Duurzame kleding: waar vind je die?

Mijn kledingaankopen zijn drastisch gedaald sinds mijn besluit alleen duurzame kleding aan te schaffen. Had ik vorig jaar tot en met mei al meer dan tien kledingstukken gekocht, (inclusief panty’s, een muts en een ketting), nu staat de teller op vier! Van die vier zijn er drie afkomstig uit een tweedehandswinkel, één paar schoenen is nieuw. Dat is het paar ‘gebreide’ schoenen voor in huis van het merk a’rcopedico. Niet tweedehands te koop, want ze worden gewoon helemaal afgedragen. Zie www.arcopedico.nl. arcopedico schoen blauw

Hoe duurzaam zijn die schoenen?
Of ze duurzaam zijn, zou ik graag willen weten, maar ik vind er niets over op de site. Rank-a-brand kent het merk niet. Wat me geruststelt is het feit dat de schoenen worden gemaakt in een klein dorpje bij Oporto in Portugal. Dan zullen de arbeidsomstandigheden goed zijn. Hoe het zit met het materiaal weet ik niet.

Hoe duurzaam zijn mijn favoriete winkels?
Bij deze aankoop heb ik mijn behoefte aan goede ‘huisschoenen’ laten voorgaan op mijn wens tot duurzaamheid. Hoe ver ga ik in dit streven? Waar kan ik nog terecht als ik in duurzame kleding wil verschijnen? Van Brand Mission (www.brandmission.nl) weet ik dat Lonneke Verbunt alleen ecofashion verkoopt, maar hoe zit het bijvoorbeeld met duurzaamheid bij mijn favoriete winkels in Haarlem, zoals Wei Design (overgegaan naar Art&Chasey), Amigos en Zoë (inmiddels opgeheven)?

Wei Design: wat is duurzaamheid?
interieur-van-wei-designIk ga in gesprek met Chantal van der Erve, drijvende kracht achter Wei Design. ‘Toen ik begon, was ik vastbesloten: alle kleding moest duurzaam. Daar ben ik geleidelijk aan van teruggekomen,’ vertelt Chantal. ‘Niet dat ik er niet meer op let. Juist wel, maar ik heb gemerkt hoe lastig het is om kleding te vinden die helemaal uit natuurlijke materialen is vervaardigd. En dat het soms beter is om iets van kunststof toe te voegen. Zo verkoop ik vestjes van Zilch, heerlijk zacht. Voor 80 procent bestaan ze uit sojavezels (natuurlijk materiaal), en voor 20 procent uit spandex, een kunststof. Die wordt toegevoegd om het materiaal soepel te maken.’

Duurzaam = lang meegaan
‘Of denk aan de prachtige regenjassen van Ilse Jacobson. jas van Ilse JacobsonDaar zit kunststof in om ze helemaal waterdicht te maken. Een mooi neveneffect daarvan is dat ze daardoor ook veel langer meegaan. Voor mij is dat ook duurzaam.’

Slow fashion
Duurzaamheid houdt voor Chantal meer in dan goede arbeidsomstandigheden, natuurlijke grondstoffen en een eerlijke prijs. Duurzaamheid betekent ook dat je lang met je kleding doet. ‘Liever kleding van goede kwaliteit die lang meegaat dan een shirtje van biologisch katoen van C&A, dat na twee keer wassen helemaal uit vorm is.’ ‘Slow fashion’ wordt dat wel genoemd. Niet elke week iets nieuws aanschaffen, maar bewust kleding van goede kwaliteit kopen die lang meegaat. Ja, dat kost wat meer, maar dan betaal je zelf de prijs, en niet de onderbetaalde textielmedewerker in India of Bangladesh.*

Duurzame broeken
Corelbroek sensitiveTrots wijst ze me op de lijn Sensitive van Corel, het merk dat zulke heerlijke broeken maakt. Lang genoeg voor vrouwen zoals ik, in vele vormen en maten, kleuren en materialen. Iedere vrouw past een broek van Corel.

Sensitive is hun nieuwste materiaal, dat bestaat uit polyamide en elastomeer. Dat zijn kunststoffen. Hoe kan dat duurzaam zijn?

Chantal verwijst me naar de website www.sensitivefabrics.it waar nauwkeurig uit de doeken wordt gedaan hoe deze stof wordt geproduceerd. Het productieproces verloopt zo zuinig mogelijk, en daarnaast wordt er geïnvesteerd in projecten om het regenwoud in Argentinië te beschermen. Weliswaar kunststof, maar duurzaam geproduceerd.

‘Een jurkje van dit materiaal draag ik al zeker vijf jaar, en het ziet er nog steeds heel mooi uit. Geen slijtageplekken te zien.’

Duurzaam = bewust
De betekenis die Chantal aan duurzame kleding geeft, spreekt me zeer aan. Hij geeft me meer mogelijkheden dan alleen tweedehandskleding en ecofashion. Hij past bij een bewuste manier van leven: bewust zijn van wat je doet, vragen stellen, niet klakkeloos meelopen met de grote massa, maar leven vanuit je innerlijke waarden. Voor mij samen te vatten in het woord eerbied: voor elkaar, voor onze omgeving, voor het Leven.

Hoe denken Irene van Amigos en Saskia van Zoë erover?
Een volgende keer ga ik in gesprek met Irene, eigenaar van Amigos in de Schagchelstraat, Haarlem en met Saskia Grevelink van Zoë  Haarlem.

*Voor de echte kosten van onze kleding komt steeds meer aandacht. Zo is er net een documentaire uitgebracht, getiteld The True Cost. Zie www.truecostmovie.com.

©2015 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl
023-5272084