Borstkanker (gehad)? Vrouwelijke kleding voor ‘eenborstige’ vrouwen

‘Ik dacht dat iedereen het zou zien, toen ik voor het eerst na de borstoperatie door de Gierstraat fietste. Maar dat was niet zo. Niemand staarde me aan. Mensen zijn blijkbaar met zichzelf of andere dingen bezig,’ vertelt Wilma, een Haarlemse amazone.

Zo’n tien jaar geleden kreeg Wilma de diagnose borstkanker. Dit gaf een grote schok: ‘De zekerheid van je bestaan word je afgenomen.’ Haar moeder kreeg twee keer kanker en haar zus kreeg enkele jaren daarvoor borstkanker. ‘Daardoor wist ik dat het mij ook zou kunnen overkomen. Ik had al nagedacht over wat ik dan zou doen: wel of niet een borstreconstructie, wel of niet een prothese. Ik heb ervoor gekozen geen van beide te doen.’

Mooi met één borst

22 Amazos Top Puck artikel de haarlemse amazone HRLMWilma heeft dus één borst, en dat is voor sommige mensen confronterend. ‘Misschien  herinner ik hen aan een moeilijke tijd die ze het liefst zo snel mogelijk willen vergeten.’ Ook mensen die naar een perfect schoonheidsideaal streven kijken ervan op. ‘Ik merk dat het hen verwart.’  

Je hebt een keuze
‘Het leven laat bij iedereen littekens na, en dit litteken is bij mij te zien. Ik wil het voor mezelf niet verbergen en ook voor anderen niet. Ik hoop dat vrouwen zien dat dit ook een mogelijkheid is. Je hoeft niet per se een borstreconstructie te laten doen, of een prothese te dragen. Je hebt een keuze. Dat wil ik bekender maken, want in veel ziekenhuizen vertellen ze je dat niet.’ Ook met één borst voelt Wilma zich mooi en vrouwelijk.

Waar vind je goede kleding?
Maar hoe zit het dan met kleding? Die is gemaakt voor vrouwen met twee borsten. Heb je er een, dan zal gewone kleding scheef gaan zitten. Toen Wilma besloot met één borst door het leven te gaan, bestond het kledingmerk Lobstar. Lobstar maakte speciaal kleding voor vrouwen met één borst. Nu Lobstar er niet meer is, is Wilma  op zoek gegaan naar een vervangend kledingmerk.

Amazones: strijdsters met één borst
4 Amazos Jurk Esmee artikel de Haarlemse amazoneBij toeval kwam zij terecht op de website van Marianne Akkermans, die maatkleding ontwerpt en maakt. Haar kleding is vaak asymmetrisch, en daardoor geschikt voor vrouwen met één borst. Samen hebben de vrouwen vervolgens een kledinglijn ontwikkeld onder de naam Amazos, een verwijzing naar de mythische strijdsters. met één borst. Dan konden ze beter met pijl en boog schieten.

Op de foto’s zie je Wilma in twee creaties van deze lijn. Door de mooie lijnvoering van de jurken en topjes zit de kleding lekker, trekt het niet en staat het prachtig.

Who says you  need two?
Er komt gelukkig steeds meer oog voor de kledingbehoeften van vrouwen met één borst. Zo ontwierp de Finse Elina Halttunen badpakken en bikinis’s voor ‘eenborstige’ vrouwen. Eline onderging zelf een borstamputatie, en raakte gefrustreerd toen ze geen passende bikini’s kon vinden. Ze sloeg de handen ineen met het kunstenaarsduo Nutty Tarts (Katriina Haikala en Vilma Metteri) en zeven kunstenaars. Het sociale kunstproject Monokini 2.0 was geboren met als ondertitel: Who says you need two?

Op hun website www.monokini2.com vind je foto’s van modellen in prachtige zwemkleding. In de video doen ze een oproep hen te steunen, zodat ze een volgende collectie kunnen produceren en verkopen…

Alternatief schoonheidsideaal
Beide initiatieven onderstrepen dat het hoog tijd is voor een breder schoonheidsideaal. Ook vrouwen met één of geen borst zijn mooi. Ze hoeven zich niet te verstoppen. Ook zij mogen laten zien wie ze zijn.

Het effect van kleur
De diagnose borstkanker is ingrijpend, je leven staat op zijn kop. Misschien is kleding het laatste waar je dan aan denkt. Kleding kan je echter wel helpen je goed te voelen. Zo kan kleur je letterlijk een oppepper geven. En met de juiste kleur zie je er toch goed uit. 

 

©2014 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl / (023) 5272084