‘Voor mij was het totaal niet belangrijk dat ze een donkere huid had en dat had ik thuis dus ook niet verteld!’ Martine is nog steeds verbaasd over een ervaring uit haar jeugd, toen ze ongeveer acht was. Er was een nieuwe juf in de klas gekomen, en zij was dolenthousiast over haar. Ze vertelde thuis over de juf, hoe lief en aardig ze was, en wat ze allemaal deed. Toen haar ouders op de ouderavond kennismaakten met de nieuwe juf, zagen ze tot hun verrassing dat ze een Surinaamse was met een donkere huid. Martine ‘zag’ dat wel, maar ze vond het niet de moeite waard daarover te vertellen. Belangrijk was hoe de juf was als persoon. Als klein kind al keek ze dwars door het uiterlijk heen meteen naar binnen. Zij zag de essentie, en het uiterlijk deed er niet toe.
Kijken versus zien
Dat vermogen naar binnen te kijken heeft ze nog steeds, en ze kan dan ook niet begrijpen dat sommige kennissen haar niet meer herkennen nu haar haar en kledingstijl zijn veranderd. Het haar is niet meer hennarood, maar grijs. Ook draagt ze niet langer de felle kleuren waar ze zo dol op is, omdat die niet meer goed staan. Wat dan wel, weet ze nog niet, en daarom was ze bij mij voor een kledingadvies. Ze ziet er in ieder geval anders uit dan een halfjaar geleden. ‘Hoe kijken ze dan dat ze me nu niet meer herkennen? Hebben ze dan niet gezien wie ik ben?’ vraagt ze zich af.
Hoe kijk jij?
Ben jij je ervan bewust hoe je kijkt? Is voor jou kleding belangrijk, ben je gevoelig voor merken of voor mode, moet kleding ‘netjes’ zijn? Of doet het er niet toe, zie je het wel, maar vind je het totaal niet belangrijk? Ben je ook in staat meteen de essentie te zien?
De blik van een imagocoach
Door mijn vak heb ik geleerd anders te kijken, doordat ik de taal van kleding heb leren begrijpen. Daardoor zie ik bijvoorbeeld dat een kleur niet goed staat, dat hij te fel is of te donker, maar kan ik toch begrijpen waarom iemand voor die tint kiest. Dan is de kleur weliswaar niet in harmonie met het uiterlijk, maar is er een link met de persoonlijkheid. Ik kijk naar de kleding en zie ook de persoon die het draagt.
Er kunnen ook praktische redenen zijn voor lievelingskleuren. Zo was ik een keer op een beurs voor blinden en slechtzienden, waar een vrouw vertelde dat ze het liefst felle kleuren droeg omdat ze daarvan tenminste nog iets zag! Keek ik alleen naar haar uiterlijk, dan zou ze beter tot haar recht komen wanneer ze iets gedemptere kleuren zou dragen.
Onderschat niet de eerste indruk
Misschien vind jij kleding niet belangrijk, maar onderschat niet de kracht van de eerste indruk. Die baseren we nu eenmaal op het uiterlijk, niet alleen op de kleding, maar ook op lichamelijke kenmerken, zoals lengte, sekse, huidkleur, leeftijd, manier van bewegen en van praten. Razendsnel scannen we een persoon. Dat doen we allemaal, ook jij. Het is een onbewust proces, aangestuurd door het primitieve deel van onze hersenen, ons reptielenbrein. Het is een overlevingsinstinct dat binnen een halve minuut inschat of de ander gevaarlijk is of niet.
Kennen we iemand beter, doordat we met hem praten, dan kijken we door het uiterlijk heen, en zien we de persoonlijkheid, de kwaliteiten en vaardigheden.
Leg een link tussen binnenkant en buitenkant
Martine vindt het vervelend dat mensen haar beoordelen op basis van haar kleding en de kleur van het haar. Het gaat toch om wie zij is?! Ja, dat is ook zo, daar gaat het om. Geconditioneerd door ons reptielenbrein kijken we echter eerst naar het uiterlijk.
Wil je dat de ander meteen herkent wie jij bent, laat dat dan in je kleding zien. Dat is niet alleen prettig voor jou (je voelt je gezien), maar ook voor de ander (hij krijgt vertrouwen in jou omdat de eerste indruk klopt met wie jij bent). Als imagocoach kan ik je leren hoe je dat doet. Hoe je met behulp van de taal van kleding (contrast, kleur, model, stof en accessoires) kleding kiest die recht doet aan jouw persoonlijkheid en die in harmonie is met je uiterlijk.
Kleding als taal
Het resultaat? Je gaat stralen en krijgt complimentjes, je weet hoe je je kunt onderscheiden met je kleding waardoor je communicatie effectief is, je krijgt zelfvertrouwen omdat je je goed voelt in je kleding. Ik vertel je graag meer over een kledingconsult met een innerlijk kompas. Deze methode is onderdeel van het Stijlkwadrantenspel, een praktische en speelse methode die in de praktijk heeft bewezen dat het werkt.
Hoe Martine haar kleding zo aanpast dat ook kennissen haar meteen herkennen, lees je in een volgende blog.
©2013 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl