Laden Activiteiten

« All Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Stilteavond Samen-zijn in stilte

28 februari 2020 om 20:00 - 21:00

Activiteit Navigatie

‘Ik wil graag de mensen die nu op zee zijn, in het licht zetten.’

Wat een mooie uitdrukking, in het licht zetten. Ik ben samen met man bij een stille samenkomst van quakers. De storm Dennis trekt over het land.

De regels van de quakers
We zitten in een grote hoge ruimte, op rechte stoelen in een kring. Bij binnenkomst worden we verwelkomd door de gastvrouw, die vraagt hoe we van de quakers weten en die ons de regels uitlegt. We zitten stil, en er is gelegenheid iets te zeggen wanneer je je daartoe geroepen voelt. Dat kan iets dagelijks zijn als de schoolkeuze van je kleinzoon, of aandacht vragen voor vissers op zee.

Het uur is zo om, het is een fijne diepe stilte. Met even opschrikken wanneer iemand iets zegt. We luisteren, en reageren niet.

Spreken vanuit stilte
De stille samenkomsten van de quakers waren een van mijn inspiratiebronnen, toen we vijf jaar geleden begonnen met onze stilteavonden. Ik las erover in het boek van Jan Oegema, De stille stem. Spreken vanuit stilte, dat intrigeerde me. Hoe spreek je dan? Zou er überhaupt iemand iets zeggen?

In stilte…
Het eerste jaar vertelde ik aan het begin van de avond over de quakers, en dat er iets gezegd kon worden. Het gebeurde niet. Het bleef altijd stil. Tegenwoordig noem ik het niet meer, en is het ook niet meer de opzet van de avond. We zijn in stilte samen. En we blijven stil na afloop.

…ook na afloop 
Dat die stilte na afloop belangrijk is, heb ik bij de quakers weer ervaren. Door een nagesprek ben je heel snel weer uit de stilte. Het is fijner die na afloop te koesteren door in stilte thee te drinken en in stilte naar huis te gaan. 

Samen-zijn in stilte op 28 februari
Op vrijdag 28 februari ben je weer welkom te ervaren hoe het is om samen te zijn in stilte. Inloop is vanaf 19.45 uur, we beginnen om 20.00 uur. Kom je voor het eerst, heb je geen ervaring met stilte, en wil je graag van tevoren uitleg, dan ben je welkom vanaf 19.30 uur. Dan vertel ik je meer over de avond, en hoe je jezelf kunt steunen.

De avond gaat altijd door, en is gratis. Omdat we stoelen klaarzetten, vinden we het prettig wanneer je laat weten dat je komt. De schoenen gaan uit, dus neem sokken of sloffen mee.
Opgave: info@jannytermeer.nl

Citaat van de quakers:
‘Net zoals vrede meer is dan afwezigheid van oorlog, zo is stilte meer dan afwezigheid van geluid. Zoals vrede een weg is en geen doel, zo is stilte het je openen voor de Ander, voor de verbondenheid van alles en iedereen, en niet het je afsluiten voor geluiden van anderen. Stilte groeit van binnenuit.’

Gegevens

Datum:
28 februari 2020
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Oranje Nassaulaan 104, Overveen
Oranje Nassaulaan 104
Overveen, 2051JT
+ Google Maps

maakt verlangens zichtbaar