Blij met mijn leeftijd

Er was een tijd dat ik met enige regelmaat modebladen kocht. Niet omdat ik wilde weten wat de nieuwste must haves zijn, daar ben ik niet zo mee bezig. Ik geniet van mooie kleding.

Tegenwoordig koop ik veel minder modeglossy’s. Alleen nog in maart en september voor de mode van komend seizoen. De reden? Ik erger me steeds meer aan de superslanke en vooral jonge modellen. Zelfs in Harpers Bazaar, dat zich richt op de 42+ vrouw, zie je vooral jonge modellen. Soms zijn ze nog maar zestien, soms ‘al’ 23. Ze hebben trouwens ook bijna allemaal een blanke huid.

Meer diversiteit graag
Dat er meer diversiteit moet komen, daar zijn de redacties van modebladen zich steeds meer van bewust. Zo wordt er in het septembernummer van ElleVogue en HarpersBazaar specifiek aandacht geschonken aan modellen met een kleurtje. Ze staan zelfs op het omslag.

Prachtig. Dan behoren verhalen als dat van een zwart model dat werd afgewezen omdat het agentschap ‘al een zwart model had’, tot het verleden. Hoe raar dat is, wordt duidelijk wanneer je de zin vervangt door de opmerking ‘nee, we hebben al een blond model in ons bestand’.

Vele tinten blond, vele tinten zwart
Er zijn vele tinten blond, net zoals er vele tinten zwart zijn, aldus het zwarte model Janice Deul. Op YouTube vind je een inspirerend filmpje van haar TEDTalk uit 2015 in Leiden. Meer diversiteit dus.

Waar zijn de oudere modellen?
Vele tinten blond, vele tinten zwart, waar blijft de diversiteit in leeftijd? Graag oudere vrouwen die blij zijn met hun leeftijd. Geen oudere vrouwen die vooral hun best doen er zo jong mogelijk uit te zien. Zoals in het tijdschrift ZIN, dat dit voorjaar een artikel bracht onder de titel ‘Oud deed nog nooit zo jong.’ Met foto’s van moeder en dochter, die elkaars kleding lenen. Brengt ons dat inderdaad dichter bij elkaar, zoals het tijdschrift stelt?

Wanneer is kleding te jong?
Begrijp me goed, ik heb er geen problemen mee dat oudere vrouwen zich jong kleden. Tenminste… als het klopt. Kleding kan ook te jong zijn voor het lichaam dat het draagt. Dan lijkt de vrouw juist ouder in plaats van jonger. Je ziet eerst de kleding en dan pas de vrouw.

Stijlvolle kleding vraagt gevoel voor de kleuren die je staan, voor modellen die passen bij je figuur én je persoonlijkheid. Dat verandert wanneer je ouder wordt. Zulke kleding vraagt een kritisch oog en gevoel voor stijl. Dat kun je ontwikkelen. Of je kunt je laten adviseren.

Waarom moeten we zo jong zijn?
Waar ik wel moeite mee heb, is dat het lijkt te moeten. Dat het lijkt alsof we niet oud(er) mogen zijn. We moeten jong zijn, we moeten snel en flitsend zijn. Zo zijn er legio voorbeelden van ouderen die de marathon lopen, een ingewikkelde yogahouding doen, intensieve bergwandeling maken.

Een oudere leeftijd heeft haar eigen schoonheid en kwaliteiten. Dat mogen we meer laten zien.  

Blij met mijn leeftijd
Ik ben bijna 63, en daar ben ik blij mee. Ik ken mezelf steeds beter, weet wat me goed staat en wat niet. Ik ben blij met de mogelijkheden die mijn generatie heeft gehad en nog steeds heeft. Dat we ons mogen kleden zoals we willen. Dat we keuzes kunnen maken. Dat we niet achter de geraniums hoeven te zitten, maar actief kunnen blijven.

Mijn haar wordt langzaam grijs. Prima, ik verf het niet. Steeds meer vrouwen laten hun haar grijs.  Dit is Mensje van Keulen. Is ze niet prachtig?

Wat kleding betreft is het soms zoeken. Jurken en rokken zijn vaak te kort. Ja, natuurlijk, ik kan er een legging onder dragen, maar waarom zijn er niet meer leuke jurken en rokken die op of net boven de knie vallen?  Weten jonge ontwerpers niet meer hoe ze kleding voor oudere vrouwen moeten ontwerpen?

Vrouw, wat ben je mooi!
Op Facebook zag ik dit artikel, over mw. Exeter, een 60-jarig model dat in 1949 op de cover van Vogue stond. ‘Ze is bijna zestig, en ze lijkt geen dag jonger.’ Heerlijk, toch? Gewoon blij met je leeftijd, geen moeite doen om er tien jaar jonger uit te zien.

‘Vrouw, wat ben je mooi!’ Ook wanneer je vijftig, zestig of zeventig plus bent…

© Janny ter Meer
September 2017
info@jannytermeer.nl

In Trouw van 30 september staat een foto van modellen met grijshaar, die meeliepen met de show van Erika Cavallini in Milaan. Als het op de catwalk kan, kan het ook in de modebladen.