Opstellingen

Sommige kwesties zijn hardnekkig, vaste patronen of gewoontes waar je vanaf wilt, maar het lukt steeds niet. Wat speelt er nog meer, waarvan je je niet bewust bent?

Andere vraagstukken hebben veel lagen en aspecten. Kon je er maar boven hangen, dan had je helderheid.   

Of zit het in de familie?
Kwesties waar jij  mee worstelt, die je niet echt snapt, en die maar niet verdwijnen, kunnen te maken hebben met je familie. Het systeem waarin je opgroeit. Er kunnen verstrikkingen zijn (jij hebt iets op je genomen wat niet van jou is), iets is niet gezien omdat het te zwaar of te verdrietig is, en dat heeft effect op het hele systeem. Voor een gezond systeem is het essentieel dat alles wordt gezien en zijn plek krijgt. Een opstelling helpt daarbij.

Hoe werkt een individuele opstelling?
Een individuele  opstelling of tafelopstelling helpt bij veelzijdige en hardnekkige kwesties en vraagstukken die een link hebben met je familie. Bij zo’n opstelling formuleren we eerst jouw vraag, en stellen we vast welke aspecten en/of personen een rol spelen. Daarna geef jij ze een plek op de tafel. Met stenen, objecten, of voorwerpen die je zelf meeneemt. Dat geeft overzicht, en vaak ook inzicht.

Vervolgens ontvouwt de opstelling zich verder, door te voelen, door vragen te stellen, de objecten een andere plek te geven. Het is een proces dat rationeel niet valt te verklaren, een groter Weten ‘stuurt’.

Op een bepaald moment is de opstelling rond. Alles is gezien en heeft een plek gekregen.

Spreekt deze benadering je aan?
Wil je weten of deze benadering iets is voor jou, neem vrijblijvend contact met mij op. Of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek van een halfuur. Dan gaan we na of er een klik is en of ik je kan begeleiden bij je vraag. Op dit moment ben ik niet beschikbaar voor afspraken.

Verwant met familieopstelling
Een tafelopstelling is een variatie op de bekende familieopstellingen. Het verschil is dat je hem alleen doet, je stelt objecten op, en niet representanten voor de aspecten of personages die een rol spelen bij jouw vraagstuk. Het is een laagdrempelige kennismaking met systemisch werk, en het is zeer geschikt wanneer je je vraag liever niet in een groep inbrengt.