Bescheidenheid, je zult er maar last van hebben….

Hoe zou het zijn om je bescheidenheid af te leggen? vraagt Hans. Mijn bescheidenheid afleggen? Ik laat de vraag even op me inwerken. Kan dat? Wil ik dat?

Wat is bescheidenheid?
Ik ben op een netwerkbijeenkomst voor ondernemers, georganiseerd door Hans Roseboom van Forces to Explore (www.forcestoexplore.nl). Net heb ik de deelnemers gevraagd naar hun associaties bij bescheidenheid. Die zijn heel verschillend. De een zet het in, speelt ermee, en stelt dat het niet handig is bescheiden te zijn bij onderhandelingen. Voor de ander heeft het te maken met respect, en ruimte geven, zichzelf terugtrekken. Compassie wordt genoemd, en de relatie met verlegenheid en introversie. 

Bescheidenheid: kracht of zwakte?
Is bescheidenheid een kwaliteit of iets waar je last van hebt, en dus maar beter kwijt kunt zijn? Dat laatste wordt vaak gezegd, en is ook vaak tegen mij gezegd. Bijvoorbeeld vorig jaar, toen ik de training Personal branding voor image consultants van Gea Eleveld volgde bij de IC Academy in Amersfoort. De opdracht was aan een groep mensen te vragen wat je zwakke en wat je sterke kanten zijn. Veel mensen in mijn omgeving noemden bescheidenheid als een zwakte van mij.

Ik ben niet bescheiden!
Het was niet voor het eerst dat ik dat hoorde. Wees toch niet zo bescheiden. Je bent gewoon goed in je vak! Het is vaak tegen me gezegd. Nu zie ik wat het effect daarvan op mij was. Uit angst bescheiden te zijn, ging ik bijvoorbeeld mensen in de rede vallen. Want ik moest toch wel vertellen wat ik deed of wat ik ergens van vond. Ik had geen geduld tot de ander was uitgesproken. Ik deed alsof ik de wijsheid in pacht had, en gedroeg me soms arrogant.

Bescheiden kleuren en kleding
Mijn kleding is evenmin altijd bescheiden. Ik draag graag kleurige kleding, zo nu en dan een hoed of aparte sieraden. Dat kan kloppen bij de context (ik geef een workshop, bezoek een kunsttentoonstelling) en mijn stemming, maar soms deed ik het om gezien te worden. De paradox is echter dat ik er niet zichtbaar door werd, de ander zag vooral mijn kleding. Ik verstopte mezelf in kleurige kleding.

Aanwezig in het moment
Inmiddels ben ik zelfverzekerd genoeg om minder opvallende kleding te dragen, gedemptere kleuren, bescheiden sieraden. Word ik nog gezien? Dat hangt ervan af. Als ik gesloten ben niet, wel als ik me open opstel, meedoe, me niet afsluit. Kortom, als ik volledig aanwezig ben in het moment. Gezien worden is een combinatie van kleding die jouw persoonlijkheid versterkt en presentie vanuit uit innerlijke kracht.

Bescheidenheid vraagt zelfvertrouwen
Deze zomer drong tot me door dat bescheidenheid een kwaliteit is. Ik ervaar een rustige kracht wanneer ik me realiseer dat ik bescheiden ben. Er is zelfvertrouwen nodig om bescheiden te zijn. Lees bijvoorbeeld dit artikel dat ik op de website van Ebbinge  Consultants aantrof.

Bescheidenheid is niet duf
Bescheidenheid is niet duf, al denken veel mensen van wel. Zo blijkt o.a. uit een strip van Peter de Wit in de Volkskrant. De psycholoog  zegt tegen een cliënte die wanhopig is omdat ze ‘haar talenten nog niet heeft ontdekt’,  dat bescheidenheid een van haar talenten is. Als zij vrolijk op straat loopt, zegt hij in zichzelf: ‘Soms verdient een sukkel ook een leuke dag.’

Verschil verlegenheid en bescheidenheid
Bescheidenheid is ook niet hetzelfde als verlegenheid. Verlegen mensen zijn zo gericht op wat anderen van hen denken, dat ze bijna niets durven doen uit angst afgewezen te worden. Ze zijn zich super bewust van zichzelf. Deze eigenschap kun je afleren, weet ik uit ervaring. De kunst is jezelf serieus te nemen, te zien waar je goed in bent, en waar niet. Te erkennen dat je niet alles hoeft te kunnen, dat de wereld niet vergaat wanneer je een fout maakt. 

Onderzoek naar bescheidenheid
Verlegenheid, ja, dat is een eigenschap waar ik vanaf wil. Bescheidenheid, nee, daar wil ik niet vanaf. Het is een kwaliteit die ik verder ga onderzoeken. Ik zal er dan ook regelmatig op deze plek over schrijven.

Hoe denk jij erover?
Wat zijn jouw ervaringen met bescheidenheid? Zie je het als een kracht of een zwakte? Ik ontvang graag je reactie. Mail naar info@jannytermeer.nl.

Bescheiden en zichtbaar
Wil jij weten hoe je bescheiden zichtbaar kunt zijn met behulp van je kleding?* Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Dan vertel ik je meer over de mogelijkheden van een traject Personal branding en/of coaching, wanneer je de verbinding met je innerlijke kracht wilt verstevigen.

*Sinds 2018 geef ik geen kledingadviezen meer, ik kan je wel begeleiden wanneer je bescheidenheid als kracht wilt zien in plaats van iets dat je kwijt wilt.

 

© 2014 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl