Kleuranalyse: heel mooi verjaarscadeau

Als verjaardagscadeau kreeg ik van m’n vriendin A. een kleuranalyse bij Janny ter Meer. Zij vond het zelf ook heel leuk om te doen (te ondergaan…) en zo zijn we samen gegaan.

Kleurrijk man
‘Vrijgevochten’ als ik ben, heb ik altijd wat met kleur en kleurige kleding gehad. Als ik om me heen kijk, weet ik: veel meer dan de gemiddelde man, jawel! Janny zag het bij binnenkomen meteen: een kleurrijk man, haha! Dat die voorkeur voor kleur te maken heeft met mijn wens mezelf te laten zien, weet ik al een aantal jaren. Trouwens niet alleen in mijn tienerjaren, het is nog steeds wel zo.  Niet zo’n heel gemakkelijke jeugd gehad, zal ik maar zeggen.

Wie ben ik / wil ik zijn?
Het was een leuke ervaring om de kleuranalyse bij Janny samen te doen. Mijn vriendin en ik kennen elkaar een jaar, en kleding, kleur, stijl en ‘wie we zijn’ en ‘willen zijn’, was en is af en toe een leuk en relatieverdiepend gespreksthema.

Ik vond het fijn dat A. erbij was om samen met Janny in drie rondes van dubbele kleurkragen (warm-koel, helder-gedempt, donker-licht) te beoordelen welke beter bij mij passen. En zo kwam er een ‘kleurkaart’ uit die nu richtinggevend is voor de kleuren die mij, mijn gezicht en wie ik ben/wil zijn, het best doen uitkomen.

Tikkeltje confronterend
Meer dan ik van tevoren had bedacht, vond ik het heel bijzonder om te doen. Ik kwam echt tot de ontdekking dat een deel van m’n kledingkast minder goed bij me past en bij bepaalde rollen die ik in leven en werk speel. Het was verrassend en best nog een tikkeltje confronterend: ik mag/moet ‘warmere’ kleuren dragen, ‘koele’ kleuren en ook zwart zien te vermijden. Ik snap nu ook waarom.

In het licht
Vervolgens ging mijn vriendin voor de spiegel en in het licht en daar gebeurde eigenlijk hetzelfde. Ik kan uiteindelijk alleen maar zeggen: door deze kleuranalyse werden we ter plekke meer onszelf en werden we meer ‘zichtbaar’ voor elkaar. Heel mooi!

B., na een kleuranalyse in september 2013