Kleding met een verhaal

Het enthousiasme spat ervan af wanneer Daniela Larue vertelt over de kleding die ze ontwerpt, èn zelf maakt. In haar atelier, achter in de winkel in de Kleine Houtstraat in Haarlem. Ik liep er deze week toevallig langs, op zoek naar sinterklaascadeautjes. De winkel zit er inmiddels bijna een jaar, in het pand waar voorheen Ranonkel was gevestigd. Ik heb het over Downtown Dress Up. Gerund door Daniela Larue en Sanne Gils. Voor liefhebbers van kleding met een verhaal… Niet zomaar een verhaal, het is literatuur: gelaagd, met diepgang en ontwikkeling.

Twee liefdes, één verhaal
Het verhaal van Daniela Larue zelf is er een van zoeken, ontdekken en uiteindelijk haar bestemming vinden. Begonnen op een modevakschool ging ze eerst reizen voor ze de Academie Beeldende Kunsten Maastricht (ABKM) volgde. Richting Beeldend 3D, dus niet de modeafdeling. Maar textiel liet haar niet los, en haar eindexamenwerkstuk was een textiele installatie van stof. Ze werd beeldend kunstenaar met als basismateriaal textiel.

Tot ze in 2010 werd uitgenodigd artist in residence te worden bij de Sanskriti Foundation in New Delhi, en daar block printing (houtsneedrukkunst) ontdekte. Een eeuwenoude manier om teksten, afbeeldingen en patronen af te drukken op textiel en papier. De vroegste voorbeelden dateren uit 220 vC en komen uit China. Tegenwoordig wordt de techniek heel veel in India gebruikt.

Voor Daniela was het een eye opener. Ze zag een manier om haar twee vakgebieden, beeldend kunstenaar en modeontwerper, te combineren.

Klassieke belijning met kunstzinnige twist
Het resultaat kun je bewonderen (en passen en kopen) in de winkel Downtown Dress Up. Jurken, broeken en tops in een klassieke belijning, met een twist, een iets andere sluiting of ander model. De meeste met een subtiele (woodblock)print, op de achterkant, op een mouw. Niet meteen zichtbaar, maar het maakt de kleding wel uniek en anders dan de doorsneekleding van de modeketens. De dessins zijn gebaseerd op foto’s die Daniela op haar reizen heeft gemaakt. Elke foto heeft zijn eigen verhaal.

Restpartijen worden mode
Voor haar ontwerpen koopt Daniela onder andere restpartijen stoffen en coupons op, waardoor de oplage van haar kledingstukken klein is. Soms is een kleurcombinatie of stof gewoon helemaal op, of is een model in één maat gemaakt. Je zult dus niet snel iemand anders tegenkomen in dezelfde jurk of broek. Is een combinatie uitverkocht, dan kun je wel hetzelfde model laten maken in een stof die nog beschikbaar is.

Van klassieke pump naar moderne laars
Naast de kleding van Daniela zijn er tassen, handschoenen en riemen van Sanne Gils, in prachtige kleurcombinaties. Net zoals de kleding van Daniela hebben de leren accessoires van Sanne een twist. De pump ups zijn hiervan een prachtig voorbeeld. Het zijn opzetstukken die je over een pump heen doet, waardoor het op een laars lijkt. In een handomdraai verander je zo een klassieke pump in een moderne laars.

Liefde voor het ambacht
De twee hebben elkaar zo’n acht jaar geleden ontmoet. Het klikte. Ze delen hun liefde voor het ambacht en mode. Sanne volgde o.a. een opleiding tot schoenmaker, waarna ze zich specialiseerde in tassen. Samen stonden ze op vele designbeurzen, en hadden achtereenvolgens een winkel in het gebied rond de Nieuwe Kerk in Amsterdam (onderdeel van het project 1012 van Amsterdam) en in de local goods store in de Hallen, ook in Amsterdam. Toen deze winkel stopte, besloten ze zich te oriënteren op Haarlem. Een stad die Daniele meteen aansprak door de kleinschaligheid en vriendelijkheid. En nu zitten de twee jonge vrouwen bijna een jaar in Haarlem, en hebben ze al een kleine schare vaste klanten opgebouwd.

Hoop voor de toekomst
Ik word heel blij van deze winkel, hij geeft me hoop voor de toekomst. De mode-industrie is een van de vervuilendste van de wereld. Er is verspilling, uitbuiting, en misleiding. Daniela en Sanne laten zien dat het ook anders kan. Kleinschalig, met persoonlijke aandacht, kwaliteit, kunstzinnig, met liefde gemaakt, een inspirerend voorbeeld van slow fashion.

In Downtown Dress Up vind je kleding en accessoires met een verhaal, met waarde. Die doe je niet weg na een paar keer dragen. Die koester je, verzorg je en draag je jarenlang met plezier.

© Janny ter Meer
December 2017