Stilte-ervaringen stilteavond op afstand

Sinds eind maart hebben we onze maandelijkse stilteavond veranderd in een wekelijkse stilteavond op afstand. We zijn een uur stil, ieder in ons eigen huis. Aanleiding waren de maatregelen vanwege de coronacrisis.

Na drie maanden vroeg ik de vaste deelnemers hoe zij dit wekelijkse stilteuur ervaren.

‘Het stilteuur betekent voor mij focus in de week. Ik mediteer vaker, maar dan kort, twintig minuten, en dan ga ik weer door. Heerlijk dat het puur stilte is, geen goeroe, geen gedoe. Ik heb dat grootse niet nodig. Ik heb stilte nodig, en dat kan ik alleen, en jullie zijn mijn anker daarin.’ – Anita

‘In verbinding met elkaar – van nabij of op afstand – kan de grenzenloosheid en egoloosheid van stilte, intenser ervaren worden.’ – Willem

‘Een groep, dus niet alleen. Verbinding in stilte. Geeft structuur aan het verlangen naar stilte in mijn leven. Jij maakt het persoonlijk.’ – Frouwkje

‘Door denken, piekeren en plannen, plus tinnitus, is het nooit stil in mijn hoofd. Het uur stilte gebruik ik om te leren stil te worden in mijn hoofd en om uit mijn hoofd contact te maken met mijn hart.’ – Jeminka

‘Het wekelijkse stilteuur geeft voor mij verbinding, samenzijn en ook liefde. Ook wel een soort van discipline, op een ontspannen manier. Ben dankbaar dat deze stilteavonden op afstand bestaan.’– Marjolijn

‘Voor mij is de stilteavond een moment van verbinding. Met jullie, de wereld om mij heen en mezelf. Hoewel dat laatste nog het lastigste is…’ – Oukje

‘Mediteren is voor mij een moment van rust. Ik vind het bijzonder dat we in ons eigen huis mediteren en toch verbonden zijn met elkaar.’– Paula

‘De wekelijkse stilteavond is inmiddels een ankerpunt van stilte en pauze in de week, die ik echt vrij hou. Soms lees ik over stilte of meditatie, ter inspiratie, en kijk ik in verstilling in een kunstboek. Meestal geniet ik van het zicht op de tuin en de bomen. Er hoeft niets, ik hoef niets te denken, te doen. Het sterkt en verbindt om te weten dat er tegelijkertijd een aantal andere mensen – die ik niet ken – kiezen om samen stil te zijn. Waardevol initiatief.’ – Corine 

Aan het begin steek ik drie kaarsen aan: een voor het licht in de wereld, een voor het licht in ons, en een voor mensen die extra steun kunnen gebruiken.