Groene inspiratie: prachtige eco fashion in Amsterdam

36-nachtblauw culture fabric‘En waar ruil je dan mee?’ vraag ik geïnteresseerd. ‘Ja, dat is bedrijfsgeheim,’ antwoordt Barbara Speet lachend. Ik ben op de GO Fashion Fair, in de binnenruimte van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, die is omgetoverd tot een marktplaats van eco fashion, ook wel duurzame mode genoemd. De beurs wordt dit jaar voor het eerst gehouden, tegelijkertijd met de Modefabriek en hun afdeling voor ecofashion Mint.

Hergebruik van Indiase zijde
Barbara Speet van Culture Fabric (www.culturefabric.nl) spreekt me aan als ik langs haar stand loop, aan het eind van de dag. Aan de wand achter haar hangen prachtige kleurige jurken, gemaakt van zijden stoffen uit India. Dat klinkt misschien niet zo bijzonder, maar dat is het wel. Deze stoffen zijn namelijk ooit gekocht door superrijke Indiase vrouwen, die ze maar een paar keer dragen. Dan verdwijnen ze in de kast. Verkopen of wegdoen is niet de gewoonte in India. Ruilen kan wel, heeft Barbara gemerkt. En dat doet ze nu. Waartegen ze ruilt, is bedrijfsgeheim.

Her silk, your story
Ze heeft inmiddels een netwerk van Indiase vrouwen 36-wijnrood-met-zwart-borduurwerk2 culture fabricopgebouwd die voor haar op zoek gaan naar mooie geborduurde stoffen. Deze stoffen worden vervolgens in Nederland verwerkt tot unieke jurken door de MVO organisatie i-did slow fashion movement  (www.i-did.nl). Barbara gebruikt heel slim een paar basismodellen voor de jurken: de A-lijn voor de vrouw met smalle schouders en brede(re) heupen, een wikkeljurk voor vrouwen met een rond figuur, een watervaljurk voor vrouwen met kleine(re) borsten en de fiftiesjurk voor een recht figuur. Het zijn de stoffen die de jurken zo bijzonder maken. Haar slogan ‘her silk your story’ is prachtig.

Inspirerende samenwerking
Ook enthousiast word ik van de apart gekleurde stoffen van de jurken van OKH7. Deze afkorting staat voor OudKerkHof 7, een straat in Utrecht met bijzondere modewinkels. OKH7  (www.okh7.com) is een samenwerking dawn dress OKH7tussen ontwerpers, fotografen, kunstenaars en andere creatievelingen. De dessins van de stoffen zijn gebaseerd op kleurrijke foto’s, waarvan een gedeelte is gebruikt voor de stof. De ontwerpen zijn niet goedkoop, maar wat zijn ze prachtig. Je kunt ze bestellen via de website, en ze zijn te koop in het designercafé (www.designercafe.nl) van Geertje Hesseling in Utrecht, aan Oudkerkhof 7 te Utrecht… Een winkel waar ik al een keer vol bewondering doorheen ben gelopen.

Duurzaam is prachtig
jurk MLYDat duurzame mode prachtig is, en allesbehalve saai, bewijst ook Emily Hermans met haar merk MLY (www.mly.nl). Gepassioneerd vertelt ze hoe ze haar stoffen ontwikkelt, uit hoeveel lagen die soms bestaan, en ik zie en voel hoe mooi dat is. Wat mij als oudere (en lange) vrouw ook aanspreekt is de lengte van haar jurken: net boven de  knie. Die heel korte rokken en jurken vind ik wel mooi bij jonge vrouwen, maar voor mezelf en mijn leeftijdgenoten prefereer ik iets langere jurken. Ik blader door haar catalogus voor herfst/winter 2014-2015 en ga watertanden van de prachtige petrolkleurige jasjes. In Haarlem vind je dit merk bij Brand Mission in de Zijlstraat (www.brandmission.nl).

vilten jas van Anneke CopierVilt: puur natuur
Een ontwerpster van wie ik al eerder werk had gezien, is Anneke Copier (www.annekecopier.nl). Op de beurs hing dit prachtige lichte vilten jasje, dat ik zo mee had willen nemen. Op haar website staat nog meer moois. Vilt is wol die op (meestal) zijde wordt uitgespreid en met behulp van water en zeep wordt vervilt. Iets vergelijkbaars vindt plaats wanneer je een wollen truitje te heet wast. Anneke doet dit gecontroleerd met een prachtig resultaat. Ze maakt niet alleen kleding, maar ook vilten wand- en vloerkleden in samenwerking met Claudio Varone.  

Geïnspireerd geraakt?
Meer merken en winkels met ecofashion vind je op deze pagina van mijn website.

©2014 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl