Hanneke: een cadeau aan mezelf

‘Na bijna zeven jaar moederschap, drie zwangerschappen, vele maanden borstvoeding en een aantal banen (waaronder gedurende twee jaren het fulltime huismoederschap) was mijn garderobe een allegaartje geworden waar ik me geen raad meer mee wist. Voor mijn werk als bedrijfsjurist moest ik er representatief uitzien. Thuis droeg ik zoveel mogelijk spijkerbroeken, makkelijke T-shirts en vesten; dingen die vaak gewassen kunnen worden en tegen een stootje kunnen. Voor gelegenheden daartussenin – bezoek aan familie en vrienden, feestjes, een uitje met vriendinnen – had ik voor mijn gevoel helemaal niets in de kast hangen.

Daarnaast was ik die strikte verdeling in twee rollen – jurist en moeder – beu. Ik was al een tijd op zoek naar een loopbaan die beter zou passen bij mijn moederschap én bij de rest van mijn persoonlijkheid.

Cadeau aan mezelf
Toen ik op een dag in de bibliotheek bij de ‘nieuwe aanwinsten’ het boek Kleding als taal van Eva Hollander zag liggen en uit nieuwsgierigheid oppakte en doorbladerde, werd ik meteen enthousiast. Een methode die je innerlijk vertaalt naar je uiterlijk, dat was precies wat ik zocht! Ik besloot ter plaatse dat ik mezelf zou trakteren op een bezoek aan een integraal image consultant. Via internet op zoek naar een adres in de buurt van mijn woonplaats, kwam ik uit bij de praktijk van Janny ter Meer, Janny ter Meer. Weken van te voren keek ik al uit naar mijn bezoek aan haar.

Wereld aan mogelijkheden
En wat een geweldig cadeau was dat bezoek! De kleurenanalyse was meteen een eye opener. Ondanks eerdere waarschuwingen dat zwart niet past bij mijn huidtype, had ik het jaar in jaar uit gebruikt als basiskleur. Gemakkelijk te combineren, kleedt goed af en steekt mooi af bij mijn koperkleurige haar, dacht ik. Janny liet me in een oogwenk zien hoeveel mooier andere kleuren me staan (petrol bijvoorbeeld). Ik ontwaarde de sprankeling in mezelf, mijn ogen, mijn lach, zodra ze mij een lap met een beetje ‘sprankel’ voorhield. Ik zag dat wit – in de warme variant, ivoorwit dus – het als neutrale kleur veel beter doet bij mij dan zwart. Er ging een wereld aan mogelijkheden voor me open. Het dure crèmewitte jasje dat ik ooit had gekocht bij Pauw en bijna had weggedaan omdat ik niet wist hoe het te dragen en waarbij, wordt nu bijvoorbeeld een van de hoekstenen van mijn garderobe.

Twee vuilniszakken weg!
De ontdekking van mijn eigen kleurenpalet (warm-helder), de woorden uit mijn groot innerlijk kompas (Rust, Vrouw, Stoer, Speels, Leider) en het toepassen van de begrippen ‘yin’ en ‘yang’ op kleding, kleur, vorm, stof en accessoires, dat alles maakt dat ik nu heel anders kijk naar mijn eigen kleding én naar die van andere mensen. Thuis ben ik nog dezelfde dag mijn kledingkast ingedoken. Maar liefst twee vuilniszakken met kleding (voornamelijk zwart, kuch) heb ik naar de kringloop gebracht. De eerstvolgende maandag op kantoor kon ik de complimenten voor een nieuwe outfit (een combinatie van een topje dat ik al had, maar nooit droeg, met een broek die ik heb geverfd in een kleur uit mijn kleurenpalet) al in ontvangst nemen!

Vrouwelijker op mijn werk
Wat ik heel bijzonder vond, was de ontdekking dat ik me op mijn werk eigenlijk altijd nogal ‘yang’ kleedde (formeel, zakelijk: grote contrasten, vrij rechte vormen, veel rood en zwart) terwijl ik daar juist graag wat meer van mijn ‘yin’-kanten (vrouwelijk, speels, creatief) tot uiting zou willen brengen. Ook het inzicht dat mijn kleding ertoe kan bijdragen dat ik meer rust uitstraal, een lang gekoesterde wens, is verrijkend.

Dat mijn loopbaan binnen afzienbare tijd een wending zal krijgen, stond voor mij al vast voordat ik naar Janny toe ging. Ik heb nu het gevoel dat het maken van het groot innerlijk kompas en het uitdrukken van mijn ‘kompaswoorden’ in mijn kleding, deze verandering zullen ondersteunen en misschien wel versnellen. De tijd zal het leren…

Niets was vreemd
Zowel bij de kleurenanalyse als bij het maken van het groot innerlijk kompas legde Janny telkens goed uit hoe zij kijkt, wat ze ziet, wat het doel is van een bepaalde opdracht, wat de achterliggende gedachte is van het Stijlkwadrantenspel, enz. Bij het zoeken naar kernwoorden en het invullen van het kompas kreeg ik volledig de ruimte om dit op mijn eigen manier te doen. Niets van wat ik zei of deed, was in haar ogen vreemd. Dat gaf een veilig gevoel, waardoor ik dicht bij mezelf kon blijven. Tegelijkertijd dacht Janny hier en daar hardop mee. Zo kwam ik uit bij het woord ‘rust’ in plaats van het woord ‘rustig’ dat in de lijst met voorgedrukte woorden staat. Janny’s coachende benadering heeft er zeker toe heeft bijgedragen dat ik uit deze dag heel veel inzicht heb gehaald over mijn kleding en over mezelf.

Hanneke, na consult binnenstebuiten, voorjaar 2012