Kleur staat mooi bij grijs haar: wees geen grijze muis als je oud(er) bent

Hoe is eigenlijk de verdeling tussen mensen die mooi zijn in matte kleuren en in heldere kleuren? Ik heb het idee dat er hier meer vrouwen zijn die beter gedempt kunnen dragen.’ ‘Dat komt door de ANBO,’ antwoordt iemand gevat. Een luid gelach klinkt op.

Ik ben in een kleine zaal in het FNV-gebouw in Schalkwijk, Haarlem, waar ik een workshop over kleur geef, en de lachende vrouwen zijn lid van de ANBO, de bond voor ouderen. Er zijn vele grijze hoofden, tot mijn genoegen, want dat kan betekenen dat deze vrouwen op hun gemak zijn met hun grijze haar, en waarschijnlijk ook met hun leeftijd. Ze zijn minimaal 50-plus, sommigen 60-plus, 70-plus en ik weet dat een van hen 80-plus is… 

Kleur staat mooi bij grijs haar
Het klopt dat gedempte (of poederige, of mistige) kleuren je meestal beter staan, wanneer je ouder wordt, en je haar grijs is.* Janny ter Meer geeft workshop bij Anbo. 8-8-13Dat betekent niet dat je geen kleur meer kunt dragen, juist wel. De kunst is weten welke tinten goed bij je passen. Ik laat aan een paar vrouwen zien wat hen goed staat, en dat zijn niet de donkere kleuren (zwart, donkerblauw, bordeaux) of de heldere kleuren (zoals smaragdgroen of kobaltblauw), maar de gedempte kleuren, zoals grijsgroen, mat rood, blauwgrijs, taupe, lichtgroen.

*Uiteraard zijn er ook ouderen bij wie heldere kleuren wel goed staan, bijvoorbeeld wanneer hun haar wit is geworden.

Juist wel zwart
‘Ik heb de indruk dat ik nu juist wel zwart kan dragen, en vroeger niet,’ brengt een vrouw naar voren. Haar huid en ogen hebben een warme ondertoon, maar haar grijze haar heeft een koele ondertoon. Dat verklaart waardoor zwart haar nu wel goed staat, en voorheen niet. Toen ze nog niet grijs was, had ook haar haar een warme ondertoon, en dan staat warmbruin beter dan zwart. Nu haar haar een koele ondertoon heeft, staan zowel warme als koele kleuren (zoals zwart) haar goed. Toch raad ik haar aan niet zwart, maar een tintje lichter te dragen, dus donkergrijs. Dat staat iets vriendelijker.

Als haar grijs wordt, verdwijnt het pigment, waardoor de ondertoon koel kan worden. Dat gebeurt niet altijd, sommige grijzen blijven warm. Een snelle manier om te zien of je grijze haar koele of warme ondertonen heeft, is er ‘gouden’ of ‘zilveren’ stof naast te houden. Koel grijs staat beter bij zilver, warm grijs beter bij goud.

Harmonie tussen stof en gezicht
Bij een vrouw met groenige ogen drapeer ik een stuk stof in de kleur petrol over haar kleding. Het staat prachtig (ineens zie je hoe mooi haar ogen zijn), maar toch mist er iets. Hoe komt dat? bij een gladde stof mist er iets. Janny ter Meer bij Anbo. 8-8-13De vrouw blijkt veel sproetjes in haar gezicht te hebben, en het haar is golvend. Haar gezicht en haar zijn dus niet ‘glad’, maar hebben structuur. Daardoor staan stoffen met structuur, zoals tweed, linnen, geruwde katoen, haar beter dan een gladde stof.

Als je ouder wordt, is de huid van je gezicht niet meer zo glad en rimpelloos als toen je jong was. Kijk dan eens goed welke soorten stof je goed staan. De kans is groot dat een gestructureerde stof mooier is dan een gladde stof, of een combinatie van beide. Of een effen stof gecombineerd met een dessin of motief. Dat zijn zgn. zichtbare structuren. 

Dat is toch saai!
Wanneer ik bij een vrouw gedempte kleuren laat zien, is de reactie: ‘Dat is toch saai!’ roze en rood is ook mooi. Workshop Janny ter Meer bij Anbo. 8-8-13Dat hoeft niet, maar het kan wel. Hoewel poederige tinten chique, elegant of subtiel kunnen staan, mist er bij sommige vrouwen toch iets. Wat is dat? Als ik een stof met een randje glans voor houd, staat dat veel beter. Vaak is dat de oplossing. Is een matte kleur wel mooi, maar mist er iets? Voeg dan glans toe, hetzij in een accessoire, hetzij in de stof. Kies een ‘heldere stof’ zoals glad leer, glanszijde of glad tricot. Of wellicht zijn glitters de oplossing. Probeer het maar eens uit, of kijk in je kast wat je voorkeurstoffen zijn. 

Kijk verticaal
Kleur is maar één element van kleding dat verklaart waardoor een kledingstuk je goed staat. Er speelt meer mee, zoals de soort stof, het dessin, de glans en natuurlijk het model. Vaak kijken we daar als eerste naar: kleedt deze jurk mooi af? Sluit dit jasje goed aan? Past dit model bij de broek die ik aanheb? En dan vergeet je ‘verticaal te kijken’, oftewel, staat het goed bij je gezicht? In feite kun je beter eerst naar het effect van kleur op je gezicht kijken: Lijkt je huid egaler, staan je ogen helderder, wordt de kleur van je haar intenser? Als het antwoord bevestigend is, kijk je vervolgens of het model je figuur flatteert.

Kleuranalyse lang geleden? Ga op herhaling
Is het alweer een tijdje geleden dat je een kleuranalyse hebt laten doen? Overweeg dan eens op herhaling te gaan. Zo’n analyse is namelijk  niet onbeperkt geldig. Niet alleen kan de ondertoon van je haar veranderen (van warm naar koel), ook jijzelf verandert. Je bent een ander persoon dan twintig jaar geleden. Ook je persoonlijkheid heeft invloed op de kleding die je goed staat. Ik vertel je er graag meer over.
 

© Janny ter Meer
023 – 5272084 / info@jannytermeer.nl