Eerlijke kleding: de achterkant

Neem jij een stoffen of zo’n opvouwbaar tasje mee wanneer je gaat winkelen? Of zit hij misschien standaard in je tas? En weiger je dan het plastic tasje dat de winkelier je aanbiedt?

Verpakking, het is een van de zaken waar Irene  Verbaan van Amigos Mode in de Schagchelstraat, Haarlem zich druk om kan maken: zoveel plastic zakjes worden er gebruikt! Dat kan beslist minder. En die hangertjes, kunnen die niet worden hergebruikt?

Amigos. etalage. juli 2015Amigos is de derde winkel die ik bezoek voor antwoorden op mijn vraag: hoe duurzaam zijn mijn favoriete kledingwinkels in Haarlem? Elke winkel legt weer een ander accent, passend bij de eigenares.

Zuinig op je spullen
‘Het is voor mij zo vanzelfsprekend,’ vertelt Irene. ‘Zo ben ik opgevoed. Je gooit niet zomaar iets weg, en je bent zuinig met je spullen.’ Het is dan ook niet vreemd dat duurzaamheid voor haar vooral draait om de vraag hoe lang een kledingstuk meegaat. Daarnaast vindt ze de verpakking en het vervoer belangrijk.

Sociaal-maatschappelijke omstandigheden zijn goed
‘Ik werk graag samen met zgn. “verticale merken”,’ vertelt Irene. ‘Dat zijn kledingmerken van een ontwerp(st)er die alles regelt: het ontwerp, de productie in eigen atelier en het vervoer.’

Margriet Nannings is een voorbeeld, maar ook Ien&Jan. ‘Margriet heeft een atelier in Noord-Holland, Ien&Jan zitten in Tilburg. Zo ben ik ervan verzekerd dat de sociaal-maatschappelijk omstandigheden goed zijn, en dat vind ik heel belangrijk. Dat de kleding dichtbij wordt gefabriceerd, vind ik ook duurzaam.’Amigos. jurk Nathalie Vleeschouwer. juli 2015

Kleding gaat lang mee
‘Daarnaast weet ik uit eigen ervaring dat de shirts van Margriet Nannings heel lang meegaan.’ Ze wijst op het prachtige helderblauwe shirtje dat ze draagt. ‘Dit heb ik al minstens tien jaar, en de kleur en de pasvorm zijn nog steeds prachtig!’

Wat is eerlijke kleding?
Let Irene bij de inkoop op duurzaamheid? ‘Ik weet dat de kleding die ik verkoop onder goede omstandigheden is vervaardigd, maar ik weet niet genoeg van de herkomst van de grondstoffen om me te profileren als duurzaam. Dat begrip vind ik trouwens best ingewikkeld. Voor de productie van katoenen stoffen is ontzettend veel water nodig, voor kunststoffen veel minder. Dus wat is nu eerlijke kleding?’

Liever minder verpakking!
‘Wat ik vreselijk vind en waar ik leveranciers ook op aanspreek, is de verpakking. Kleding wordt allemaal afzonderlijk in een plastic hoesje verpakt. Weliswaar afbreekbaar plastic, maar toch. Ik snap dat ze de kleding goed willen afleveren, maar ik vraag me af of het niet met minder kan. Die plastic hoesjes gooi ik niet weg, maar ik gebruik ze voor klanten die zelf een stoffen tasje bij zich hebben. Dan wordt de kleding toch beschermd.’

Hangertjes hergebruiken!
‘Nog zoiets, hangertjes! Ik heb gevraagd of ik ze weer kan inleveren, maar dat kan niet. Terwijl het prachtige hangertjes zijn, die je zo weer kunt gebruiken. Ik geef ze mee aan klanten als ze erom vragen, maar ik gooi toch ook nog stapels weg. Zonde!’ Bij Amigos kun je als klant dus gerust om een hangertje voor je kleding vragen.

Geen certificaat, wel duurzaam
kleurige kleding bij Amigos. juli 2015Geen gecertificeerde ecomerken bij Amigos, maar wel kleding van goede kwaliteit die lang mooi blijft. Irene richt zich vooral op de werkende vrouw tussen de 35 en 65 jaar, maar ze heeft ook klanten van 70+. ‘De klanten zijn met mij meegegroeid,’ vertelt ze. ‘Ik heb de winkel gekocht in 1993, toen was ik begin dertig. Mijn klanten waren dat ook, nu zijn ze meer mijn eigen leeftijd.’

Mooie kleuren en exclusief
Wat mij vooral aanspreekt bij Amigos zijn de kleuren en de vrouwelijke stijl van haar collectie. Of je nu sportief of klassiek vrouwelijk bent, romantisch of  zakelijk, je vindt iets van jouw gading. Ook prettig: vele merken zijn alleen te koop bij Amigos, zoals: Amigos. bord. juli 2015

Margriet Nannings: kleurige shirtjes
Nathalie Vleeschouwer: vrouwelijke jurken, rokken en shirtjes
Ien&Jan: sportieve gebreide truien en jurken
Béate Heymann: street couture
Para Mi: broeken
Herno: Italiaans jassenmerk

Slow fashion
Liefhebbers van slow fashion kunnen heel goed slagen bij Amigos. Het is niet echt goedkoop, dus misschien moet je ervoor sparen, maar dan heb je wel iets bijzonders.

© 2015, Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl
023-5272084