Sjaals: 5 praktische tips bij het kopen

Woensdagavond 3 september (2014) tijdens de inspiratieavond De charme van sjaals voelde ik me even Triny of Susannah van What not to wear. ‘Nee, dit sjaaltje kan niet. Nou ja, onder je jas misschien, maar zo niet!’ (Hij wordt trouwens vooral onder de jas gedragen.)

Wanneer ‘doet’ een sjaal iets?
Meestal ben ik niet zo drastisch. Als iemand dol is op een kledingstuk, zoek ik liever naar een  manier van dragen waarop het wel kan dan om het weg te doen. Maar dit is duidelijk: het sjaaltje is klein en kort. Willemien is bijna net zo lang als ik, en heeft een goed figuur. Het sjaaltje doet niets voor haar. Bij Nicole – kleiner en smaller – staat het veel beter.

deelnemers inspiratieavond 3-9-14Een vilten sjaal van Joke Nauta daarentegen staat Willemien (rechts op de foto) prachtig. De sjaal heeft verschillende donkertes, wat mooi is bij haar grijze haar en donkere ogen, is lekker groot en breed, wat Willemien heel goed kan hebben en de manier van dragen geeft haar iets statigs. Kortom, lengte en postuur bepalen welke sjaal mooi staat.

Creëer harmonie
Net zoals bij alle kleding, staat iets je goed wanneer er harmonie is tussen jouw uiterlijk en wat je draagt. Dat geldt ook voor sjaals. De algemene richtlijn is dan ook: laat in je sjaal terugkomen wat je ziet in je gezicht en je figuur. Daarnaast spelen uiteraard ook je persoonlijkheid en de context de rol. Want misschien houd je wel van iets aparts, dat iets wringt. Dan is het juist mooi wanneer het niet helemaal klopt.  Wat mooi is bij jou, daarover kan ik geen algemene richtlijnen geven. Dat is een kwestie van uitproberen, kritisch kijken of… advies vragen.

Vijf praktische tips
Wil je harmonie tussen uiterlijk en sjaal, let dan op deze vijf elementen van stijl:

1.Omvang
De grootte van een sjaal heeft een relatie met je lengte en je postuur. Hoe langer of forser je bent, des te groter kan de sjaal zijn. Ben je klein(er), koop dan een kleinere sjaal.

2.Structuur/stof/dessin
De stof staat in verband met je haar. Heb je krullend haar, of slag in je haar, dan staat een sjaal met dessin (zichtbare structuur) of een rulle sjaal (voelbare structuur) je goed. Heb je steil haar, dan staat een gladde of effen sjaal beter. Een combinatie kan ook, zoals een effen sjaal in een rulle stof. Bijvoorbeeld wanneer je krullend haar hebt en een gladde huid.

3.Contrast – verschil tussen licht en donker
Janny met boeddhasjaal van Joke. mei 2014Laat in je sjaal het contrast tussen haar, huid en ogen terugkomen.  Heb je bijvoorbeeld donker haar en lichte ogen, dan staat een groot contrast (donkere kleur gecombineerd met een lichte kleur) je mooi. Bij licht haar en lichte ogen staat een laag contrast beter.
De vilten sjaal die ik hier draag, past qua contrast prachtig bij mijn grijzende haar, lichte ogen en donkere wenkbrauwen.

4.Kleur
Kijk naar je kleurkaart. Matcht de kleur met je kaart, dan klopt het. Je kunt ermee spelen, vooral met een sjaal. Een sjaal met zowel koele als warme kleuren staat vrijwel iedereen goed. Met de juiste kleur sjaal maak je een kleur die eigenlijk niet bij jouw kleuring past, kloppend. Weet je niet welke tinten je goed staan? Na een kleuranalyse*zijn er geen twijfels meer, maar kies je feilloos jouw mooiste kleuren. 

*Sinds 2018 geef ik geen kleuranalyse, stijladvies of imagocoaching meer. In mijn blog lees je over mijn beweegredenen.

5.Verfijning/details/afwerking
De afwerking heeft een relatie met je botstructuur. Heb je dunne polsen, dan zijn kleine details (franje, afwerking, kraaltjes e.d.) mooi. Heb je normale of wat dikkere polsen, dan staan grotere details beter.

Lekker uitproberen
Wilma met sjaal van Joke. 3-9-14Tijdens de avond experimenteert iedere deelnemer met vele verschillende sjaals, en er worden boeiende ontdekkingen gedaan, o.a. over knoopwijze, uitstraling en lengte. Op de foto zie je Wilma die verliefd is geworden op een sjaal van Joke. Het is net of hij voor haar gemaakt is… De warme tinten staan heel mooi bij Wilma’s haar en ogen.

Reactie van Anne-Marie:
‘Ontzettend bedankt voor deze gezellige en leerzame avond. […] Ik vind het leuk dat iedereen zo anders was en mocht zijn zoals zij was.’

© 2014 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl