Ecofashion: sta op groen!

Sinds ik de tv-documentaire De slag om de klerewereld heb gezien, ben ik extra gemotiveerd om ecofashion te kopen. Hoe is dat bij jou? Wil je dat ook, maar weet je niet welke merken groen zijn? Of houd je van schoenen, maar zijn die er eigenlijk wel? Groene schoenen? Ja, ze zijn er. Ik zag ze op de GO Fashion Fair (26 januari) in Amsterdam. En ik zag nog meer waar ik enthousiast van werd.

Harde bamboestengel wordt zachte bamboestof
Zo werd ik erg vrolijk van de gekleurde bamboekleding van Bamboo Belgium (www.bamboobelgium.be). De ontwerpster, Fina Vanbuel, is ook kleurconsulente en dat zie je aan haar kleurgebruik. Op de beurs hing prachtig groen voor de herfsttypes, mooi grijs voor de zomertypes, heldergroen voor de lentes en zwart (tsja) voor de wintertypes.

Bamboo BelgiumHoewel als plant heel hard, is bamboe als stof superzacht. Bamboo Belgium brengt shirts en jurken die er op het eerste gezicht eenvoudig uitzien, maar bij nader inzien grappige accenten hebben. Een mouw die net iets lager is ingezet, een halsafwerking met een rimpeling erin, een extra voorpand. Het is basiskleding met een subtiel accent. Prachtig.

Zonder schadelijke stoffen
De kleding is nog niet in Nederland te koop, alleen via de webshop. Die is duidelijk nog in ontwikkeling, maar Fina verdient meer bekendheid. De kleding wordt geproduceerd in Portugal en heeft het certificaat van Oeko-Tex. Deze van oorsprong Duitse organisatie controleert streng op schadelijke stoffen in kleding. Zie ook www.oeko-tex.com.

De zool kan op de composthoop
Art DécoOok blij werd ik van Katell Gelebart, die zichzelf een moderne nomade noemt. Van origine is ze Frans, maar ze heeft les gegeven in landen als Nieuw-Zeeland, Oekraïne, India en Nederland. Op de beurs presenteerde ze haar lichtgewicht schoenen, gemaakt van oude kleding, gordijnen, sweaters en jeans. De zolen worden gemaakt van natuurlijk rubber, afkomstig van de Hevea Brasiliensis. Nadat je de schoenen hebt afgedragen, kun je de zool losmaken en op de composthoop gooien. Een natuurlijke meststof voor de aarde.

Trash is treasure
Over Katell is een boek verschenen: Die Mülldesignerin: Wie Katell Gélébart die Welt verändert. Dit jaar wil ze haar eigen boek publiceren: Trash is treasure. Ook de schoenen van Katell zijn alleen online te bestellen: www.artdecodesign.typepad.com.

Trendy en kleurrijke ecoschoenen
vegaschoenen voor mannenEr waren meer ecoschoenen op de beurs te vinden. Trendy en kleurrijk, heel anders dan je misschien zou verwachten van ecoschoenen… Zo zag ik mooie schoenen van Bourgeois Boheme, zowel voor vrouwen als mannen! De schoenen zijn te koop bij Vega-Life, Singel 110 in Amsterdam, www.vega-life.nl.

EN&: Eco en fabulous
NAE (no animal exploitation)Ook de schoenen van NAE zijn prachtig, en ademen beslist niet een geitewollensokkensfeer. NAE is een afkorting van No Animal Exploitation, worden geproduceerd in Portugal en zijn online te koop via EN&. Deze webwinkel wordt gerund door Laura Straver, een vrouw die van mooie schoenen houdt, maar ook van duurzaam. EN& betekent En eco, en fabulous… Zie www.en-enn.nl.

Re-think…
Mooie basisstukken zag ik bij Re5. Re5? Ja, ‘re’ kun je 5 keer herhalen: re-think, re-turn, re-fund, re-cycle, re-vive. Re5 is een initiatief van Hein Voss, een man die jarenlang in de modebranche heeft gewerkt, en heeft gezien hoe miserabel de werkomstandigheden in de fabrieken zijn. Hij wil het anders, en ‘de keten van seizoensgebonden fast fashion’ doorbreken. Dit doet hij door alleen biologische katoen te gebruiken die het keurmerk van Fairtrade heeft gekregen, plus het GOTS-keurmerk. Deze afkorting kende ik nog niet, maar hij staat voor Global Organic Textile Standard. Bij Re5 kun je terecht voor basisshirts in vele kleuren, voor vrouwen én mannen! Ze voelen lekker zacht en toch stevig. Ook alleen online: www.re-5.nl .

Geïnspireerd door planten en voedsel…
Tot slot een merk waar ik vorig jaar ook zo verlekkerd naar heb zitten kijken: MLY. Prachtige kleuren, mooie motieven, aparte modellen. MLY is het merk van de Nederlandse ontwerpster Emily Hermans, die de basismaterialen voor haar stoffen meestal zelf ontwikkelt. MLY is waarschijnlijk (nog) niet helemaal duurzaam, want (zo lees ik op haar website) Emily maakt ‘veel gebruik van eco-gecertificeerde garens en natuurlijke, biologische vezels’.  Ik heb er wel vertrouwen in, en daarom noem ik ook haar. Ze heeft een eigen pilotstore in Eindhoven, en in Haarlem verkoopt BrandMission MLY.

© 2015 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl