Kan ik dit nog wel dragen op mijn leeftijd?

Als je ouder wordt, ga je onvermijdelijk anders kijken naar kleding. Kan dit nog wel? Loop ik hiermee niet voor gek? Ik wil niet aan de achterkant ‘lyceum’ lijken, en aan de voorkant ‘museum’ zijn.  En ik wil helemaal niet in het programma ‘hotter than my daughter’ komen! Dat is wel heel extreem, maar wat is nog mooi en stijlvol, en wat niet?

Vrouwelijke lengte
Begin dit jaar kocht ik bij Wei Design in  Haarlem een prachtig jurkje, kleurig (roze, rood en oranje), soepel (transparante stof over tricot) en vrouwelijk. Ik word er heel vrolijk van. Maarre, is hij niet te kort voor mijn leeftijd (58)? Ik twijfelde, en daarom heb ik de vraag voorgelegd aan een paar imagecollega’s.

Janny ter Meer, dunne stof met stevige stofDe een was stellig: nee, te kort. Kan echt niet. De ander vond dat het wel kon: ja hoor, kan best. Staat jeugdig. De derde overtuigde mij: Nee, kan niet, en zij legde uit waarom niet. ‘Het jurkje is zelf al heel jong door het dessin, de stof, de helderheid van de kleur. Dat kan heel goed bij jou, maar als de lengte dan ook “heel jong” is, oftewel, aan de korte kant, dan is het alles bij elkaar toch te “jong” voor jouw leeftijd.’

Nu zit er een stukje rode, soepele stof aan het onderjurkje (met dank aan Anky Bulstra van Orizjine), en – eerlijk is eerlijk – ik voel me er beter in. Een kort jurkje met blote knieën is anders dan met een panty eronder.

Mooie kleur
Je hebt het misschien al gemerkt, wanneer je ouder wordt, staan bepaalde kleuren je niet meer zo goed. Vooral als je haar grijs wordt/is  en je niet je haar verft. Je hebt nog steeds een ruime keuze uit kleuren, maar in het algemeen zullen zachtere tinten je mooier staan dan heldere kleuren. Of een combinatie van zacht met helder.

Er zijn natuurlijk legio uitzonderingen, omdat kleuren en kleurcombinaties zo nauw verbonden zijn met jou als persoon, met je innerlijk.  

afbeelding uit boek Advanced StyleInspiratie voor kleurrijke vrouwen op leeftijd vind je in het prachtige boek Advanced Style van Ari Seth Cohen.
Ook op de blog van fotografe  Misja Beijers vind je prachtige voorbeelden.

Sensueel bedekt
Wanneer je jong bent, is je huid in het algemeen mooi glad en egaal. Bij het ouder worden verschijnen er allerlei onregelmatigheden op je huid: rimpels, (ouderdoms)vlekken, zichtbare aderen. Dat hoort nu eenmaal bij ouderdom.
Couturage Haarlem modellen Judith en Marrit © Rene den Engelsman
Het is vaak mooier om niet te veel blote huid te laten zien, maar de huid hier en daar te bedekken, in de zomer bijvoorbeeld met transparante stof. Dat staat elegant en sensueel.
Deze creatie komt uit de collectie van Couturage; de foto is van Rene den Engelsman.

Subtiele pasvorm
Na de overgang verandert je lichaam. Kostte het voorheen geen moeite een buikje weg te werken, nu wel. Je wordt dikker in de taille, je heupen worden voller. De huid wordt minder strak en je ziet ineens ‘kipfiletjes’ bij je bovenarm.  (Wuif met je arm, en kijk  naar de onderkant van je bovenarm.) Lichaamsbeweging helpt, en een goede pasvorm van je kleding.

Draag niet te strakke, maar goed passende kleding. Niet te ruim, volg de belijning van je lichaam, en suggereer subtiel een taille. Draag bij zgn. ‘zadeltassen’ (het breedste punt op je dijbenen) een jasje of vestje in driekwart lengte, en broeken die op dat punt ruimer vallen.  

Boek bij twijfel een stijladvies.

Vreugde van de ouderdom
Op het Japanse eiland Okinawa worden de mensen heel oud. Dat komt niet alleen door de voeding en het milde klimaat, maar ook doordat Japanners respect hebben voor oudere mensen. Heel anders dan in onze maatschappij, waar jong en trendy de norm is.

Ik laat me als oudere echter niet uit het veld slaan. Het wordt alleen maar leuker, boeiender, wanneer je ouder wordt. Zo ervaar ik meer rust, durf ik meer te vertrouwen op mijn innerlijk weten, ben ik bij twijfel beter in staat te wachten tot duidelijk is wat er wil ontstaan, herken ik eerder mijn (voor)oordelen, en spreek ik eerder uit wat me dwars zit. Kortom, ik handel meer vanuit ZIJN en minder vanuit DOEN.geschenk van het ouder worden

Een andere kijk op ouder worden vind je in het boek Het geschenk van ouder worden, dat in november wordt heruitgegeven bij Altamira, Haarlem. Nu te leen in de bibliotheek.

© Janny ter Meer, 2013