Martine ziet zichzelf (op)nieuw na een kleuranalyse

Ik ben nog steeds bezig met jouw kleuranalyse. Het begon al van tevoren toen ik na ging denken over haarkleur, grijs haar, mijn haar gedurende mijn leven en hoe het mijn uiterlijk bepaald heeft (het meisje met de vlecht, met het rode haar, met het mooie haar, het knotje enzovoort).

En toen de confronterende zit voor de spiegel, onprettig vond ik dat. Het lukte alleen om te kijken als ik ‘buitenkanterig’ keek, als toeschouwer.

Altijd bezig met kleur
zijlstra-ray-de-twee-dansers-under-the-skin-tilburg-2015-2Ik ben al mijn hele leven bezig met kleur, er erg gevoelig voor en bekend met de werking ervan (heb ooit de opleiding Kunstzinnige Therapie gedaan, waar kleur, naast vorm en beweging een belangrijke rol spelen). Kleur speelt voor mij een rol als atmosfeer, gevoel. Zo moet ik ’s morgens ‘voelen’ wat voor kleur ik aan zal doen, wat past bij mijn stemming, maar ook, wat past bij mijn dagtaak. Moet ik een goede indruk maken, er netjes uitzien, grappig, duur enzovoort. Dus het is een combinatie van innerlijk en rol.  Het is fijn als ze samenvallen, maar vaak is dat niet het geval. Ik heb dus buitenwereldkleren en binnenwereldkleren als het ware.

Verschil tussen buiten en binnen
Maar nu ging het om de combinatie van kleur met de tint van huid, haar en ogen. Als ik iets pas in een winkel houd ik het altijd bij mijn gezicht om te zien of ‘het iets voor me doet’ of niet. Sommige kleuren kunnen je bijna doodslaan. Het hangt bij mij ook af van de dag (hoe ik me voel). Soms kan ik kleuren de ene dag wel, de andere dag niet hebben. Blijkbaar is er dan een te groot verschil tussen binnen en buiten.

Een systeem!
rp_kleurkragen.gifHet leuke van de analyse was dat daar een heel ‘systeem’ achter blijkt te zitten, een soort schema dat je helpt als je in de winkel staat. Het prachtige kaartje heeft de kleuren van mijn woonkamer! Ik omring me dus blijkbaar daar waar ik me thuis wil voelen precies met de juiste kleuren.

Ik ben er nog lang niet over ‘uitgedacht’, maar vond het inspirerend, verbazingwekkend, ondersteunend en interessant. Jouw aanwezigheid objectief, helder en warm. Dank voor dit mooie inzicht! 

Martine, na een kleuranalyse, 9 december 2013