Eerlijke kleding met een verhaal

Ik houd van kleding met een persoonlijk verhaal, helemaal als dat verteld wordt door enthousiaste en gedreven modevormgevers, sieradenmakers, schoenontwerpers of verkopers. Zoals ik meemaakte op Soul Salon, een detailhandelsbeurs voor eerlijkekleding. Wat me vooral opviel, was dat er zoveel jonge mensen in de stands stonden.

Eeuwenoude techniek in nieuw jasje
Zo luisterde ik geboeid naar John Abbate (zie foto) van Blue Handed. Hij werkte jarenlang voor gerenommeerde modemerken, kreeg er schoon genoeg van, woonde een tijd in China en kwam daar in contact met een indigomeester, die een eeuwenoude verftechniek gebruikt. In China heet de techiek lan yin huabu, oftewel blauw gedrukte bloemenstof. De stoffen zijn van een prachtige diepdonker indigo. John verwerkt de stof in kleding, maar ook in kussens en bedtextiel. Zijn producten worden (nog) niet verkocht in Nederland, hij is wel op zoek naar verkooppunten.

Prachtig alternatief voor goud
Ook een mooi verhaal heeft ByBiek. Tijdens de verbouwing van haar huis ontdekte ze hoe mooi koper is. Er moesten veel koperen leidingen vervangen worden. Ze werd verliefd op het materiaal. Had geen achtergrond in sieraden maken, en volgde een opleiding bij een edelsmid. Nu maakt ze eigenzinnige sieraden van 100 procent gerecycled roodkoper. De koperen sieraden van ByBiek zijn een mooi alternatief wanneer goud je mooier staat dan zilver, en je goud te klassiek vindt.

Kurk: superzacht, waterafstotend en licht
José Wethlij trof ik in een stand vol accessoires van kurk. Ze komen van kurkeiken uit Portugal. Deze bomen floreren wanneer hun bast regelmatig wordt verwijderd. Gebeurt dat niet, dan sterven ze langzaam af. Een reëel gevaar, nu er steeds minder kurk wordt gebruikt op wijnflessen. José kwam bij toeval in contact met de Portugezen die een alternatief zochten voor het gebruik van kurk, en is nu de intermediair tussen Portugal en Nederland. De kurk voelt heel zacht aan, is waterafstotend en heel licht.

Brede leest, lage hak
Schoenen, ik ben er gek op. Heel blij werd ik van de kleurige modellen van Ray Musgo, een Spaanse ontwerpster, nog niet zo lang actief. Ze werden enthousiast aangeprezen door een Belgische mevrouw (weet helaas haar naam niet, een van de promotors van El Naturalista), die vertelde dat de leest wat breder is (goed voor onze Nederlandse voet), dat er een absorberend zooltje in ligt en dat de hakhoogte niet zo hoog is, zodat je er gemakkelijk op kunt lopen. Te koop in de webwinkel.

SWOP-box: voorbeeld van circulaire economie
Geen kleding in de eerste stand die ik bezocht, maar een SWOP-box. Nog nooit van gehoord, maar na het duidelijke verhaal van de standhouder vind ik het een topidee. Een SWOP-box lijkt op wat je in de supermarkt aantreft, en waar je je flessen kunt inleveren. Alleen stop je in de  SWOP-box kleding die je niet meer draagt. Nu verdwijnt meer dan de helft van afgedankte kleding in de vuilnisbak, en wordt verbrand. Niet nodig! De SWOP-box is een prima alternatief.

De box staat in kledingwinkels, je stopt er je kleding in, en je ontvangt een tegoedbon die je in die winkel kunt besteden. De ingeleverde kleding wordt hergebruikt of gerecycled. Het is een prachtig voorbeeld van de circulaire economie: alles wat gemaakt wordt, wordt weer (her)gebruikt.

Eerlijke kleding is mooi
Natuurlijk waren op de SoulSalon ook merken aanwezig die (voor mij althans) wat bekender zijn, zoals MissGreen, Granny’s Finest, Komodo, Lanius, Lana, Mud Jeans en IntiKnitwear.

De beurs bewijst dat er heel veel keuze is in duurzame mode, ecofashion, sustainable fashion, eerlijke kleding, of hoe je deze kleding ook noemt. Ze is mooi, trendy en beslist al heel lang het stadium van geitewollensokken voorbij.

Op mijn website vind je lijstjes met merken, winkels en organisaties, die ik regelmatig bijwerk.

© Janny ter Meer
Januari 2018