Eerlijke kleding bij Zoë Haarlem

Intuïtief,’ antwoordt Saskia Grevelink van Zoë Haarlem* op mijn vraag hoe zij inkoopt. Ik kunst bij Zoe Haarlemknik instemmend, dat kan ik me heel goed voorstellen. De hele winkel ademt de sfeer van de eigenaresse: spontaan, gezellig, humorvol, stijlvol. De rekken hangen vol kleurige jurken, rokken en enkele broeken. Aan de muur hangt kunst, achterin staat een gemakkelijke bank, dicht bij de pashokjes, zodat mee winkelend gezelschap kan uitrusten. Tijdens ons gesprek komen een moeder en dochter binnen, die hartelijk worden begroet.

*Saskia is in 2019 met haar winkel gestopt en geeft nu yin-yoga.

Is het ook duurzaam?
Kleurig en stijlvol, maar is het ook duurzaam? Kan ik nog bij Zoë terecht nu ik eerlijke kleding wil dragen? Ja, gelukkig wel. Saskia: ‘Toen ik zo’n acht jaar geleden begon in de kledingbranche, groeiden de bomen nog in de hemel. We kochten veel in, en we verkochten veel. We letten niet zo op de herkomst.´ Sindsdien is er veel veranderd. Door de economische crisis werd de consument steeds kritischer, en er kwam meer aandacht voor de slechte arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. O.a. door de ramp bij Rhana Plaza in Bangladesh.

Ander aanbod door persoonlijke bewustwording
´Ik veranderde zelf ook,´ vertelt Saskia. ´Ik ging me afvragen of ik nog wel achter de kleding kon staan die we verkochten. Kon ik het nog wel verantwoorden? Geleidelijk aan ging ik anders naar kleding kijken en nu let ik er wel op: waar is de kleding geproduceerd? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden? Van welke stof is het gemaakt? Ik vraag het ook aan de agenten, die er trouwens lang niet altijd iets van af weten.’etalage bij Zoe Haarlem

Saskia is een mooi voorbeeld van de ontwikkeling die ook veel consumenten doormaken: geleidelijk ontdekken dat alles met alles samenhangt, dat we zo niet langer kunnen doorgaan als we onze kinderen een leefbare wereld gunnen en dat het daarom belangrijk is je bewust te zijn van de herkomst van kleding. Door haar eigen proces is het aanbod in haar winkel veranderd. Niet alle merken die Saskia verkoopt, zijn honderd procent duurzaam, maar sommige wel.

Duurzaam voor moeders en dochters
‘Ik verkoop verschillende stijlen,’ vertelt Saskia, ‘en daardoor komen verschillende vrouwen bij mij in de winkel. Ik richt me op moeders en dochters, die kunnen gezellig samen bij mij winkelen en goed slagen.’ Tijdens ons gesprek wordt dit bevestigd. Een moeder en dochter komen binnen en gaan beiden met kleding de deur uit. De dochter met een jasje van SkunkFunk, de moeder in een jurk van Vive Marie.

Voor de durfalsjurken van SkunkFunk. Zoe Haarlem
SkunkFunk (zie foto rechts) is echt voor de durfals, aldus Saskia. Het is een creatief merk, met kleurige jurken en aparte modellen. Wat mij op hun website aanspreekt is dat ze samenwerken met jonge talenten uit de modewereld.

Voor de lange vrouw
‘Voor vrouwen als jij,’ gaat ze door, ‘is het Duitse merk IchJane ideaal: de jurken zijn lang genoeg, ze zijn stijlvol en duurzaam. Ze worden in ieder geval in Europa geproduceerd.’ Ik knik instemmend: veel jurken zijn voor mijn lengte en mijn leeftijd te kort. De auberginekleurige jurk van IchJane die ik vorig jaar bij Zoë kocht, is ideaal. Ik draag hem graag. Op de website van IchJane vind ik echter niets over eco of duurzaamheid…   

Voor de vrouw die van dieren houdt
jurken van Yeye en IchJane‘Voor de heel kritische klanten voer ik het merk Yeye, dat door PETA is goedgekeurd. Peta staat voor People for the Ethical Treatment of Animals. Ook dit merk is alleen bij Zoë te koop. Zo onderscheid ik me van andere  kledingwinkels.’

(jurk links is van Yeye, de rechter van IchJane)

Voor de klassieke vrouw
Een mooi merk dat ik nog niet kende, is Lanius, ook Duits, met het certificaat van GOTS. Dit staat voor Global Organic Textile Standard, een keurmerk dat door vier internationale organisaties wordt gecontroleerd. Lanius is klassiek en eco, een prachtige combinatie, en een mooie weerlegging van het idee dat duurzame mode  ‘kleurloos, saai en vormloos’ is.

Voor de alternatieve vrouw
Evenmin kleurloos of saai is het merk Komodo, voor vrouwen die houden van een alternatieve stijl. Dit duurzame Engelse merk bestaat al sinds 1988, en is daarmee een van de pioniers in ecofashion. Sinds kort hangt er bij mij een mooi groen shirtje van dit merk in de kast, verworven tijdens de kledingruilbeurs bij imagecollega Karin Frenay.

Extraatje
‘Er zijn nog maar weinig vrouwen die expliciet vragen om duurzame merken,’ vertelt Saskia. ‘Wel zijn ze extra blij met hun kledingstuk wanneer ik hun vertel dat het eco is. Zo draag ik op mijn manier een steentje bij aan een duurzame(re) modewereld.’

Kortom: duurzame en bewuste vrouwen van Haarlem en omgeving: neem eens een kijkje bij Zoë* in de Schagchelstraat als je op zoek bent naar een mooie jurk die ook eco is.

*Saskia Grevelink is in 2018 gestopt met haar winkel en geeft nu yinyoga.

© 2015 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl
023-5272084