Hoeveel ongedragen kleding hangt er in jouw kast?

Hangt er in jouw kledingkast ook voor ongeveer 400 euro aan ongedragen kleding? Volgens de Daily Mail is dat bij de gemiddelde vrouw het geval. (zie http://www.nu.nl/lifestyle/3740930/vrouwen-hebben-400-euro-ongedragen-kleding.html)

Of heb jij het gevoel dat je maar 20 procent van je kleding draagt, en blijft de andere 80 procent in je kast hangen?* 

Ik vind het vervelend dat er kleding in de kast ligt die ik niet draag. Zijn dat allemaal miskopen? Of zit er iets anders achter? Om daar zicht op te krijgen houd ik sinds enkele jaren mijn kledingaankopen bij en dat bevalt me uitstekend. Ik heb namelijk een aantal leuke ontdekkingen gedaan.

Zo werkt het
1.Schrijf elke keer dat je iets koopt, op waar je dat hebt gekocht, hoeveel het kostte en of het al of niet uitverkoop was. Ik doe dat in mijn agenda, maar je kunt het ook op je smartphone doen.

2.Tel elke maand je uitgaven op. Heel handig wanneer je een maandelijks kledingbudget hebt. Dan zie je meteen of je die hebt overschreden.

3. Schrijf na een halfjaar of een jaar achter elk kledingstuk op of je hem vaak of niet hebt gedragen. 

Dit levert het je op
Als je na een jaar je kledingaankopen bekijkt, weet je:
–hoeveel geld je hebt uitgegeven;
–wat goede maanden zijn voor koopjes;
–wat je kledingvalkuilen zijn;
–wat je miskopen zijn geweest;
–wat je toppers zijn.

 Mijn ontdekkingen van afgelopen jaar

1.Ik heb meer geld uitgegeven dan in 2013
Dit jaar heb ik meer uitgegeven dan vorig jaar. Dat komt doordat ik twee winterjassen heb gekocht, een sportieve en een mooie… Die zijn duur, en het was nodig.

Als ik in de duinen ging wandelen, liep ik al jaren in een oude jas van mijn dochter. . Onze vakantie naar de Lofoten was een goede aanleiding om nu eens echt een goeie winterjas te kopen. Ik ben geslaagd bij Huyg Sport in de Cronjéstraat.

De okergele jas die ik bij Amigos in de Schachelstraat heb gekocht, was een toevalstreffer. Ik was er niet naar op zoek, maar inmiddels weet ik dat wanneer een kledingstuk een wow-gevoel oproept, het een goede aankoop is.

2. Januari en juli zijn goede maanden voor koopjes
In het afgelopen jaar heb ik in januari en juli veel in de uitverkoop gekocht. Hoewel Nederland geen vaste uitverkoopmaanden kent (in tegenstelling tot België), zijn januari en juli toch goed maanden om je slag te slaan. Maak wel een winkellijstje van tevoren, of een wensenlijstje. Het is zo verleidelijk iets in de uitverkoop te kopen alleen omdat het zoveel afgeprijsd is.

3. Mijn kledingvalkuil: ik laat me verleiden door mooi en vergeet praktisch
Ik hou van mooie jurken en rokjes. Soms zijn ze eigenlijk te mooi voor dagelijks gebruik. Nou ja, wat is ‘te’ mooi?  Ik roep vaak dat we elkaar vooral complimentjes moeten geven wanneer we iets anders dragen dan de eeuwige spijkerbroek. Dat het leuk is elkaar te stimuleren ons vrouwelijk te kleden. En toch, en toch…  Een (te) mooie of chique jurk kan ook afstand scheppen, en dat is niet wat ik wil. Dus wanneer ik weer een mooie jurk zie, zal ik eerst bedenken waar en wanneer ik hem ga dragen.

4.Buiten mijn comfortzone winkelen doe ik in een tweedehandszaak
Kleding die ik koop wanneer ik ga ‘troostwinkelen’ (om mezelf op te peppen), zijn vaker miskopen. Als ik down ben, kan ik beter gaan wandelen of mediteren. Nu ik dat doe, heb ik minder miskopen.

miskoopDit jaar heb ik echter ook bewust kleding gekocht die buiten mijn comfortzone viel. Als imagocoach weet ik inmiddels wat mij goed staat, en wat lekker zit. Ik wil echter ook wel eens buiten mijn kaders winkelen. Experimenteren. Dat heb ik gedaan, soms werkt dat, soms niet. Zo heb ik een broek gekocht met een soort van panterprint… Dat is een brug te ver voor mij.

Als ik wil experimenteren, doe ik dat voortaan in een tweedehandswinkel.

5.Mijn toppers zijn effen jurken
Wat ik het afgelopen jaar met plezier heb gedragen, zijn effen jurken. Het zijn mijn toppers, omdat ik er zo heerlijk mee kan variëren. Met een jasje maak ik ze formeler, met een vestje meer casual, met andere schoenen wordt de uitstraling feestelijk(er). En ik kan er mijn voorliefde voor sjaals mee uitleven.

Die effen jurken zijn vergelijkbaar met het ‘kleine zwarte jurkje’, dat iedere vrouw in de kast zou moeten hebben. Alleen is zwart geen topkleur voor mij, net zomin als voor vele andere vrouwen. Mijn little black dress is groen en aubergine.  

Bouw een effectieve garderobe op
Hoe zit het met jouw miskopen? En hoeveel niet-gedragen kleding hangt er in jouw kast? Wil je advies hoe je een effectieve garderobe opbouwt, neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een gratis intakegesprek van een halfuur. Dan zal ik je vertellen hoe ik je kan helpen een garderobe samen te stellen met kleding die je draagt…*

*Sinds 2018 doe ik geen imagoadvies meer. Ik kan je wel begeleiden wanneer je zicht wilt krijgen op je koopgedrag. 

© 2014, Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl

* NRC Next heeft deze bewering onderzocht, en volgens deze krant is deze bewering ‘ongefundeerd’. Op hun website leggen ze uit hoe het zit. http://www.nrcnext.nl/blog/2012/05/23/next-checkt-80-procent-van-de-kleding-in-je-kast-draag-je-niet/