Kleding kan je leven veranderen

‘Kleding kan je leven veranderen,’ is de boude uitspraak van de Britse hoogleraar psychologie Karen Pine (zie Mind what you wear). Nou ja, boud, ik ben het er helemaal mee eens. Het enige verschil is dat de hoogleraar er wetenschappelijk onderzoek naar heeft gedaan, en ik het weet uit eigen en andermans ervaring.

Waarschijnlijk weet jij het ook… Denk alleen maar aan het verschil tussen een jurk en hakken of een spijkerbroek. Je voelt je niet alleen anders, mensen reageren ook anders.

Sterker in superman T-shirt
De hoogleraar vroeg haar studenten een superman T-shirt te dragen en liet hen daarna allerlei tests doen. Met zo’n shirt vonden de studenten zichzelf sterker, aardiger en beter dan andere studenten. Ook dachten ze dat ze zwaardere voorwerpen konden tillen dan wanneer ze een gewoon shirt droegen.

Lage score in bikini
Er is meer onderzoek gedaan naar de invloed van kleding op onze manier van denken. Al in de jaren negentig van de vorige eeuw deed Barbara Fredrickson onderzoek naar het effect van kleding. Vrouwen in badkleding scoorden lager op wiskundige testen dan vrouwen die een trui droegen.

Context en ongemak
Mij verbaast die uitkomst totaal niet. Stel je voor dat je in bikini je schriftelijk rijexamen zou doen. De kleding past totaal niet bij de context, en daardoor voel je je ongemakkelijk. Het is veel meer de mismatch tussen kleding en context dan de kleding zelf die het ongemak veroorzaakt.

Invloed op je stemming
Karen Pine ontdekte ook een overeenkomst tussen onze stemming en de kleding die we ’s ochtends kiezen. Wanneer vrouwen zich down voelen, trekken ze eerder jeans aan. Voelen ze zich opgewekt, dan kiezen ze liever een fleurige jurk.

Ook deze uitkomst vind ik niet verbazingwekkend, maar wel herkenbaar. Als ik down ben, heb ik de neiging neutrale kleuren te dragen. Wil ik mezelf oppeppen, dan ga ik wandelen of trek ik een kleurig topje aan. En vaak allebei … Kleur heeft een positief effect op je stemming.

Je voelt je goed
Hoewel de uitkomsten van deze onderzoeken mij niet verbazen, ben ik er wel blij mee. Ze onderstrepen het belang van kleding voor ons welbevinden. Past je outfit bij jou (je stemming, je persoonlijkheid en je figuur) en bij de context (de gelegenheid en het doel), dan voel je je goed. En dat niet alleen. Ook het contact met anderen zal gemakkelijker verlopen. Je zendt namelijk een duidelijke boodschap uit. Je laat zien wie je bent. 

Een authentieke stijl
Als je geluk hebt, brengt je moeder of een tante je gevoel voor stijl bij. Ik heb het geleerd door naar anderen te kijken en door kleur- en stijltrainingen te volgen. Daarna hebben vooral de workshops bij Carla Mathis en de opleiding tot integraal image consultant bij Eva Hollander me geleerd hoe ik de link kan leggen tussen wie ik ben en mijn kleding. Zo ontstaat pas echt een eigen stijl.rp_CoverStijlkwadrant-HR19jan-225x300.jpg

Sindsdien heb ik mijn kennis doorgegeven aan vele andere vrouwen die nu weten hoe ze een eigen, authentieke stijl kunnen ontwikkelen.

Sinds 2018 geef ik geen kleuranalyse, stijladvies of imagocoaching meer. In mijn blog lees je over de achtergrond van mijn besluit.  

© 2014 Janny ter Meer