Losse draadjes en zelfliefde

idyllisch landschap. borduursels. Fundatie. 24-5-16 (foto Janny ter Meer)

Wat zie jij op deze foto? En wat is het?

Het is de achterkant van een geborduurd schilderij. Kunstenaar Rob Scholte kocht tientallen geborduurde schilderijen op rommelmarkten en hing ze achterstevoren op in museum De Fundatie in Zwolle. Toen ik erover las, was ik sceptisch. Achterkanten?? Nou ja!

bloemenpracht. Fundatie. 24-5-16 (foto Janny ter Meer)

Losse draadjes aan de achterkant
Maar wat zijn ze mooi! Bij het ene schilderij zie je dat de draden netjes zijn afgewerkt per kleur, bij de andere gaan de draden van kleur naar kleur en bij weer een andere hangen heel veel draden los. laatste avondmaal en nachtwacht. Fundatie. 24-5-16 (foto Janny ter Meer)

Je ziet welke voorstelling het is, vaak van bekende schilderijen:  vrouw met brief van Vermeer, de Nachtwacht van Rembrandt, heel veel jachttaferelen en bloemen.

Soms zie je aan de achterkant dat het ‘doek’ gekleurd is. Waarschijnlijk was de voorstelling al ingekleurd, en hoefde de borduurster alleen maar te kleuren met draad. Andere zijn misschien al tellend tot stand gekomen.

Een mooi plaatje
Ze zijn met veel aandacht en vakmanschap gemaakt. Als de voorkant zichtbaar zou zijn, zouden we het mooie plaatje zien. Dan zouden de overeenkomsten duidelijk worden, allemaal dezelfde bloemen, dezelfde straat in Delft. We zouden zien dat de maakster haar best heeft gedaan een mooie afbeelding te maken.

Sommige voorstellingen zouden we kitsch vinden, zoals het zigeunermeisje met traan, of het jongetje met de grote ogen.zigeunermeisje en kopjes. borduursels in Fundatie. 24-5-16 (foto Janny ter Meer)

Verschil maakt uniek
Aan de achterkant zien we eigenheid, verschillen, de persoonlijkheid van de maakster. Omdat Rob Scholte de borduursels heeft geordend naar voorstelling, zien we ook de overeenkomsten, maar de eigenheid trekt meer de aandacht. In ieder geval mijn aandacht.

De verborgen achterkant
Het doet me denken aan hoe we onszelf aan de wereld presenteren. We maken graag een mooi plaatje (bijvoorbeeld door kleding en make-up), we vertellen een goed verhaal (over wat we doen, waar we trots op zijn), we tonen de voorkant. De achterkant (de onaffe draadjes) houden we liever verborgen. Terwijl daar juist de schoonheid zit, de schoonheid van eigenheid.

Imago oppoetsen
Het doet me ook denken aan het vak imagocoaching. Dat lijkt over de mooie buitenkant te gaan. Denk aan de uitdrukking ‘je imago oppoetsen’, wat je met kleding kunt doen. Het verklaart de weerstand die ik zo nu en dan ontmoet als (imago)coach.

Houd van je eigen-aardigheid
losse draadjes. borduursels, Fundatie. 24-5-16 (foto Janny ter Meer)Wat mij echter inspireert, is juist de achterkant, de losse draadjes, de eigenheid. Wat maakt jou uniek? Vaak zijn het eigenaardigheden waar je niet altijd blij mee bent, die je liever verstopt. Ze kunnen fysiek zijn (je ‘dikke’ buikje, je ‘dunne’ benen, je ‘zachte stem), of betrekking hebben op je karakter (gedreven, perfectionistisch, kritisch).

Wanneer je je eigenaardigheden verwelkomt als eigen, ben je aardig voor jezelf. Je voelt je vrij en licht, je hoeft niet te veranderen. Door zelfliefde ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek
Vind je het lastig van je eigenaardigheden te houden? Ik kan je op verschillende manieren bijstaan: met praktisch kleding- en imagoadvies*,  met coachinggesprekken of een (tafel)opstelling.

Sinds 2018 geef ik geen kleur-, stijl- en imagoadvies meer. Tijd voor een nieuwe fase. In mijn blog lees je er meer over.

Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. info@jannytermeer.nl

© Janny ter Meer
mei 2016