Ik val op rood

Hoe kleuren je kunnen helpen te doen wat je graag doet.

Sinds kort val ik op rood… nee, niet op mannen met rood haar. Ik ben nog steeds blij met mijn inmiddels witharige man. Nee, ik val op rode kleding. Droeg ik de afgelopen jaren graag groen, petrol en turkoois, nu trekt rood mijn aandacht. Zo kocht ik afgelopen winter een rode jurk, en droeg hem ook. Want er hangt wel wat rood in mijn kast, maar ik draag het niet vaak.

Het rood in mijn kast is vaker framboosrood en bordeauxrood dan echt rood. Nu staat brandweerrood me niet, te fel, en te ‘warm’ (de ondertoon voor ingewijden), maar er is een rood dat me wel staat. Het rood van deze jurk* bijvoorbeeld…Janny in rode Hunza-jurk. 12-6-16 foto Chris van Gelderen

Kleur is energie
Wat zegt het dat ik nu voor rood ga, en daarvoor zo vaak voor groen?

Kleur is energie. Groen staat voor harmonie, natuur, rust en vrede. Het is de kleur van het hartchakra. De energie van groen komt overeen met het ritme van je hart. Daardoor kan groen je stimuleren je hart te volgen, een eigen pad te kiezen zonder je te laten afleiden door de mening van anderen. Verbinding maken vanuit je hart, niet vanuit je hoofd.Janny in groen vest. 12-6-16 foto Chris van Gelderen

Hoe maak ik verbinding?
Dat is precies wat ik het afgelopen jaar heb gedaan. Reflecteren op wat ik doe en graag wil doen. Manlief is met pensioen, wat doe ik? Ook met pensioen? Nee, dacht het niet… Wat doe ik eigenlijk precies, wat is de kern van mijn werk? Hoe verbind ik imagocoaching, coaching, stilte en schrijven met elkaar?

Heel optimistisch dacht ik dat ik er snel uit zou zijn en een nieuwe website zou kunnen (laten) maken. Hoewel ik een eind op weg kwam (mede dankzij gesprekken met Jan Mulder), bleek het niet zo snel te gaan.

‘In ieder mens leeft het verlangen te verschijnen.’
Nu, een jaar later, ben ik eruit. De verbindende factor tussen de vier aspecten van mijn bedrijf is me helder. Hij wordt prachtig verwoord door het citaat van Hannah Arendt: ‘In ieder mens leeft het verlangen te verschijnen.

Precies, en soms doen we dat niet. Iets houdt ons tegen. Dat ‘iets’ is vaak angst voor de mening van anderen: wat zullen ‘ze’ zeggen of vinden? Ook al heeft de ander nog niets gezegd, wij horen al een stem in ons hoofd die er van alles van vindt. Het is de perfectionist, de innerlijke criticus, de drammer, of welke innerlijke stem bij jou dan ook het hoogste woord voert.

Doen wat je graag doet/ dragen wat je graag draagt
Herken je dat ‘iets’ je soms tegenhoudt? Een rem in jezelf? Dat het perfect moet zijn, en anders doe je het niet? Of dat het nooit goed (genoeg) is?

Zulke innerlijke stemmen hebben het goed met je voor, al zou je dat niet zeggen. Wil je ze beter leren kennen, dan kun je bij mij terecht voor begeleiding. We gaan met ze in gesprek, we onderzoeken welke er nog meer zijn, welke je (nog) niet hoort, en hoe ze je kunnen helpen te doen wat je graag doet, te dragen wat je graag draagt, blij te zijn met wie je bent.

Wat is de relatie met rood?
detail Hunza jurk. 12-6-16 foto Chris van GelderenWat heeft dat met rood te maken, denk je misschien. Heel veel. Rood geeft energie, stimuleert en is opwindend. Het is de kleur van de basischakra, jezelf manifesteren in de wereld. Rood is een fysieke kleur, die je kan helpen ideeën praktisch te realiseren.

Dat is precies wat ik nu nodig heb. Al die opborrelende ideeën niet laten wegvliegen als luchtbellen, maar ze concreet maken in workshops, coachingtrajecten, inspiratieavonden en stiltedagen. En erover schrijven. Rood helpt me daarbij.

Welke kleuren draag jij graag? Wat betekenen ze voor jou?

*Deze jurk, van het merk Hunza, heb ik afgelopen week gekocht bij Cocon in Utrecht (www.cocon-utrecht.nl).

Uitstraling, stof, model en kleur
Janny in rode jurk van Cora Kemperman. 12-6-16 foto Chris van GelderenOm te laten zien dat model en stof ook veel doen voor de uitstraling, laat ik ook de rode jurk van Cora Kemperman zien, die ik al een tijdje heb, maar die ik niet vaak draag. De stof is glad, het model is klassiek(er). Ik voel me er een mevrouw in, en in de rode jurk van Hunza een vrouw.

Sinds 2018 geef ik geen kleur-, stijl- en imagoadvies meer. Een volgende fase is aangebroken. Ik schreef er een blog over.

© Janny ter Meer, 2016
info@jannytermeer.nl