naar boven komt, dat je er begeleiding bij nodig hebt? Neem vrijblijvend contact op, zodat we kunnen bekijken of ik je van dienst kan zijn. Ik bied (tafel)opstellingen en sessies met voice dialogue.

Elke week stilteavond op afstand
Vind je het lastig om regelmatig alleen stil te zijn? Dan is onze wekelijke stilteavond op afstand misschien iets voor jou. We zijn deze in april 2020 begonnen toen we vanwege de coronamaatregelen niet meer bij elkaar konden komen. Nu kan dat wel weer, maar de stilteavond op afstand blijft bestaan. We zijn een uur stil, ieder in in ons eigen huis. Wanneer je je mobiele nummer opgeeft, ontvang je elke donderdagavond een appje, en op vrijdag de namen van de deelnemers. Stuur me een mailtje: info@jannytermeer.nl. 

Elke laatste vrijdag van de maand stilteavond samen
De coronamaatregelen zijn vervallen en sinds maart 2022 houden we weer een maandelijkse stilteavond in onze huiskamer in Overveen. Elke laatste vrijdag van de maand ben je bij ons welkom. We zijn stil van 20 tot 21 uur, inloop vanaf 19.45 uur. Na afloop drinken we in stilte thee. Stuur me een mailtje wanneer je wilt meedoen.

Extra steun
Als je wilt, kun je die avond extra steun vragen voor iemand die het moeilijk heeft. Ik steek drie kaarsen aan, een voor het licht in de wereld, een voor het licht in ons, en de laatste voor de mensen die extra licht kunnen gebruiken.
 
Stiltemeditaties bij het stadsklooster
Ook ben je welkom op de stiltemeditaties van het stadsklooster Haarlem. Zo is er elke woensdagochtend van 09.00 tot 09.30 een stiltemediatie in de doopsgezinde kerk, ingang Grote Houtstraat 43, naast Jansje. Op maandag kun je terecht in de Bavo op de Grote Markt, Haarlem.