Gewoon (blij met) jezelf zijn

‘Je bent ook zo serieus!’ ‘ Je bent te bescheiden.’ ‘Wat ben je toch onzeker!’

Deze opmerkingen hoorde ik vroeger met enige regelmaat, hetzij van anderen, hetzij van mezelf, mijn eigen innerlijke criticus. Misschien herken je ze, of misschien krijg jij andere opmerkingen te horen: ‘Wat ben je toch een bitch!’ of: ‘Je bent zo lief.’ of: ‘Jij maakt er ook altijd een grapje van.’

De overeenkomst? De onderliggende boodschap: jij bent niet goed zoals je bent, je moet veranderen. Hoezo moeten we veranderen? Zijn we niet goed zoals we zijn?

Bekijk jezelf met humor
Ik hou erg van de uitspraak van Loesje: wees-jezelf- citaat van Loesje

Gewoon jezelf. Dus niet de beste versie van jezelf, of worden wie je bent. Gewoon jezelf, en… blij zijn met jezelf. Luister geamuseerd naar de stemmen in je hoofd die je afkraken. Bekijk jezelf met humor en denk: oh ja, daar ga ik weer… Jezelf met liefde beschouwen is een hele kunst. Als het lukt, zul je merken dat je minder onder de indruk raakt van wat anderen van je vinden.

Je verandert voortdurend
Is het dan verkeerd om te willen veranderen, om van de onzekerheid af te willen, of van de bescheidenheid of de arrogantie? Nee, niks mis mee, we veranderen voortdurend, of we dat nu bewust willen of niet.

Je bent goed zoals je bent
Waar ik moeite mee heb, is de boodschap dat we niet goed zijn zoals we zijn. Dat we moeten streven naar beter, naar meer, naar perfectie.

Je bent goed zoals je bent. Zoals een boom of een bloem goed zijn zoals ze zijn. In welk stadium van hun ontwikkeling ze ook verkeren, ze zijn altijd goed. In het prille begin, in de bloei, in de fase van vrucht dragen en in de fase van vergaan. Ze vragen zich niet af of hun vruchten of bloemen wel mooi genoeg zijn, ze vragen zich niet af wat de andere planten van ze vinden, hoe het komt dat ze ziek zijn, of ze niet te vroeg sterven. Ze zijn gewoon zichzelf.

Handelen vanuit eigenheid
Gewoon jezelf zijn, je niet gek laten maken door wat anderen vinden, van jou, hoe je moet zijn, wat je moet doen, hoe je eruit moet zien. Moet je dan geen rekening houden met anderen? Tsja, soms wel, soms niet. Handel vanuit je hart, vanuit je eigenheid en in het moment. Zonder al te veel nadenken hoe het zou moeten, hoe je overkomt of je het wel goed doet. Niet uit gewoonte of omdat het hoort.

Wat is de achterkant van de eigenschap?
Het is trouwens heel boeiend om de eigenschappen die je zou moeten veranderen, met belangstelling te bekijken. Zo heb ik ontdekt dat bescheidenheid een kwaliteit is, dat onzekerheid kan veranderen in afstemmen, en dat serieus gewoon wil zeggen dat ik hou van gesprekken met diepgang.

Ontdek de verborgen kwaliteit
Kijk eens naar de achterkant van de eigenschap. Wat is de verborgen kwaliteit ervan? Van een bitch? Misschien dat je goed kunt verwoorden waar je goed in bent, je hebt zelfvertrouwen. Of de achterkant van lief? Dat je liefde uitstraalt en dat mensen graag in je buurt zijn.

Je bent een spiegel
Je hoeft dus helemaal niet te veranderen. Je bent goed zoals je bent. Ontvang de feedback, ga na of je doorgeschoten bent waardoor zelfvertrouwen is veranderd in arrogantie, of welbespraaktheid in bitchy. Realiseer je dat wat de ander zegt, meer over die persoon zegt dan over jou. Het is niet persoonlijk, hoe vreemd dit misschien ook klinkt. Jij spiegelt, en de ander reageert.

Gewoon jezelf, probeer het eens…
Zie je zelf niet wat de positieve achterkant is van een eigenschap waar je moeite mee hebt? Kom eens met mij praten. Wie weet kan ik je een eindje op weg helpen.

© Janny ter Meer
April 2016
info@jannytermeer.nl