Identiteit in relatie tot de ander

‘Maar jij bent toch coach!’ Vragend kijkt Elly mij aan. Coach? Nee, ik ben image consultant. Dat was drie jaar geleden. Nu bied ik wel ‘coaching’ aan op mijn website. Mooi is dat, dat anderen iets in jou zien wat je zelf (nog) niet ziet.

Definiëren wat een woord betekent
Wat is een coach eigenlijk? Moet je daarvoor een opleiding hebben gevolgd, en lid zijn van een beroepsvereniging? Ik noem me liever procesbegeleider, omdat dit woord me beter past en beter aangeeft wat ik ‘doe’: een stukje meelopen in jouw ontwikkelingsproces. Het is goed te omschrijven wat je onder een woord verstaat.

Wat doet een coach?
Alweer een tijd geleden hoorde ik een Surinaamse man op de radio vertellen hoe raar hij het vond dat wij anderen betaalden om naar onze problemen te luisteren. In Suriname ga je naar een tante of een oom als je ergens mee zit, en je er niet met je ouders of vrienden over wil praten. In Nederland ga je dan naar een coach. Hij vond het een verarming… 

Misschien is het dat wel. We hebben geen uitgebreide familie meer om ons heen, met tantes en oma’s die je raad kunnen geven, gebaseerd op hun ervaring en de wijsheid van de familie. We groeien op in een klein gezin, we stichten zelf een klein gezin, we zijn druk met van alles en nog wat, en wij hebben zelf ook geen tijd meer om de luisterende tante of oom te zijn. Dus gaan wij naar een coach als we er zelf niet meer uitkomen. We voeren een paar gesprekken, en we gaan gesterkt en vol vertrouwen weer verder.

Zo’n coach wil ik zijn. Iemand naar wie je toegaat, als je zelf in kringetjes blijft ronddraaien. Iemand die naar jou luistert, en weet dat jij zelf het antwoord weet. Door het te vertellen wordt het vaak al duidelijk. En soms kost het wat meer tijd om door te dringen tot de kern waar het om gaat.

Wie of wat ben jij?
Elly zag al dat ik coach ben voor ik het zelf wist. Naast integraal image consultant ben ik dus ook coach of procesbegeleider.

loesje-als-ik-niet-meer-weet-wie-ik-ben-kijk-in-mijn-kledingkastHoe is dat bij jou? Wie ben jij allemaal? Als je hardop zegt: ‘Ik ben…’ wat volgt er dan? Ik ben vrouw, moeder, secretaresse, penningmeester, doorvrager… Welke kwalificaties zijn wezenlijk voor jou? Ik ben een organisator, een planner, een gezelligheidsmens, sociaal of inspirerend. Het is boeiend om dit aan anderen te vragen. Hoe zie jij mij? Wie ben ik volgens jou?

Je identiteit ontstaat namelijk in relatie met anderen. Zij zien jou als… En voor iedereen ben jij weer een ander persoon. Ieder ziet iets anders in jou. Daardoor kan het soms zo verwarrend zijn wanneer jij een andere stijl van kleding draagt. Dan kun je opmerkingen verwachten als: ‘Dat past toch niet bij jou?’ Nee, het is andersom: het past niet bij het beeld dat de ander van jou heeft.