De kracht van vrouwen: Sandra Bullock in Miss Congeniality

Ze praat met volle mond, lacht als een hinnikend paard en loopt als een bootwerker. Ze geint met de jongens mee wanneer die op hun laptop mannen en vrouwen photoshoppen in bikini’s en gek ondergoed. En ze vecht als een man, dat deed ze al als klein meisje… 

Van lelijk eendje naar mooie zwaan
Aan coach Vic de (on)dankbare taak deze FBI-agente om te vormen tot een aantrekkelijke vrouw zodat ze undercover kan meedoen aan een miss-verkiezing. En dat lukt wonderwel: van lelijk eendje wordt Gracie Hart, gespeeld door Sandra Bullock, een mooie zwaan. Uiteraard weet ze en passant (en in avondjurk!) ook te voorkomen dat de winnares van de wedstrijd wordt opgeblazen door de kroon waarin een bom zit verstopt. Aan het eind van de film trekt Gracie trouwens weer snel haar uniform aan, maar niet nadat er een afspraakje is gemaakt met haar mannelijke collega. 

Geen contact met vrouwelijke kant
Lekker onderuitgezakt op de bank heb ik genoten van deze komedie met Sandra Bullock in de hoofdrol. Tegelijkertijd keek ik met mijn coachingsoog, en dan is Gracie Hart in Miss Congeniality een extreem voorbeeld van een vrouw die het contact met haar vrouwelijkheid kwijt is geraakt, en handelt en praat als een man. Ze heeft in haar jeugd gewoon niet geleerd hoe je als vrouw zowel je mannelijke als je vrouwelijke energie kunt inzetten. 

Gescheiden garderobes
Minder extreem als Gracie Hart in de film, maar toch: ook Hanneke wist niet hoe ze haar vrouwelijke kant kon integreren in haar werk en haar kleding. Als bedrijfsjurist kleedde ze zich mannelijk en formeel, omdat ze het gevoel had dat ze anders niet serieus werd genomen. Thuis, met inmiddels drie kinderen, droeg ze vooral praktische en gemakkelijke kleding. Het voelde als twee gescheiden werelden. Hoe kon Hanneke haar vrouwelijkheid ook op haar werk laten zien, en hoe voorkwam ze dat ze thuis slonzig werd? Ze voegde meer zwier en dessin toe in haar kleding voor het werk, en de al te flodderige kleding voor thuis ging naar de kringloopwinkel. 

Bitchy?
Heel veel vrouwen weten niet goed hoe ze op hun werk een balans kunnen vinden tussen vrouwelijke en mannelijke eigenschappen. Wanneer je als vrouw duidelijk zegt wat je ergens van vindt en wat je wilt bereiken, ben je al snel een bitch. Van een man accepteren we dat gemakkelijker. 

Of al te bescheiden?
Ook zijn vrouwen vaak meer bescheiden dan mannen. Wordt een vrouw bijvoorbeeld gevraagd voor een promotie, dan denkt zij al snel dat ze het niet kan. Een man zal de promotie aanvaarden, ook al heeft hij misschien (nog) niet alle benodigde vaardigheden in huis. Vrouwen blijven liever op de achtergrond, en worden daardoor soms minder snel opgemerkt. 

Zichtbaar op de achtergrond
Mirjam worstelde met dit probleem. Ze werd gewaardeerd om haar kennis en kunde, maar haar baas vond haar niet zichtbaar. ‘Maar ik hou er niet van om op de voorgrond te zijn,’ aldus Mirjam. Dat hoeft ook niet, je kunt zichtbaar zijn en toch op de achtergrond blijven. Nu draagt Mirjam jasjes van een goede kwaliteit in niet al te opvallende kleuren. Ook trekt ze vaker een jurk met een colbertje aan: een combinatie van haar mannelijke en haar vrouwelijke kant.  

Vrouwelijk en deskundig
Hoe is dat bij jou? Heb je (als vrouw) het idee dat mensen naar je luisteren als je iets naar voren brengt? Durf je je vrouwelijk te kleden op je werk? Net als Hanneke en Mirjam kun je leren hoe je je kleding gebruikt om jezelf te laten zien, en hoe je evenwicht aanbrengt in je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. Zodat je niet hoeft te vervallen in de uitersten van agent Gracie: slonzig uniform of superstrakke avondjurk.
Ik vertel je er graag meer over.

(c) Janny ter Meer – info@jannytermeer.nl

Neelie Smit Kroes 001Eurocommissaris Neelie Kroes is zo machtig dat ze zich vrouwelijk kan kleden zonder aan kracht in te boeten.

 

 

 

 

 

Susan Neiman is auteur en doceert filosofie in de VS, Israël en Duitsland. Ze  leidt het Einstein Forum (voor intellectuele innovatie) in Potsdam. Ze is intelligent en heeft veel invloed. Aan deze outfit zie je dat echter niet meteen af.

Susan Neiman 001