Hoe langer ik me met het imagovak en spiritualiteit bezighoud, des te meer zie ik de paradox van imagocoaching. Spirituele tradities leren me dat we leegte zijn, ruimte of licht, en dat onze identiteit een illusie is. Als imagocoach* begeleid ik mensen die een relatie willen leggen tussen innerlijk, uiterlijk en context. Hoe kan ik een vaste vorm adviseren die verbinding legt met leegte?
* Sinds 2018 geef ik geen kleur-, stijl- en imagocoaching meer, en richt ik me volledig op coaching met behulp van voice dialogue en opstellingen. Ik schreef er een blog over.
Geest in een lichaam
Zoals ik het zie: we zijn een spiritueel wezen in een lichaam, dat is onze aardse vorm. Dan is het ook logisch om die vorm te kleden, in het besef dat niets vast is, alles verandert. En dan is het ook logisch dat ik je niet in een hokje stop, niet zeg ‘jij bent een lentetype’ of ‘jij bent een romantisch type’ of ‘jij bent zorgzaam’.
Panta rhei: alles stroomt
Alles verandert, jij ook, telkens weer. De inzet van mijn coaching is jou op een open, vrije manier te begeleiden, je hulpmiddelen te geven waarmee je zelf je innerlijke schoonheid zichtbaar kunt maken in je uiterlijk, zodat innerlijke en uiterlijke schoonheid elkaar positief beïnvloeden.
Welke hulpmiddelen bied ik je?
Een kleurconsult voor je uiterlijke kleuring …
Tijdens een kleuranalyse zien we samen in de spiegel welke tinten je goed staan. Die hebben een relatie met de kleur van je huid, haar en ogen. Je ontvangt een personal color card, met een collage van kleuren, die je gebruikt bij het winkelen. Het kaartje dat ik je geef, pint je niet vast, omdat de kleuren moeten matchen en niet precies hetzelfde hoeven te zijn als op het kaartje. Maar toch: je zou dat kleurkaartje als een hokje kunnen zien.
…en je innerlijke kleuring
Dat je niet in het hokje past, blijkt wanneer bepaalde kleuren die niet op je kleurkaart staan, je wel goed staan. Dan is er een relatie met je persoonlijkheid: het geheel van eigen-aardigheden dat jou maakt tot wie je ‘bent’. Ook kan het voorkomen dat je behoefte hebt aan een kleur die niet op je kleurpalet voorkomt. Dat heeft vaak te maken met je stemming: je bent ingetogen, en hebt behoefte aan neutrale tinten. Je bent brutaal en wilt beslist rood dragen. Ook al komen ze niet voor op je kleurkaart, toch passen ze bij je.
Een stijladvies gaat uit van de vorm…
Een praktisch stijlconsult gaat helemaal om vorm: je lichaam heeft een specifieke bouw, en daar staan bepaalde stoffen, dessins, modellen mooi bij. Als dat niet vast is! Maar ook bij een stijladvies zijn er uitzonderingen: dan blijkt een model je goed te staan, wat eigenlijk volgens de stijltheorie helemaal niet kan.
… en je persoonlijkheid, je eigen-aardigheid
Toen ik zo’n tien jaar geleden mijn stijlopleiding deed, leerden we hoe we ‘specifieke kenmerken’ konden camoufleren of accentueren. Grote borsten? Zo kun je ze kleiner laten lijken. Klein van gestalte? Zo lijk je langer. Ze negeren het feit dat die specifieke kenmerken jou maken tot wie je bent. Misschien wil je helemaal niet langer lijken. Daarom vertel ik je tijdens een stijladvies wel hoe je kunt camoufleren en accentueren, maar ik zeg ook dat de keuze aan jou is.
Een consult Uiterlijke presentatie
Zelfs bij een kledingconsult met een innerlijk kompas lijk ik niet aan vorm te ontkomen. Bij zo’n consult bepalen we samen wat jouw vijf belangrijkste kwaliteiten zijn. Die geef je vervolgens een plek op het speelveld van het stijlkwadrantenspel, waarna we outfits samenstellen met behulp van de taal van kleding (contrast, kleur, model, stof en accessoires).
… werkt met kwaliteiten
Onder het speelveld staat de zin Ik ben… plus de vijf kwaliteiten. Dat wekt de suggestie dat je die kwaliteiten BENT. Maar dat is niet zo. Je bent die kwaliteiten niet, je past ze hooguit toe. Kwaliteiten zijn evenmin vast, je ontwikkelt ze, er komen nieuwe bij, of ze veranderen in iets nieuws. Dan ontstaat er een nieuw kompas met nieuwe kwaliteiten en een andere vertaling naar kleding.
Wat je leert tijdens een sessie met een kompas is hoe je kleding inzet als taal. Hoe je kunt spelen met yin- en yangelementen, hoe je telkens weer andere combinaties kunt maken die weergeven wie jij op dat moment bent, en wat jij op dat moment wilt uitstralen. Telkens anders, telkens jij.
Een sessie met voice dialogue…
Gedachten, overtuigingen, oordelen, je kunt ze niet grijpen, ze zijn zo abstract als wat, totaal vormloos. Ze worden een hokje wanneer je ervan uitgaat dat je die gedachten bent: ik ben waardeloos, ik ben een harde werker, ik ben gevoelig. Zo’n hokje kan behoorlijk benauwend en beperkend zijn: ik ben nu eenmaal zo… daar valt niets aan te veranderen.
…werkt met innerlijke stemmen
Er valt wel iets aan te veranderen. Zo gauw je je realiseert dat je niet de gedachte bent, word je er al losser van. Kijk er vanaf een afstandje naar: interessant, die gedachte. Hé, daar is er weer een.
Volg je wel de gedachten, draai je in een kringetje, dan worden ze steeds vaster, en gaan ze lijken op gestolde energie. Door de gedachtes als stemmen te beschouwen, de verschillende stemmen te herkennen en te leren kennen, herken je ook de energie van een stem. Dan kun je leren hoe je de energie kunt inzetten in je leven. Dan zit jij zit achter het stuur van de bus vol subpersoonlijkheden (stemmen) in plaats van een van de stemmen.
Vorm en leegte
Wat ik doe in mijn vak, is wat we allemaal doen in ons leven: we geven vorm aan leegte, ruimte, energie. Hoe je het ook noemen wilt. Dat doen we op onze eigen unieke manier, die we ‘identiteit’ noemen. Het is goed te weten dat identiteit een constructie is, hij is niet vast. Daarom stop ik je niet in een hokje (jij bent zo!), maar leer ik je de taal van kleding: een taal die jou in staat stelt die telkens veranderende identiteit vorm te geven op een manier die jou aanspreekt, al of niet afgestemd op de context.
© Janny ter Meer, januari 2016
info@jannytermeer.nl / 023 – 5272084