Kleding als metafoor: over voice dialogue en een zomerjurk

Ken je dat? Je hebt een prachtige jurk gekocht, of broek of wat dan ook. In de winkel ervaar je een wow-gevoel: tjé, wat mooi. En: wat ben ik mooi! Vervolgens blijft het kledingstuk in de kast hangen. Je trekt het niet aan.

Janny ter Meer, dunne stof met stevige stofZo heb ik dit voorjaar een mooie, kleurige jurk gekocht van het merk Wax: oranje, roze, rood en een beetje paars. Ik heb er al over geschreven (in mijn blog: kan dit nog op mijn leeftijd?), in mijn nieuwsbrief (als voorbeeld van een transparante stof over een dichte stof heen) en ik sta ermee op een foto. En toch heb ik ‘m nog niet echt gedragen. Aan het weer ligt het niet, het is zonnig genoeg. Wat houdt me tegen?

Stemmetjes
Er is een stemmetje in mijn hoofd dat vindt dat deze jurk te mooi is om zomaar te dragen. Hij hoort bij een speciale gelegenheid. Een ander stemmetje vindt dat de jurk te kleurig is, en de ondertoon eigenlijk te warm voor mijn kleurtype. Nog een stemmetje vindt dat ik er geen goede schoenen bij heb. Met sandalen is het geen gezicht…

Vandaag heb ik besloten me niets aan te trekken van deze stemmen en heb de jurk aangetrokken. Nee, het is vandaag geen bijzondere dag, ik ben gewoon thuis, heb geen speciale afspraken, en ik draag er mijn slippers bij. En de kleur? Ik word er vrolijk van.

De stemmen in mijn hoofd
thuiskomeninjezelf2012stonesVolgens Hal en Sidra Stone, de grondleggers van voice dialogue, bestaan wij uit vele subpersoonlijkheden of energiepatronen, de stemmetjes in ons hoofd. We kennen allemaal wel de innerlijke criticus, die voortdurend commentaar levert op wat we doen, en voor wie we het nooit goed doen. Of het innerlijke kind, het deel van ons uit onze kindertijd, dat misschien kwetsbaar, angstig of speels is. Andere voorbeelden van ikken zijn de drammer, de perfectionist, de behager, de humorist.

Bepaalde stemmen kennen we goed, we keuren ze af, of we houden van ze. Andere stemmen kennen we niet zo goed, de onbewuste stemmen. Ze zijn verdrongen door de sterkere stemmen. Soms komen ze op onverwachte tijdstippen tevoorschijn, en brengen ons dan in verwarring. Als we bijvoorbeeld niet op ons gemak zijn met boosheid, verdringen we de boze stem. Tot we te veel ergernis en frustratie hebben ingehouden, en we opeens onredelijk uit onze slof schieten. 

Ik (k)en mijn ikken
Die stemmen die me beletten die kleurige jurk te dragen, ken ik inmiddels wel. Het is o.a. de perfectionist, die vindt dat ik er (als image consultant) perfect moet uitzien. Dus geen sandalen bij de jurk, maar mooie schoenen. De stem die zo’n kleurige jurk veel te opvallend vindt, is het verlegen meisje.

afb. Ik (k)en mijn ikkenMijn innerlijke stemmen laten zich uiteraard niet alleen horen bij mijn kledingkeuze. Wanneer ik een jurk niet draag omdat het verlegen meisje die te opvallend vindt, zal die innerlijke stem mij op andere levensgebieden ook tot voorzichtigheid manen. De perfectionist levert niet alleen commentaar op mijn kleding, maar heeft ook veel te zeggen over workshops of consulten die ik geef. Dat is handig, want daar leer ik van. Als ik me echter helemaal vereenzelvig met de stem van de perfectionist, zie ik alleen maar wat ik verkeerd heb gedaan, en zie ik niet wat goed ging. Het gevolg is dat ik geen fouten durf te maken en verkrampt raak.

Het gewaarzijn
De kunst is zonder oordeel naar de stemmen in je hoofd te luisteren, en je er niet mee te identificeren. Je bent namelijk niet die stemmen, ze zijn energiepatronen die je in de loop van je leven hebt ontwikkeld, en die je naar keuze kunt inzetten. De instantie die uiteindelijk de keuze maakt, noemen Hal & Sidra Stone het bewuste ego; de staat waarin je neutraal naar jezelf kijkt, het ‘gewaarzijn’. Dit is een staat van zijn die neutraal luistert naar de stemmen die zich laten horen. Het heeft geen oordeel, het onderneemt geen actie, het registreert alleen maar.   

Kleding als metafoor
Wat is de link tussen voice dialogue en  kleding? Voor mij is kleding een metafoor voor het leven. De  manier waarop we met kleding omgaat, zegt namelijk veel over onszelf. We zijn wat we dragen. En wat we dragen bepaalt hoe we zijn.

Een voorbeeld: draag je graag zwart, dan kan dat betekenen dat je niet wilt opvallen (‘zwart is altijd goed’), dat je vindt dat je te dik bent (‘zwart kleedt af’) of dat je je afsluit voor de wereld. Zwart beschermt je namelijk tegen invloeden van buitenaf. Dan zou je je kunnen afvragen of je op andere (levens)gebieden ook niet wilt opvallen, of je inderdaad te dik bent of dat je je vaker afsluit. Of misschien betekent zwart iets heel anders voor jou.

In dialoog met je stemmen
Loesje. De wereld is mooier met jouAls je er niet vertrouwd mee bent op deze manier naar jezelf te kijken, is het boeiend om dat eens een tijdje te doen. Welke stemmen hoor je? Is het vooral de innerlijke criticus? Of de behager, de drammer, het innerlijk kind? Of weer iemand anders? Lukt het je om zonder oordeel naar ze te luisteren? Dat vergt meestal enige oefening, en is bij de ene stem gemakkelijker dan bij de andere…

In gesprek
Herken je stemmen in jezelf die je op een of andere manier belemmeren in wie je werkelijk bent? Wil je daarover in gesprek? Neem vrijblijvend contact op voor een intakegesprek over coachingsmogelijkheden.

© Janny ter Meer, 2014