Nederland moet kantelen. Koop minder kleding.

‘Nederland moet kantelen,’ zei Jan Rotmans in de Tegenlicht-uitzending van zondag 22 februari. ‘Want zo kan het niet langer.’ En vervolgens kwamen drie kantelaars aan het woord. Inspirerend!

Wat mij bracht op de vraag wat ik zou kunnen doen. In eerste instantie als particulier. Dus op naar de website van Jan, www.nederlandkantelt.nl en meteen mijn mailadres opgegeven zodat ik op de hoogte blijf.

De grootste inloopkast van Nederland
afbeelding kledingbibliotheekOp de website valt mijn oog op de kledingbibliotheek, de grootste inloopkast van  Nederland. Initiatiefnemer Evita Lammes vertelt dat deze bibliotheek hetzelfde werkt als iedere andere bibliotheek: je leent kleding, die je na vier maanden weer terugbrengt. Dan wordt de kleding gewassen en kan de volgende persoon het aan. Het enige waar mensen tegenaan hikken, is de vraag of de kleding schoon is. Dat snap ik.

Kantelen als imagocoach
Dit prachtige initiatief brengt mij op de vraag hoe ik als imagocoach kan helpen kantelen. Dan borrelen deze twee manieren naar boven, die met elkaar verband houden:

1.Ecofashion promoten
2.Jou en mezelf inspireren minder kleding te kopen

1.Ecofashion promoten
Het zou heel normaal moeten zijn dat wij kleding kopen die verantwoord is geproduceerd, dus met respect voor mens en milieu. En dat de mensen die in de kledingindustrie werken, een redelijk inkomen verdienen. Dat dat nog lang niet het geval is, bewees de documentaire van Teun van de Keuken, De slag om de klerewereld

Wij als consument kunnen er mede voor zorgen dat het verandert. Door te vragen waar onze kleding wordt geproduceerd of dat te checken op de website www.goedewaar.nl of kleding te kopen bij winkels als Brand Mission in Haarlem of Charlie + Mary in Amsterdam. Onder het kopje Ecofashion vind je nog meer (web)winkels.

Ikzelf heb na de uitzending besloten alleen ecofashion te kopen of tweedehands kleding. In het kader van practice what you preach.

2. Minder kleding kopen
Dat het zo beroerd gesteld is met de kledingindustrie, heeft mede te maken met ons koopgedrag. Veel vrouwen willen graag veel kleding voor weinig geld. Daarom doen concerns als H&M en Primark het zo goed. Als wij minder zouden kopen, en bereid zouden zijn meer geld te besteden aan onze kleding, wordt de kledingindustrie vanzelf duurzaam.* Niet van de ene op de andere dag, het heeft tijd nodig. Maar toch, ons koopgedrag heeft invloed op de arbeidsomstandigheden van katoenpluksters in India.

*Helaas is het niet zo dat dure kleding altijd duurzaam is…

Meer met minder
Misschien werp je tegen dat je er graag goed wilt uitzien, niet elke dag hetzelfde wilt dragen. Of dat je van mode houdt, van trendy kleding. Daar is niets mis mee. Ik hou ook van kleding. Ik heb net een paar modetijdschriften gekocht om te zien wat de trends voor het komend seizoen zijn. Ter inspiratie, niet per se om ze te volgen.

koopkracht is de kracht te laten liggegn wat je niet nodig hebtEn toch, je kunt met minder kleding toe dan je misschien denkt. Hier zijn enkele tips:

Winkel in je eigen kledingkast
Bij de gemiddelde vrouw ligt voor 400 euro aan ongedragen kleding in de kast. Ga daarom eens winkelen in je eigen kledingkast, en wie weet doe je verrassende ontdekkingen. Maak nieuwe combinaties, probeer eens iets uit wat je nog niet eerder hebt gedaan.

Ruil je kleding
Ontdek je bij het winkelen in je garderobe kleding die je echt niet draagt, doe mee met een kledingruilbeurs. Door het hele land worden regelmatig zulke beurzen gehouden. Op de website van Nudge staan veel links over dit onderwerp.

Koop vaker tweedehands
In Haarlem e.o. zijn heel veel goede en leuke tweedehandskledingwinkels, elk met hun eigen stijl, zowel qua inrichting als kleding. Ik noem er een paar zonder volledig te zijn: De Stijlloods en Bell Elaine op de  Nassaulaan,  Vind Lifestyle op de Koningstraat, Zazoe Kleding op de Kleverparkweg, alle in Haarlem, Kositas in Overveen,

Ontwikkel een eigen stijl
Het voordeel van een eigen stijl is dat je je niet of veel minder laat verleiden door zgn. must haves. Kleding die je volgens de modebladen moet hebben. Maar waarom zou je deze zomer helemaal gekleed moeten gaan in denim of bloemen? (Twee voorspelde trends.) Koop alleen wat bij jou past.

Samen bouwen aan een duurzame samenleving
Kortom, als imagocoach kan ik helpen kantelen. En ook jij kunt helpen Nederland om te bouwen tot een maatschappij waar ‘we samen verantwoordelijk zijn voor duurzame energie, gezond voedsel en mensgerichte zorg’. En duurzame kleding, voeg ik eraan toe.

Vele kleintjes maken één grote. Wat ga jij doen?

© Janny ter Meer, februari 2015
info@jannytermeer.nl