Eigen kledingstijl? Of over the top?

Deze week liep ik met Fransje, trainer en therapeut, door de winkelstraten van Haarlem. ‘Kijk, die schoenen vind ik mooi!’ En ze wees een paar goudkleurige schoenen aan, met glitters en dikke zolen. Ik keek haar verbijsterd aan. ‘Die vind je mooi! Ik vind ze afgrijselijk.’ Daarna schoot ik in de lach. ‘Maar jou staan ze waarschijnlijk prachtig.’

Fransje draagt namelijk aparte combinaties: een armband met dikke parels, gecombineerd met een felroze ring, een trui met glittertjes, een broek met Burberry-dessin en platte schoenen met panterprint. Bij ieder ander zou het een rommeltje worden, maar bij Fransje staat het mooi. Hoe kan dat?

Vreemde combinaties
Dat het bij Fransje kan en ook mooi staat, heeft alles te maken met haar Fransje in burberrybroek in kruiwagen 2014persoonlijkheid. Zij is vrouwelijk, eigenzinnig, zacht en gedecideerd met een anarchistisch trekje. Ze heeft een veelbewogen leven achter de rug, vond de weg terug dankzij spirituele leraren en begeleidt nu anderen op hun weg van zelfheling. Alle facetten van haar leven komen terug in haar kleding. Vooral het eigenzinnige aspect valt op, de aparte combinaties van dessins en stoffen die eigenlijk niet bij elkaar passen, maar bij Fransje wel. Op de foto zit ze in de kruiwagen op de biologische buurtmoestuin IJplein in Amsterdam.

Armbanden bij een man?
Dat er veel kan op kledinggebied als het maar bij de persoon past, bleek ook toen ik gecommitteerde was bij de masteropleiding tot integraal image consultant van Eva Hollander. Marcella Veldhuis-Andringa, een van de cursisten, presenteerde haar mannelijke yannick smalklant (Yannick Yonathans) die bij haar een innerlijk kompas had gemaakt. Hij stond naast haar in een mooi colbert, donkere spijkerbroek, strak gevouwen pochet in het borstzakje, een grote armband en veel ringen. Bij veel mannen zouden die ringen en de armband afleiden, maar niet bij Yanncik. De accessoires passen bij hem als persoon. Zou hij ze niet dragen, dan zou zijn kleding niet compleet zijn.

Hoe ontwikkel je een eigen kledingstijl?
Fransje heeft geen imagocoach nodig, zij creëert haar eigen stijl. Yannick liet zich adviseren door Marcella. Hoe is dat bij jou? Durf je af te wijken, of volg je liever veilig de modetrends of draag je graag zwart? Wil je wel je eigen stijl ontwikkelen, als je maar wist hoe en het maar durfde? Het geheim zit ‘m in een combinatie van zelfkennis, een kritisch oog en kennis van de taal van kleding.

Zelfkennis
Een authentieke stijl is eigen, past helemaal bij jou en niet bij een ander. Hij klopt, omdat er een verbinding is tussen wie je bent (je persoonlijkheid, je innerlijk), het uiterlijk (je lichaamsbouw) en de context. Zelfkennis is essentieel voor een eigen stijl, want alleen dan kun je die verbinding leggen.

Wie ben je? Waar ben je goed in? Wat zijn jouw unieke onderscheidende kwaliteiten? Misschien vind je dat lastig te benoemen. Je grootste kwaliteit is namelijk voor jou vaak zo vanzelfsprekend dat hij je niet opvalt. Dat kan toch iedereen, denk je. Vraag eens aan anderen waarom ze jou waarderen.

Een kritisch oog
Een eigen stijl ziet er logisch uit, het lijkt alsof het vanzelf gaat. Er gaat echter een schat aan kennis over modellen, dessins en stoffen achter verscholen. Mensen met gevoel voor stijl weten welke soorten stoffen goed staan bij hun figuurtype, welke (rok)lengte hun benen goed doet uitkomen, welke halslijnen passen bij hun gezicht en hals, om maar iets te noemen. Ze weten hoe ze langer of slanker kunnen lijken, of juist iets dikker. Oftewel, ze weten welke kleding voor hun lichaam gemaakt lijkt.

Iedereen kan die kennis vergaren, en er goed uitzien, hoe ‘lastig’ je lichaamsbouw misschien ook is. In een stijladvies leer je hoe je kleding kiest die lekker zit en goed staat. 

Kennis van de taal van kleding
Een loodgieter verwacht je niet in een pak met stropdas, de premier niet in een joggingbroek. Iedereen houdt rekening met de omgeving, de context, maar soms kun je de plank misslaan. Er kan verschil zijn tussen wat jij voelt en wat de ander ziet. Je voelt je bijvoorbeeld krachtig en creatief in je roze lievelingsjasje met bloemdessin, maar je hebt niet door dat de kleur en het motief eerder lief dan krachtig overkomen. Kennis van de taal van kleding behoedt je voor missers.

Plezier
Het laatste ingrediënt van een eigen stijl is plezier… Geniet van jezelf, van je kleding, van je ontdekkingen. Lees ter inspiratie het artikel ‘Mode is taal zonder woorden’ van Karin Amatmoekrim, dat ze schreef voor het stijlnummer van Elsevier.

Tot slot: advies nodig?
Je kunt niet alles weten. Daarom is het niet gek om advies te vragen, ook niet over zoiets alledaags als kleding. Niet iedereen is gezegend met een moeder of een vriend(in) die je de finesses van stijl bijbrengt. Ik vertel je graag hoe ik je kan begeleiden bij de ontwikkeling van een eigen stijl. Bel (023-5272084) of mail me voor een gratis intakegesprek.*

*Sinds 2018 geef ik geen imagocoaching meer, maar ik bied je wel begeleiding bij je vragen, o.a. met (tafel)opstellingen en voice dialogue. 

©2014 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl
023-5272084