Kledingkast opruimen: Maya doet afstand van oude omhulselen

Daar stond ik dan voor mijn uitpuilende kledingkast. En over drie weken ging ik verhuizen. Ik had echt hulp nodig. Professionele hulp. Zeker nu ik mezelf in de afgelopen jaren enorm had ontwikkeld maar mijn kleding daarbij was achtergebleven. Ik vond het emotioneel moeilijk afstand te doen van mijn oude omhulselen.

Hulp dus. Maar wie, wat, hoe? Ik kreeg een tip over Janny ter Meer. Na een kort en leuk telefoongesprek met Janny maakten we een afspraak. Om te kijken hoe of wat en verdere invulling te geven. Want mijn initiële idee om iemand langs te laten komen om me te helpen mijn kledingkast uit te mesten, bleek iets te kort door de bocht. Dat ging voorbij aan de emotionele en identiteitsvragen die ermee samenhingen.

Van binnen naar buiten
Het werd een Binnenstebuiten-consult. Een heel toepasselijke naam. Omdat Janny eerst aandachtig en met veel empathie onderzoekt wie er tegenover haar zit en dan vanuit dat binnenste naar buiten redeneert. We hadden een goed en best intensief gesprek. We kwamen eigenlijk nog maar kort toe aan de vraag: welke kleding wel of niet. Wel werden andere belangrijke vragen beantwoord. Ik ging met een blij gevoel de deur uit: er waren een aantal dingen op hun plaats gevallen.

Vijf vuilniszakken de deur uit
Weer stond ik voor mijn kledingkast. Nu wist ik al een stuk beter wat er wel en niet bij mijn huidige ik paste. Voor ik het wist, had ik met gemak vijf vuilniszakken vol kleren die me soms letterlijk maar meestal figuurlijk niet meer pasten. En het voelde heerlijk, dat opruimen.

Spelen met kleren
Bij de volgende afspraak stond Janny dan voor mijn opgeruimde en inmiddels verhuisde kledingkast. Ik realiseerde me opeens wel dat ik niet iedereen in mijn kledingkast zou laten kijken, omdat het eigenlijk iets heel persoonlijks is. Het werd een nuttige en ook leuke exercitie. Een beetje zoals spelen met kleren als je nog klein bent: ‘doe dit eens aan’ of ‘zo met die sjaal erbij, dan laat je een stukje creativiteit zien’.. Het was heel inspirerend, wat je dan nog in je eigen (opgeruimde) kledingkast aan mogelijkheden ontdekt.

Stevige coach
Janny maakt van de gesprekken een inhoudelijk verslag. Dat vind ik heel prettig omdat er toch best veel informatie op me af kwam. De gesprekken zijn waardevol. Niet alleen op kledinggebied, maar ook op persoonlijk gebied. Ik zie haar meer als een stevige coach die ook een kledingstijladvies geeft. Vanuit haar innerlijke rust en authenticiteit luistert ze naar wie je bent en vertaalt dat in bruikbare (kledingstijl)adviezen. Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik Janny en Janny ter Meer aan iedereen aanraden!

Maya Stomp,
na een consult Binnenstebuiten en garderobecheck (april/mei 2013)