Gesprek

Ben jij het meisje dat het goed moest maken? Of de jongen die altijd grapjes maakt(e)? Vind je het lastig grenzen te stellen of is het nooit goed genoeg?

Wat zijn innerlijke stemmen?
We hebben allemaal zo onze overtuigingen en opvattingen. Daar is niks mis mee, ze geven richting en kleur aan je leven. Je vindt dat je goed werk moet leveren, aardig moet zijn voor anderen, of een sfeer moet verlichten door humor. Het zijn innerlijke stemmen die je daartoe aansporen.

Soms zitten die stemmen je echter in de weg. Ze zijn te streng: je werkt te hard, je vergeet je zelf omdat je geen grenzen stelt, je humor bedekt een verdriet. Je wilt ervan af, maar ze zijn zo hardnekkig. Je wilt wel eens ‘nee’ zeggen, of lekker lummelen, en toch doe je het niet. Hoe komt dat?

Hoe zijn ze ontstaan?
Innerlijke overtuigingen zijn ooit ontstaan in je jeugd. Bepaald gedrag werd gespiegeld en gewaardeerd, ander gedrag genegeerd of afgestraft. Daardoor ontwikkelde je sommige kwaliteiten wel, andere niet. Ze helpen je (over)leven in het gezin waar je opgroeit. Ze worden deel van je, een subpersonage.

Sommige ken je niet
De subpersonages die je goed kent (je primaire ikken), zijn echter maar één kant van de medaille. De andere zitten in de schaduw, je wilt ze niet of kent ze niet. Ze mochten er vroeger niet zijn. Soms komen ze onverwacht tot leven: je reageert buiten proportie heftig, je ergert je aan bepaalde mensen, je verlangt ergens naar en weet niet precies wat.

Wie kiest je kleding eigenlijk?
Welke innerlijke stemmen hoor je wanneer je kleding kiest? Je moeder? Vriendinnen, je partner? Collega´s, of kledingregels die voorschrijven hoe het hoort… Leer ze kennen, en kies vanuit je authentieke zelf en je eigen behoeftes. Indien nodig afgestemd op je omgeving. 

Jij bent de dirigent
Soms lijk je helemaal samen te vallen met een subpersonage, je gelooft wat die innerlijke stem zegt. Je kunt niet anders! Gelukkig is dat niet zo: jij bent de dirigent, jij bepaalt welk instrument de boventoon mag voeren. Je mag ‘nee’ zeggen, je hoeft niet per se hard te werken, ook jij bent niet altijd vrolijk.

In gesprek met je stemmen
In een sessie met voice dialogue gaan we in gesprek met je innerlijke stemmen: wat zeggen ze eigenlijk, wat hebben je ze gebracht, wat hebben ze nodig? Hoe lang zijn ze al in je leven? Welke ken je wel, welke zijn de tegenpolen, welke mochten er niet zijn?

Welke subpersonages aan het woord komen, is afhankelijk van je vraag. Het kunnen ook transpersoonlijke stemmen zijn, zoals je hogere Zelf of archetypen.

Wat brengt het je?
Het is een fascinerend en verrijkend proces om je overtuigingen te onderzoeken. Soms ongemakkelijk en verdrietig, maar ook vreugdevol en inspirerend. Je leert de energie van je subpersonages kennen, je ontdekt dat je vrij bent en dat je meer kunt en mag dan je had gedacht: een bron van mogelijkheden. Wat een weelde en wat een geluk!

Neem vrijblijvend contact op wanneer je meer wilt weten over de mogelijkheden van voice dialogue. Op dit moment voer ik geen gesprekken.

Dit beeld van Juul Kraijer geeft mooi de veelheid van onze innerlijke stemmen weer.