Draag geel als je wilt focussen

Te veel gedachten, te veel afleiding, moeite met focussen en concentratie? Draag geel. Het is de kleur van mentale wijsheid en zelfwaardering.

‘Geel? Daar hou ik niet van!’ Hoe vaak ik dat niet gehoord heb van cliënten… Bijvoorbeeld wanneer ik vraag van welke kleur iemand niet draagt, of wanneer ik vertel dat iedereen alle kleuren kan dragen, mits je weet welke tint je goed staat. ‘Nou, geel niet, hoor. Die kleur staat me niet.’gele kleding van Janny ter Meer. 2016

Geel trekt de aandacht
Zelf houd ik van geel, en niet alleen om me te focussen. Ik word er vrolijk van. In mijn garderobe vind je dan ook veel geel: een jas, een jurk, een rok, topjes, een ketting, een sjaal. Als meisje had ik een lichtgele jurk, prachtig vond ik hem. Hij was een zondagse jurk, omdat hij niet bepaald praktisch was voor dagelijkse dracht.

Wat is er mis met geel?wp-fotos-jurk
Hoe zou het komen dat zo weinig vrouwen (en mannen waarschijnlijk ook) niet van deze heldere kleur houden? Geel trekt de aandacht. Dat merk ik als ik mijn gele jas draag: de mensen kijken om. Opvallen? Nee, liever niet. ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ is nog steeds een veelgebruikte uitdrukking.

Het luistert nauw met geel
Geel is een lastige kleur om te dragen. Het luistert namelijk nauw welke tint geel je kiest. Moet het okergeel zijn (warme ondertoon), of citroengeel (koele ondertoon)? Donkergeel als een eidooier, of lichtgeel, zodat je bijna niet ziet dat het geel is? Gedempt of helder? Kun je met anderen kleuren soms sjoemelen, met geel gaat dat niet. Geel dat je niet bij je past, leidt af, meer dan een andere kleur.Anrealage. Bot

Het oppervlakte is ook belangrijk. Hoeveel geel kun je verdragen? Vaak is een beetje geel in een dessin, sjaal of ketting al genoeg.

Geel helpt focussen
Toch kun je er veel baat bij hebben om zo nu en dan geel te dragen. Geel is vrolijk, fris, alert, optimistisch. Geel helpt je focussen en je concentreren. Hij houdt je alert. Daarom is geel een goede kleur voor studieruimten. En helpt een gele maaltijd voor een examen.

Op fysiek niveau is geel reinigend, hij ruimt giftige stoffen op, en houdt je slank…  Op psychisch niveau kan geel je helpen je eigenwaarde te vergroten. Hij helpt je accepteren dat je goed bent zoals je bent.

Geel is extravert
gele schoen. Shoes, Rotterdam, mei 2014Geel is een extraverte kleur, hij brengt je naar de voorgrond. Hij is informeel, sociaal en yin. Hij hoort in stijlcategorie 4, sociaal-informeel.

Geel is mentaal en intellectueel
Geel is de kleur van het derde chakra, het gebied van de solar plexus, de zonnevlecht. Het is de zetel van zelfwaardering, macht, gerichte wil, onderscheidingsvermogen en mannelijke wil. Bron van persoonlijke macht en kracht, intellectueel begrip van het fysieke en wereldlijke bestaan. De energie is mentaal, geestelijk en intellectueel.

Negatieve associaties met geel
Geel is ook de kleur van angst, jaloezie en uitsluiting. De jodenster in de Tweede Wereldoorlog was geel. gele jodenster. Wikepedia.orgIn de Middeleeuwen werd op de huizen van wanbetalers een geel kruis geschilderd.

Te veel geel kan leiden tot sarcasme, ongeduld, felle kritiek. Hij kan scherp en fanatiek zijn.

Blijf in balans
Zelf draag ik tegenwoordig minder vaak geel. Dat is logisch gezien de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Was ik in het verleden vooral mentaal, nu vertrouw ik steeds vaker op mijn intuïtie, en durf ik te handelen vanuit mijn hart. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik van groen houd. Lees ook mijn blog over rood en groen.

Als ik me wil concentreren,  kies ik weer geel. Dat helpt.

Er hangt ook paars in mijn kast. Deze kleur houdt geel in balans. Paars is bron van inzicht, de kleur van het zesde chakra, gelokaliseerd in je voorhoofd. In een volgende blog meer over deze spirituele en androgyne kleur.

© Janny ter Meer
Augustus 2016