Een stapje verder dan ik zelf zou doen

Deze week heb ik ervaren wat mijn klanten meemaken wanneer ik samen met hen de kast doorneem, en outfits samenstel. Mijn collega Karin Eckenhuijsen Smit heeft me namelijk geholpen kleding te kiezen voor een fotoshoot. In die foto’s wil ik verschillende outfits laten zien, waarin mijn kernwoorden zichtbaar zijn, en waarin ik afwisselend meer op de voorgrond of meer op de achtergrond ben. Het was een prachtige ervaring.

Iedere image consultant heeft een image consultant nodig
Heerlijk wanneer je samen met een professional je eigen kast kunt doornemen. Ik bied het jou aan, en nu maak ik het zelf mee. Wat een ontdekking. Andere ogen maken andere combinaties, en brengen je net een stap verder dan jezelf zou doen. Wat Carla Mathis, een Amerikaanse stijlgrootheid, zegt, klopt: ‘Iedere image consultant heeft een image consultant nodig.’ Want al heb je nog zoveel verstand van kleding, kleuren, vertaling van binnenkant naar buitenkant, naar jezelf kijken is lastig. Ook ik vind dat lastig:  te zien hoe ik net een stapje verder kan dan ik normaal gesproken doe.

Alle kernwoorden zichtbaar
We beginnen vertrouwd met een outfit die ik graag draag, mijn petrol jasje en een gekleurde rok. Ik hou ervan, vanwege de kleuren, de zachte stof, het model, het contrast. Het is helemaal goed, en daardoor vertrouwd. De kernwoorden van mijn groot innerlijk kompas* zijn allemaal zichtbaar:

Vrouwelijk: model van de rok, de zachte stof, de taillering van het jasje.
Integer:  de kleur rood van het shirt, het zwart van de schoenen.
Inspirerend: de donkere, stevige kleuren.
Flair: de kleurkeuze, het dessin van de rok.
Spiritueel: de zachte stof, kleur shirt.

*Tijdens een consult Binnenstebuiten maak je een kompas met jouw kernwoorden, oftewel jouw kwaliteiten, die je daarna vertaalt naar kleding. In een groot innerlijk kompas verwerk je ook je verlangwoorden.

Meer flair
Karin gaat een stapje verder en adviseert me er andere schoenen bij aan te trekken, en ja, zet die hoed er ook maar bij op. Dan wordt flair meer zichtbaar, zegt ze enthousiast. Daar heeft ze helemaal gelijk in; ik was er zelf niet op gekomen.

Vrouwelijk
De volgende outfit is een kobaltblauwe jurk van Cora Kemperman, ook een favoriet. Verrassend is hoe Karin de uitstraling interpreteert. Minder op de voorgrond dan ik zelf vind. De kleur is misschien wel op de voorgrond, maar jij bent er rustig in, op je gemak. Met de sjaal erbij is het vrouwelijker. Leuk om te horen hoe iemand anders je ziet.

 

 

Knallen in fuchsia en rood
De grootste verrassing is een combinatie die ik zelf niet zou durven: mijn rode jurk met een fuchsiaroze jasje. De jurk is ook van Cora Kemperman, vorig jaar gekocht, ik vind ‘m mooi, maar draag hem niet zo veel. Te rood, te opvallend. Karin maakt hem nog opvallender door me uit te nodigen het fuchsiaroze jasje erbij aan te trekken, de rode schoenen en de rood-roze hoed. Wow, een plaatje. Het is mijn meest uitgesproken outfit: formeel en op de voorgrond. Ik voel me er geweldig in, en tegelijkertijd weet ik dat de outfit voor zo nu en dan is. Ja, ik kan zo op de voorgrond zijn, maar niet altijd.  De afwisseling met rust, in de natuur zijn, op mezelf zijn, is voor mij essentieel. Vandaar de twee polen van Janny ter Meer: imago-advies en coaching.

Een belevenis
Het is persoonlijk, iemand toelaten in je kledingkast, maar wat een ervaring. Ik sta in het middelpunt, Karin bekijkt mij met professionele blik, en adviseert op een prettige, open manier. Ik leer steeds beter hoe ik mijn extraverte kant op een vrouwelijke manier kan laten zien, en kijk op een andere manier naar mijn kleding, zie nieuwe mogelijkheden.