Buikje verdoezelen? Drie tips…

‘Je ziet mijn buikje zo goed in deze jurk!’
Ik ben verbaasd. ‘Buikje? Die jurk staat je prachtig!’jurk van Ana Alcazar bij Zoe

Mijn klant is zelfstandig professional, en we zijn aan het winkelen voor kleding die haar kwaliteiten weergeeft. Deze jurk van Ana Alcazar is ingetogen, vrouwelijk, subtiel creatief door het dessin, en op verschillende manier te stylen. Goede aankoop voor haar.

Wat is er mis met een buikje?
De jurk sluit mooi aan, ja, en daardoor komt haar vrouwelijke figuur goed tot zijn recht. Tsja, en dat buikje… je ziet een lichte welving. Nou en? De meeste vrouwen hebben een rond buikje, niet zo’n platte als sommige mannen. Dat hoort bij een vrouwelijke lichaamsbouw.

Ook commentaar op je uiterlijk?
Misschien denk jij dat ook wel regelmatig: je ziet mijn buikje zo goed in die jurk of in die rok. Voor ik je praktische tips geef hoe je een buik(je) kunt verdoezelen, eerst iets over die innerlijke stem die kritiek heeft op je buikje. Of op je borsten (veel te groot, of veel te klein); op je haar (dat zit vreselijk, ik moet nodig naar de kapper); of op je knieën (zo lelijk, ik draag echt geen korte rokken).

Herken je eigen innerlijke criticus…
Die stem is van je innerlijke criticus, de kritische innerlijke stem die altijd commentaar heeft. Hij is de optelsom van alle commentaar die je in je leven hebt gehoord, van jongs af aan. Soms lijkt hij op de stem van je moeder, soms op die van je vader of op die van een leraar. Soms herken je hem niet eens als een aparte stem, denk je gewoon dat iets zo IS. Dat gedrag IS stom, die vrouw IS vreselijk. Toch zijn dat ook meningen, overtuigingen, ontstaan in de loop van je leven.

…en leer hem kennen
Juul Kraijer. z.t. Assen. 2015 (voice dialogue)Het loont om die stem te herkennen en te leren kennen. Hij heeft namelijk het beste met je voor, maar soms is hij te dwingend en heb jij zelf niets meer te zeggen. Dan ga je hem geloven, en word je voortdurend opgezweept om beter te presteren. Met mogelijk burn-out als gevolg. Of je voelt je down, omdat je nooit aan de eisen van de criticus kunt voldoen.

Neem wat afstand, luister naar zijn kritiek, maar geloof niet alles wat hij zegt. Gebruik zijn opmerkingen om te reflecteren op je gedrag. Misschien kun je er iets van leren, en eventueel je handelingen aanpassen. Geloof hem niet als hij zegt dat JIJ waardeloos bent, of lelijk, of stom. Jij bent goed zoals je bent.*

Vrouwelijk schoonheidsideaal verandert
Zo’n innerlijke criticus kan trouwens versterkt worden door een heersend vrouwelijk schoonheidsideaal. In onze maatschappij wordt dat ideaal mede bepaald door de gladde gephotoshopte modellen in modeglossy’s, waar we als gewone vrouw nooit aan kunnen voldoen: slanke taille, platte buik, mooie borsten, en natuurlijk geen rimpels.**

Lucas CranachIn de tijd van de Renaissance bijvoorbeeld was dat ideaal heel anders. Kijk maar naar de drie gratiën op dit schilderij van Lucas Cranach, met hun bolle buikje. Andere culturen beoordelen een buikje ook anders.

Een buikje hoort erbij
In onze westerse samenleving is een buikje uit den boze, vrouwen willen een strakke buik, doen daar fitness oefeningen voor, houden hem in, dragen corrigerend ondergoed, of dragen gewoon geen strakke jurk. Hoog tijd dat we ons natuurlijke vrouwelijke figuur weer erkennen en waarderen: een buikje hoort erbij.

Drie praktische tips
Wil je toch liever je buik(je) verdoezelen? Dit zijn drie tips:

1.Draag jurken (of tops/shirts) met plooien of draperieën ter hoogte van je buik. Op de foto zie je een paar mooie voorbeelden van het merk Kaffe.
2.Draag tops in dezelfde kleur als je jasje of vest.
3.Draag een lange sjaal los voor je buik(je).jurken die buikje verdoezelen

Vier je vrouwelijkheid
Tot slot: je hebt een keuze! Soms verdoezel je je buik, en soms laat je hem zien. Vier je vrouwelijkheid.

*Wil je meer zicht op je innerlijke criticus? Een of meer sessies met voice dialogue geeft je helderheid. Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden: info@jannytermeer.nl.
**Meer over de vele dimensies van schoonheid in het boek Mooi! Van Rebekka Reinhard.

© 2015 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl