Kledingjuf voor speciale klanten

Zondagmiddag 2 juni, we zitten op een terras op de Grote Markt in Haarlem. ‘Kijk,’ wijs ik mijn man. ‘Die mevrouw heb ik net gestyled, en kijk, die ook.’ Ze lopen beiden met een grote tas over de markt. In die tas zit hun eigen kleding, en zij lopen tevreden rond in hun nieuwe outfit.
pamela-wethouder-en-linda-21914Op de foto initiatiefnemers Pamela (links) en Linda (rechts). In het midden de wethouder van Haarlem.

Rode loper
Een eindje verderop, voor de ingang van de Vishal, ligt de rode loper, waar net de modeshow is afgelopen. Swingend liepen daar mannen en vrouwen heen en weer, al of niet arm in arm met een begeleider. Sommige eerst nog wat schuchter, andere gaan er snel weer af, maar ze doen het toch maar.

Prachtvrouw Linda Heijboer
Het zijn allemaal cliënten van RIBW K/AM, een instelling voor beschermd wonen voor mensen met psychiatrische of psychosociale problemen. Ze hebben meegedaan met de metamorfosedag, georganiseerd door Linda Heijboervan Catch-it (www.ribw-kam.nl/locaties/catch-it), een bevlogen en enthousiaste vrouw met hart voor haar cliënten.

Verwendag door ondernemers uit Haarlem e.o.
Voor de derde keer wist zij ondernemers uit Haarlem e.o. te mobiliseren voor haar cliënten, zodat zij een heerlijke verwendag konden meemaken. Er was kleding waaruit de mensen een nieuwe outfit konden kiezen, bij kapper Rob Peetoom kregen zij een knipbeurt, bij Fish Spa Lounge konden zij hun voeten laten masseren door kleine visjes, in wijkcentrum Binnensteeds was een hele rij visagistes in de weer voor de make-up, en in de Vishal werd er een foto gemaakt. Oh ja, de mannen werden in een tentje op de Grote Markt op de ouderwetse manier geschoren. Een prachtgezicht.

Kleding in de bank
De begane grond van het vml. Rabobankgebouw was omgetoverd tot een grote kledingwinkel, met rekken vol gedoneerde kleding, sieraden, schoenen, sjaaltjes, noem maar op. Prachtig ingericht door Marjo van der Linden, die er zelf trouwens ook kleurrijk uitzag.

‘Kan ik u helpen, mevrouw?’
In deze ruimte heb ik die dag als kledingjuffrouw gestaan, samen met o.a. Anky Bulstra van Orizjine en Joke van Dijk van Couturage. Wat heerlijk om te zien wanneer een vrouw, helemaal krom door de artritis, weer naar buiten gaat in een prachtige bloes en broek. Of wanneer een verlegen jonge vrouw gaat stralen in een mooi rood vestje met een schulprandje. Hartverwarmend om de forse vrouw weer te ontmoeten, die opgewekt naar mij wijst en zegt dat ‘die mevrouw me de vorige keer zo goed heeft geholpen’.

Tevreden klanten
Het is een uitdaging om vrouwen met een lastig figuur (vaak aangekomen door de medicijnen) mooi aan te kleden. Om hen te overreden toch te passen, maar niet aan te dringen als ze het beslist niet willen. Om sommige uitgebreid te helpen en anderen terloops een tip te geven. Om te zoeken naar de juiste maat in de stapel en rekken kleding, en dan graag ook stoer of niet tuttig, of praktisch, of wat dan ook. Wat geeft het een voldaan gevoel als dat lukt en de ‘klant’ tevreden in de spiegel kijkt. 

Impressie op YouTube
De gehele dag is er gefilmd, en zijn er foto’s gemaakt. Zie http://www.youtube.com/watch?v=qgsayLfubYE&feature=youtu.be voor een filmpje van de dag.