Draagt een introvert vaker zwart dan een extravert?

Het kleedt zo lekker af!  Een zwart jurkje is altijd goed. In een zwart jasje voel ik me zakelijk en zelfbewust.

Wat is het toch met zwart dat vrouwen die kleur zo graag dragen? Ik noem het weliswaar een kleur, maar eigenlijk is zwart geen kleur. Zwart absorbeert alles, en daardoor zien we juist geen kleur. Als we rood zien, wordt die kleur zichtbaar doordat een bepaald voorwerp of stof alle kleuren absorbeert behalve rood. Dan zien we rood. Bij zwart zien we dus eigenlijk niets.

Zwart als verstopkleur
Mijn stelling was dan ook dat mensen zwart dragen wanneer ze zichzelf niet willen laten zien, bewust of onbewust. toga van een rechterOf wanneer ze op de achtergrond willen blijven. Denk aan modeontwerpers en architecten, die hun werk belangrijker vinden dan zichzelf. Of aan dominees en rechters, voor wie de functie vooropstaat en niet de persoon.

Zwart is een verstopkleur, veilig en beschermend. Dat het klopt, heb ik zelf ervaren. Ik ga zelden helemaal in zwart gekleed, maar toen ik me een keer niet zo goed voelde, heb ik dat toch gedaan. Het was prettig, het zwart omhulde me, ik hoefde even niets. ’s Avonds bij een cursus voelde ik me er echter niet zo lekker in. Ik voelde me niet betrokken; ik was er wel, en toch ook weer niet.  ‘Ja, logisch,’ vertelde Mathea Boogert, colour coach, me later. ‘Zwart beschermt niet alleen, het sluit ook af. Je kunt beter bruin dragen. Dan houd je contact.’

Verstoppen of beschermen?
het introverte type, een stille kracht van Marti Olsen LaneyIn zwart kun je je dus verstoppen, maar de kleur schermt ook af. Zou het kunnen zijn dat introverten vooral de beschermende functie van zwart gebruiken (misschien onbewust) om zich af te sluiten voor de prikkels van buitenaf? Ik kom op dat idee door het boek Het introverte type: een stille kracht van Marti Olsen Laney. Een van de belangrijkste verschillen tussen introvert en extravert vindt zij de manier waarop introverten en extraverten met energie omgaan.

Zo bloeien extraverte mensen op door veel prikkels. Ze putten energie uit de buitenwereld, ze houden ervan om met mensen te praten, en activiteiten te ontplooien waarbij ze niet alleen zijn. Ze hebben graag veel mensen om zich heen en houden van bedrijvigheid. Hun focus ligt buiten henzelf.

Introverte mensen daarentegen halen hun energie uit hun innerlijke wereld, uit ideeën, indrukken, emoties. Ze zijn niet per se teruggetrokken of stil, aldus Marti Olsen Laney, maar hun focus ligt in hun hoofd. Ze hebben een rustig plekje nodig om op te laden en het kost hun tijd om hun energieniveau op peil te brengen.

Bescherming tegen te veel prikkels
In onze moderne maatschappij krijgen we vele honderden indrukken per dag te verwerken. Wellicht gebruiken introverte mensen zwart om zichzelf te beschermen tegen de hectiek van het drukke leven. Ben je introvert en herken je dit? Wanneer draag jij graag zwart? Wat brengt het je?

Ben je introvert of extravert?
In Laney’s boek staat op blz. 42 en 43 een snelle zelftest om te bepalen of je introvert of extravert bent en een langere zelfbespiegeling. Ik citeer een paar voorbeelden uit deze test:

Je bent extravert wanneer je:
–van bedrijvigheid en afwisseling houdt;
–veel mensen kent die je allemaal als vrienden beschouwt;
–doorgaans veel energie hebt;
–de neiging hebt meer te spreken dan te luisteren.

Je bent introvert wanneer je:
–je het liefst in je eentje ontspant of met een paar goede vrienden;
–moet bijkomen wanneer je buitenshuis dingen hebt gedaan, hoe leuk je ze ook vindt;
–alleen diepgaande relaties als vrienden beschouwt;
–veel luistert, maar graag praat over zaken die voor jou belangrijk zijn.

De indeling introvert – extravert is een glijdende schaal. Je bent zelden honderd procent het een of het ander. Er zijn vele gradaties. Ook heeft de dominantie van rechter- of linkerhersenhelft invloed op de  manier waarop je introvert of extravert bent, aldus Laney.

Kleuren voor introverte mensen
Ben je meer introvert dan extravert, dan ben je waarschijnlijk liever op de achtergrond dan op de voorgrond, en houd je misschien niet zo van extraverte kleuren. Dit zijn felle, heldere kleuren en kleuren als zuiver rood, citroengeel, en kobaltblauw. Deze kleuren trekken de aandacht.(c) Janny ter Meer in antraciet. op achtergrond

Draag je zwart om je te beschermen, wissel die kleur eens af of combineer hem met zgn. introverte kleuren, matte, poederige tinten als lichtgeel, grijsgroen, en tomaatrood. Deze zijn meer op de achtergrond, evenals neutrale kleuren als grijs, beige, bruin, en taupe. In mijn antracietkleurige outfit (zie foto) ben ik op de achtergrond.

Kleur en de werking ervan
kleur je persoonlijke ontwikkeling. Cornalien StolkerOver kleur en de werking ervan valt veel te vertellen. Wil je er meer over lezen, dan raad ik je het boek van Cornalien Stolker aan: Kleur je persoonlijke ontwikkeling (http://waterdrager.nl/). Je kunt ook bij mij een consult boeken waarbij we bijvoorbeeld ingaan op de relatie introvert en kleur, of een kleuranalyse laten doen waarbij we nagaan welke neutrale en gedempte kleuren je goed staan. 

© Janny ter Meer
023 – 5272084 / info@jannytermeer.nl