Reacties deelnemers stiltewandeling in het donker

Reacties van deelnemers aan de stiltewandeling in het donkere Middenduin, tijdens de Nacht van de nacht (26 oktober 2019):

Mooie ervaring gisteravond, met zachte regen, heerlijke wind, onverwachte ontmoetingen, voelen, ruiken, horen, ’n aanrader, dank je, Janny (en Chris). – Pauline Gerner

‘De wind was mooi om te horen, jammer van de treinen en de vliegtuigen, pas als je zo in het donker stil loopt te zijn worden die geluiden nog hoorbaarder. ‘- Willemke Beek

‘Ik heb […] een hele mooie en bijzondere avond gehad en genoten van de wandeling. Straks ga ik dezelfde wandeling doen bij daglicht.’ – Fred Wetting

‘Op zaterdag 26 oktober mochten we iets wat anders nooit mag: wandelen in de duinen na zonsondergang. Janny organiseerde er een stiltewandeling tijdens de Nacht van de nacht. Geen idee wat ik moest verwachten, hoe het lopen zou gaan in het pikkedonker, enz. Compleet nieuwe ervaring dus.

Het was echt een bijzondere ervaring. Allereerst kom je al in stilte bij elkaar. Waar je je normaal misschien zou voorstellen, bleef iedereen nu stil. Voor een prater als ikzelf best apart om te ervaren. Tijdens de wandeling regende het lekker door, maar dat maakte alleen maar dat mijn zintuigen nog meer geprikkeld raakten. Ik was me nog nooit zo bewust van de ondergrond waarop ik liep. Nu kon ik die zo duidelijk voelen:  lekker door de blubber of op gras. Het ruisen van de bomen in de wind was een van de weinige geluiden; een soort orkest dat ons de hele wandeling begeleidde.

Het was ook een mooi gezicht om al die donkere figuren door het bos te zien gaan. Op weg naar??? Niemand die het wist en dat was heerlijk. Overgeven aan de leiding van Janny en haar man. Ik hoefde alleen maar te voelen, waar te nemen, te ervaren en rustig te stappen. Als er nog eens één komt, dan ga ik zeker weer mee!’

Karina Sneekes